Index Vakbarát Hírportál

Hétszeres olasz bajnok edző jelentkezett be Bernd Storck helyére

2017. október 21., szombat 20:13

Nem akármilyen név jelentkezett be az MLSZ-nél Bernd Storck megüresedett szövetségi kapitányi posztjára:

a korábban a többek között a Milant, a Juventus, az Internazionalét, Bayern Münchent és az olasz válogatottat is vezető Giovanni Trapattoni jelezte érdeklődését.

Az olasz edző menedzsere levélben kereste meg az MLSZ-t, erről Bánki Erik, a szövetség elnökségi tagja beszélt a Szegedmának adott interjújában. Trapattoni neve nem először merül fel a magyar kispad kapcsán, Dárdai Pál őt akarta utódjának, Bernd Storckot hosszú távon is csak sportigazgatónak szánta a Hertha-edző.

Trapattoni játékosként egyszer, edzőként hétszer nyerte meg az olasz bajnokságot, 1984-ben a Juventusszal KEK-et, 1977-ben és 1993-ban UEFA-kupát nyert. Hét Serie A-címéből hatot a Juventusszal nyert, egyet az Interrel, amivel még egy UEFA-kupát nyert, 1991-ben. A Bayern Münchennél is sikeres volt, 1997-ben bajnok lett, abban az évben a ligakupát is megnyerte, egy évvel később kupagyőztes lett a csapattal.

Két válogatottat irányított eddig, 2000-2004 között az olaszokat, 2008-13 között az íreket. Az olaszokkal a 2002-es vb-n csak a nyolcaddöntőig ment, ahol a társ-házigazda Dél-Korea ejtette ki őket hosszabbításban, a 2004-es Eb-ről veretlenül távozott, de már a csoportkörben.

Az írekkel a 2010-es vb előtt pótselejtezőig ment, a legendás Henry-kezezés ejtette ki őket. A 2012-es Eb-re kijutott az írekkel, a csoportkört viszont pont nélkül zárták. 2013-ban, a vb-selejtező közben távozott az osztrákok elleni vereség után.

Ez volt a most 78 éves Trapattoni utolsó munkája, az ír válogatott óta nem irányított csapatot. Dolgozott a vatikáni válogatott mellett, bár valószínűleg ő sem azt tartja karrierje csúcspontjának.

Rovatok