Index Vakbarát Hírportál

Csányi: Leekens rakta össze a mai belga válogatottat

2017. október 30., hétfő 16:14 | aznap frissítve

A sajtótájékoztató – ami előtt már leleplezte magát és Georges Leekenst az MLSZ – legelején Csányi Sándor MLSZ-elnök megköszönte Bernd Storck munkáját, kiemelve, hogy a német kapitánnyal 44 év után újra ott volt az Európa-bajnokságon a csapat,

ahol pont a Leekens által összerakott, de már nem általa irányított Belgium ejtett ki minket, 4-0-ra nyertek az Eb-nyolcaddöntőben.

Csányi tájékoztatása szerint az MLSZ megszüntette a sportigazgatói posztot, Leekens mint felnőtt kapitány közvetlenül az elnökségnek felel, de az U21 szakmai felügyeletét is ellátja, az U21-es csapatnak ugyanakkor saját kapitánya lesz. Az utánpótlás-kapitányok a főtitkár alá tartoznak majd.

Leekensre visszatérve elmondta, hogy a belga edző kétéves szerződést kapott féléves hosszabbítási lehetőséggel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2020-as Eb előtti selejtezők végéig szól a megbízatása, ha kijutunk az Eb-re, akkor marad a tornára is.

A belga mellett összesen két jelölttel foglalkoztak komolyan, bár az MLSZ listáján harminc név szerepelt. Csányi nem akart minden esetet és találgatást külön értékelni, de általánosságban azzal a vicces példával jellemezte az elmúlt időszakban megjelenő híreket, hogy "az is bántana, ha magánemberként valakitől kosarat kapnék, miután megkértem a kezést, de az talán még bántóbb, ha olyan külföldi szakemberek visszautasításáról kell olvasnom, akiket sosem kértünk fel a feladatra". Ugyanakkor a korrektség jegyében azt megerősítette, hogy Herczeg Andrást valóban megkérdezte Vági Márton (az MLSZ főtitkára) a feladatról, Marco Rossit és Bódog Tamást említve pedig azt mondta, hogy mindketten képesek lettek volna betölteni a posztot, ha úgy alakul.

De végig Leekens volt az első számú jelölt, végig őt akarták Storck helyére, őt tartották a legalkalmasabbnak.

"Más ajánlata is volt, olyan országgal versenyeztünk érte, ami talán jobb lehetőséget jelentett volna, de minket választott, ennek örülni kell" - mondta az MLSZ-elnök.

Innen a frissen kinevezett szövetségi kapitány, Georges Leekens vette át a szót. A 2010-es belga és a mostani magyar viszonyok összehasonlítása kapcsán az Index kérdésére így felelt:

„Belgiumban nagyon szerencsések voltunk, hogy milyen generáció jött ott össze. Ez ritka dolog, ilyen nem történik gyakran. Ugyanakkor, amikor nem jutottunk ki Ukrajnába (az Eb-re), mindenki leírta a csapatot, elmondta őket mindennek, elveszett generációnak nevezték őket. Én azt gondoltam és mondtam, hogy nem a szerencsét kell hibáztatni, az volt a baj, hogy nem próbálkoztak eléggé, hogy sokkal jobban kell akarni, sokkal többet kell tennie a játékosoknak a saját fejlődésükért. És persze nem csak a játékosoknak kell fejlődniük, de mindannyiunknak, az edzőknek is jobbnak kell lenniük, hogy jobb játékosokat neveljenek. Hazard például elment a francia bajnokságból Angliába, ahol olyan edzője volt és olyan közeg, hogy megkeményedett, kihozta magából a maximumot, és vállára vette a nemzeti csapatot is."

Leekens a 2012 Eb selejtezőin vezette a fiatal Belgiumot, nem jutottak ki, de a szerződését meghosszabbították a 2014-es vb végéig. Ennek ellenére 2012 tavaszán otthagyta belga padot, és elment a Club Bruges-höz, ahonnan pár hónap múlva menesztették. Arról, hogy egy olyan tehetséges társaságot, mint a mostani belga generáció, miért hagyott ott, nem beszélt.

Természetesen inkább az előtte álló feladatra koncentrál.

Magyarországon is lenniük kell tehetségeknek és a mi feladatunk, nemcsak az enyém, mindannyiunké, beleértve az elnök urat is, hogy fejődjünk, hogy megteremtsük a feltételeket, hogy jobb edzőket neveljünk, akik segíthetnek jobb játékosokat nevelni. De ehhez a játékosoknak is akarniuk kell, meg kell tenniük mindent, hogy jobbá váljanak.

Ígérgetésekbe nem kezdett, annyit mondott el, hogy a sikert nem tudja garantálni, csak a kemény munkát. Szeret sikeres lenni, azt pedig mindig könnyebb szívvel csinálja az ember, amit szeret. A szerencsében nem hisz, dolgozni kell.

A válogatott következő két meccsén elemezni fogja a játékot, hogy felmérje, mit kell tennie a javulás érdekében. Luxemburg és Costa Rica ellen Szélesi Zoltán ül a padon, csak akkor szól bele a megbízott kapitány munkájába, ha az tanácsot kér tőle. Neki első feladata az lesz, hogy megismerkedjen a magyar futballal, amiben mindenki összefogására számít.

Minden meccsen győzelemre játszik, a 2022-es katari világbajnokságon is szeretne ott lenni, az pedig bizakodással tölti el, hogy Franciaországba képes volt 40 ezer szurkoló elkísérni a magyar csapatot az Eb-re.

El sem olvastam a szerződésem, sosem olvasom el. Nem a pénz érdekel, csak az, hogy elérjük a céljainkat

– mondta Leekens, aki úgy folytatta, hogy épp szabad volt, így tökéletes pillanatban érkezett a felkérés.

Ehhez annyit tett hozzá Csányi, hogy teljesítményalapú Leekens bérezése - olyan feltételeket vállalt, amelyekbe nem sokan mentek volna bele hasonlóba -, tehát hisz a sikerben. A gázsijának legfontosabb kritériuma egyébként az Eb-részvétel.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Leekens csak akkor hoz ide szakembereket, ha erre kérik vagy úgy látja, mindenképpen erre van szükség, nem saját stábbal érkezik, sőt, szeretne a magyar szakemberekkel dolgozni, hogy segítse a fejlődésüket. Ez is különösen szimpatikus hozzáállás - hangsúlyozta az elnök.

(Borítókép: Csányi Sándor MLSZ elnök és Georges Leekens a rendkívüli sajtótájékoztatón. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)

Rovatok