Index Vakbarát Hírportál

Georges Leekens a magyar futballválogatott új szövetségi kapitánya

2017. október 30., hétfő 13:50

Az MLSZ váratlanul, a hétfő délután 2-re összehívott rendkívüli sajtótájékoztató előtt negyed órával Twitteren.

bejelentette Bernd Storck szövetségi kapitány utódját, Georges Leekenst.

Aki kettő plusz féléves szerződést kapott, azaz a 2020-as Eb-selejtezők végéig biztosan marad, aztán ha kijutunk, természetesen ő vezeti a csapatot az Európa-bajnokságon is. Csányi annyit a bejelentésnél megjegyzett, hogy bár 30 listás nevük volt, három jelölttel foglalkoztak komolyan. Hogy ki volt a másik kettő, nem erősítette meg, de annyit megjegyzett, hogy az exhonvédos Marco Rossi és a DVTK-edző, Bódog Tamás "szintén képes lett volna ellátni a feladatot".

Ha nem mond semmit a Leekens név, ne magát okolja, a belga edző sosem volt része a topfutballnak, még ha kétszer is volt hazája csapatának szövetségi kapitánya. Idén februárig Algéria kapitánya volt, de lemondott, amikor kiestek a csoportban az Afrika-kupán, aztán a ruandai kispad jelöltjei közé került be, de nem őt választották.

Neve mégis azonnal felmerült az MLSZ-nél, amikor menesztették Bernd Storckot, aki a sikeres Eb-kijutás és szereplés után a vébére nem jutott ki, és még Andorrától is kikapott vb-selejtezőn.

Volt egyébként korábban is magyar vonatkozása Leekensnek, 2013-ban a Fradi-val hozták hírbe, előtte egy évvel pedig ő irányította azt a Club Brugge-t, amelyik 7-1-es összesítéssel verte ki a DVSC-t az Európa-ligából.

Úgy tűnt, az MLSZ-nél nem kapkodnak a német pótlásával, az idei két barátságos meccsre azonnal odaadták a válogatottat Szélesi Zoltán megbízott kapitánynak, és hiába van meg máris Leekens, a magyar edző viszi a csapatot Luxemburgba és vezeti Costa Rica ellen.

Tétmeccsünk jövő szeptemberig nem lesz, így elméletileg volt idő válogatni a jelöltek között, ezért is furcsa, hogy miért nevezték ki ennyire gyorsan Leekenst, miközben jelöltből és jelentkezőből nem volt hiány.

Úgy tudjuk, Leekens elsők között jelentkezett az MLSZ-nél a posztra, de azt csak remélni tudjuk, nem emiatt esett a 68 éves trénerre a választás.

33 év, három kupa

Az 1949-ben született Leekens a magyar válogatott 55. szövetségi kapitánya lesz (a megbízot Szélesi lesz majd az 54.), az ötödik külföldi Jenei Imre, Lothar Mätthaus, Erwin Koeman és Bernd Storck után – ezzel először lesz egymás után kétszer külföldi kapitánya a magyar válogatottnak.

A neve nem annyira ismert itthon, de hazájában, Belgiumban azért jól cseng, vagyis inkább csengett. A korábban védőként játszó Leekens a Club Brugge-zsel kilenc szezont húzott le a belga első osztályban, a válogatottban is szerepelt háromszor. Játékosként ötszörös belga bajnok, egyszeres kupagyőztes, de játszott BEK-döntőt és két UEFA-kupa-döntőben is.

1984-ben, a Cercle Brugge-nél kezdett edzősködni, második szezonjában egyből belga kupát is nyert. Innen az Anderlechthez, majd a Kotrijkhez került, hogy aztán 1989-ben átvegye korábbi csapata, a Club Brugge irányítását. Velük 1990-ben bajnokságot, rá egy évre kupát nyert, mégsem maradt.

Itt már hét év edzősködés alatt négy klubnál járunk Leekensnél, ez az arány nagyon a továbbikban sem javult: 33 év alatt összesen 23 helyen dolgozott, a leghosszabb ideig három évig volt egy helyen. Átlagosan 1,15 évig maradt a Transfermarkt szerint.

A Club Brugge után még volt felfelé neki – ugyan sorban a Mechelen, a Trabzonspor, újra a Cercle Brugge, majd a Charleroi és az Excelsior Mouscron jöttek komolyabb eredmény nélkül -, 1997-ben kinevezték belga kapitánynak. Az akkor a mostaninál jóval gyengébb belga csapatot kivitte az 1998-as franciaországi tornára, ám miután csak harmadikak lettek Hollandia és Mexikó mögött a csoportban (Dél-Koreát előzték) három döntetlennel, kirúgták.

Újabb komolyabb turné jött, a Lokeren, a Roda, majd az algériai válogatott edzője lett, aztán visszatért az Excelsior Mouscronhoz, ami után a máig leghosszabb állása következett: a Gentet három szezonon át irányította. A Gent után újra a Lokeren, majd a szaúdi al-Hilal következett.

Innen még volt visszaút számára, a Kortrijk adott neki második esélyt, hogy aztán 2010-12 között újra belga kapitány legyen. Közel jártak az Eb-szerepléshez a selejtezőn, hosszabbítottak is vele 2011-ben, de Leekens rá egy évre inkább a Club Brugge-höz igazolt. Nem volt okos döntés, ott ugyanis pár hónap után kirúgták – a Loki kiütése még az elején, augusztusban volt, november legelején viszont már mennie kellett.

Két évig nem is volt újabb állása, előbb Tunézia, majd a Lokeren, végül legutóbb Algéria kispadján ült. A belga válogatottnál ő építette be a csapatba Kevin de Bruynét, Marouane Fellainit, Eden Hazard-t és Romelu Lukakut, Tunéziában a Herthából ismert Anis Ben-Hatirát, Alégriában pedig Szafir Taiderrel, Szofiane Fegulival és Rijad Marezzel dolgozott együtt.

Azóta megpróbálkozott megszerezni a ruandai kapitányi állást is, de csak az utolsó nyolc jelöltig jutott, nem őt választották.

(Borítókép: Csányi Sándor az MLSZ elnöke és az új szövetségi kapitány, Georges Leekens. Barakonyi Szabolcs / Index)

Rovatok