Index Vakbarát Hírportál

Délután meglesz az új szövetségi kapitány, de ki lehet az?

2017. október 30., hétfő 11:45

Négy edzőt említett név szerint Bánki Erik, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja a vb-selejtezők után kirúgott Bernd Storck helyére napokkal azután, hogy a szövetségi kapitányi állás megüresedett. Mivel hétfő délután két órakor Csányi Sándor rendkívüli sajtótájékoztatót tart Telkiben, a téma hirtelen még aktuálisabbá vált. Megnéztük a jelölteket, hogy a megbízott Szélesi Zoltánnal kiegészítve mennyire jó folytatást jelentenének a válogatott élén.

A sikertelen vb-selejtezők után október közepén kirúgott Bernd Storck helyére ideiglenesen a pályaedző Szélesi Zoltánt nevezte ki szövetségi kapitánynak a Magyar Labdarúgó Szövetség. Úgy tűnt, a november 9-i Luxemburg és 14-i Costa Rica elleni meccsekig nem is lesz új kapitány, csakhogy az MLSZ hétfőn kettőre sajtótájékoztatót hirdetett, amin Csányi Sándor személyi ügyben közöl valamit – erősen azt sejtjük, az új szövetségi kapitány nevét.

Paulo Sousa azonnal jelezte, őt nem érdekli a poszt, és a felkérésre szintén nemet mondó Herczeg András mellett képbe került az MLSZ-nél:

Melléjük vesszük még az aktív – bár csak megbízott – kapitányt, Szélesi Zoltánt is, és megnéztük, közülük kivel járnánk a legjobban a folytatásban.

Giovanni Trapattoni

Nehéz pontosan értelmezni, mit is akar az MLSZ 2017-ben a 78 éves Giovanni Trapattonival. Ha valaki egy 2012-es autóbaleset után kómából felébred, és azt mondják neki, hogy Trapattoni lett a magyar kapitány, még örülhetne is, egészen addig, amíg hozzá nem teszik, hogy bő öt évet volt kómában. A 78 éves olasz kinevezésével legalább annyira megtisztelné az MLSZ az agg edzőlegendát, mint ő minket, hogy öregségére idenézett hozzánk.

Marco Rossi

A most 53 éves olasz edző viszonylag a semmiből került 2012-ben a Budapest Honvédhoz – az előttük vezetett öt olasz klubból másodosztályú volt a legmagasabb szinten játszó. Első körben 2012 és 14 között volt a Honvéddal, akkor bronzéremig jutott, a második megbízása (a kettő között bő 9 hónap volt) a 2017-es bajnoki arannyal ért véget. Jelenleg a Dunaszerdahely vezetőedzője, velük negyedik helyen áll a szlovák bajnokságban.

Georges Leekens

Nem sokat mond a 68 éves belga edző neve? Ez még úgy sem baj, hogy Leekens valójában kétszer is volt már belga kapitány, 1997–99 és 2010–12 között. MLSZ-közeli információk alapján úgy tudjuk, hogy az ő neve is felkerült a jelöltlistára, méghozzá magasra. Nem is akármikor, Storck kirúgása másnapján úgy értesültünk, hogy Leekens szívesen lenne magyar kapitány, vagyis a puhatolózás már korábban elkezdődhetett.

Szabics Imre

Az MLSZ-elnökségi tag Bánki Erik két kategóriára osztotta a lehetséges jelölteket. Rutinos külföldit vagy feltörekvő, fiatal magyart keresnek. Utóbbi tökéletes példája Szabics Imre, aki Dárdai Pál alatt már volt a válogatott pályaedzője, de Bernd Storcknak nem kellett. A korábbi 36-szoros válogatott csatár jelenleg annál a Sturm Graznál másodedző, ahol bekerült a halhatatlanok közé is.

Lőw Zsolt

A legdinamikusabban fejlődő német csapat, a jelenleg Bundesliga-dobogós RB Leipzig másodedzője. Korábban dolgozott a Red Bull Salzburg fiókcsapatánál, a másodosztályú Lieferingnél, majd Ralf Rangnick segítője lett Salzburgban, vele ment Lipcsébe is, ahol Ralph Hasenhüttl is megtartotta posztján.

Szélesi Zoltán

A korábbi kapitány Dárdai Pál barátja egyelőre csak ideiglenes megbízást kapott a felnőttek irányítására, de azt, hogy jó érzékkel tud irányítani, már az U17-esek élén megmutatta.

Rovatok