Index Vakbarát Hírportál

Betiltanák a szlovák nyelvet a DAC magyar ultrái

2017. november 14., kedd 11:00

A Dunaszerdahely futballcsapatának magyar szurkolói csoportja képes volt közleményben tiltakozni egy sál ellen, mert azon szlovák nyelvű felirat is olvasható.

A DAC magyar kötődése teljesen egyértelmű, a klub vezetése, szponzorai, illetve szurkolói között is jelentős számban képviselik magukat a magyarok, olykor egészen magas szinten, de ettől még egy szlovákiai város csapatáról beszélünk, ami a szlovák bajnokságban indul, alapvetően szlovák játékosokkal. Vagyis a szlovákoknak is van hozzá némi közük. De nem a magyar ultrák szerint.

A végletesen magyar lelkületű szurkolók enyhe spéttel, mintegy 9 nap elteltével értesültek róla, hogy szeretett klubjuk a Slovan elleni meccsen egy olyan szurkolói sál árusítására vetemedett, amin nemcsak magyarul, de szlovákul is olvasható a DAC jelmondata. A dunaszerdahelyi ultrák nem hagyták annyiban a dolgot, és "EGYNYELVŰEN SZURKOLUNK" címmel ultimátummal felérő közleményt intéztek a klubhoz.

A szövegben csak úgy sorjáznak az erősebbnél erősebb mondatok, például:

"Az új, sajátos, felelőtlen kivitelezésű sál tervezője és készítője hagyománytudat nélküli, meggondolatlan érvekkel, egy silány és felháborító 'alkotást' hozott létre."

"A DAC és szurkolói a tradíciók mellett a kor lendületét képviselve a helyi hagyománytudat gyökereit erősíti, amit egy ilyen sállal csak megsérteni lehet, sőt ellenszenvet kiváltani."

"Hasonló kezdeményezést már fojtottunk vissza a klubnál, és megengedhetetlen a DAC–nál az ilyen és ehhez hasonló közhangulat rombolásához vezető emléktárgyak értékesítése, sőt már a tervbe vétele is!"

Érdemes elolvasni az egész kiáltványt, elég tanulságos. Igazából csak azt az egyet nem értjük, hogy az ultrák miért állnak meg a dunaszerdahelyi focicsapatnál? Miért ne lehetne betiltatni a szlovák nyelv használatát egész Szlovákiában?

 

A DAC-nál szerencsére lényegesen nyitottabban és értelmesebben állnak a kérdéshez, és nem próbálják meg tűzzel-vassal elkergetni a szlovák szurkolókat a klubtól. A csapat Facebook-oldalán például az üzeneteket rendre mindkét nyelven megosztják.

(via Parameter.sk)

(Borítókép: Magyar szurkolók a dunaszerdahelyi felújított Mol Arénában az FC DAC - SK Slovan Bratislava mérkõzésen 2017. november 3-án. - fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok