Index Vakbarát Hírportál

Habony Árpád köre beszállt a szegedi fociba

2017. december 7., csütörtök 11:50 | aznap frissítve

Szerdán jelentette be Borkai Zsolt, Győr polgármestere, hogy új tulajdonosa lett az ETO FC Győrnek, ennek kapcsán pedig kiderült, hogy nem olyan rég az egyik patinás szegedi klubnak is új tulajdonosa lett.

A Quaestor-csőd után pár évvel ismét csődközeli helyzetbe kerülő győri klubot Mányi József, a Ker-Gasztro Kft tulajdonosa vásárolta meg. Bár a Ker-Gaszto budapesti cég, Mányi József leginkább szegedi cégek tulajdonosaként szerepel az cégadatbázisban.

Mányi viszont nem csak cégeket jegyez, a Céginfó szerint 2017. október 19-ig ő volt a SZEOL SC (korábbi nevén Tisza Volán) tulajdonosa is. Ekkor valamiért kiszállt az utánpótlásáról ismert, jelenleg harmadosztályú szegedi futballklubból, hogy aztán nem egészen két hónapra rá megvásároljon egy NB II.-es csapatot az ország másik felén. Hogy mi motiválta a döntését, rejtély.

Viszont a SZEOL SC sem maradhatott gazda nélkül, lett is új tulajdonosa, méghozzá milyen. Bár információink szerint eredetileg egy szegedi focihoz kötődő személy akarta megvenni a klubot, sőt már a megegyezésen is túl voltak a felek, végül mégis a Ridikül Magazin Kft.-hez került a csapat. 

A céget egyöntetűen Habony-közeliként tartják számon, nem is alaptalanul, hiszen egyetlen tulajdonosa az Apropó Kft., aminek előző tulajdonosa Jáksó László volt élettársa, a Habony bizalmasaként és jóbarátjaként ismert Halkó Gabriella Erzsébet, jelenlegi tulajdonosa pedig Halkó régi üzlettársa, Blázy András Péter.

Hogy a dolog hátterében Habony hirtelen kitörő futballimádata áll – elvégre egy rendes klubház tele van vitrinnel –, esetleg köze van hozzá az épülő szegedi stadionnak és a kaotikus szegedi focihelyzetnek, azt mindenki döntse el maga.

Szegeden ugyanis három nagy utánpótláscentrum működik, ebből a két régi csapat  – a SZEOL és a SZEAC – a városban próbálja valahogy beosztani a szegényes infrastruktúrát, edzéslehetőséget nyújtva mintegy 400+ gyereknek. A harmadik, alig pár éve alapított Szeged 2011 eközben rendesen kitömve Gyulán működtet csilivili akadémiát. 

Az erőviszonyokat egyértelműen az határozza meg, hogy a Szeged 2011-nek az egyházmegye a tulajdonosa, élén Kiss-Rigó László püspökkel, Orbán bizalmasával. A Szeged 2011 természetesen nagyban taózik, és ők kapják az új 10 milliárd forintos stadiont is a vele járó sportkomplexummal.

Nem meglepő, hogy a gyulai szegedi csapat és a szegedi szegedi csapatok között igen éles a konfliktus, mondhatni nem ejtenének könnyet egymásért. Ez a jelenlegi helyzetben természetesen az utóbbiak számára jelent valós fenyegetést.

Kérdés, hogy a SZEOL eladásával kialakult helyzet mit jelent a szegedi foci jövője szempontjából. Jönnek a  Kiss-Rigó vs. Habony derbik? Vagy aggódnunk kéne a SZEOL jövőjéért? Esetleg az egyetlen miniszterelnöki bizalmas nélkül maradt SZEAC-ért?

És még mondják, hogy a magyar foci unalmas.

Rovatok