Index Vakbarát Hírportál

Leekens: Gondolják azt, hogy Magyarország nehéz ellenfél

2017. december 19., kedd 11:53

A Digi Sport interjút készített a magyar válogatott irányítását nemrég átvevő Georges Leekensszel. A belga szövetségi kapitánnyal készült teljes beszélgetésből egyelőre csak részleteket közölt a csatorna, de ezekben is érdekes gondolatokra bukkanhatunk.

Bár Orbán Viktor egyszer sem tűnik fel, cserébe a belga nagyon erős mondatokkal kárpótol. Mint például ez is, ráadásul épp a Luxemburg elleni vereséggel kapcsolatban:

"Azt akarom, hogy az ellenfél azt gondolja, hogy 'huh, Magyarország nehéz ellenfél'.

Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor kicsúszik az irányítás a kezünkből, kiadjuk a birtokunkban lévő legfontosabb dolgot, és ezt kihasználják az ellenfelek. Luxemburg ellen is elszórtuk a labdákat, és kivégeztek minket" – magyarázta a kapitány.

Hogy egy olyan papírtigrisről, amit egy felbátorodó Luxemburg képes kivégezni, miként lehetne elhitetni, hogy bármilyen játékerőt is képvisel, azt talán majd Szenteste megtudjuk a teljes interjúból, olyankor úgyis mindenki nyitottabb a csodákra.

Persze Leekens is megérdemli, hogy időt adjunk neki, ráadásul ezt a futballmenüt hallgatva ki ne érezne együtt a kapitánnyal:

"Annyi meccsre megpróbálok eljutni, amennyire csak tudok. Szombatonként két bajnokin is kinn szoktam lenni, kupameccsekre is kilátogattam, és utánpótlás bajnokikat is megnéztem, U17-eseket és U21-eseket, kíváncsi vagyok a fiatalok fejlődésére."

Ennyi magyar focit látva kész szerencse, hogy töretlen maradt az optimizmusa, bár amikor olyanokat mond, hogy:

Előrelépést szeretnék elérni. Nem egy sikert, mert egy siker az csak egy pillanatnyi állapot.

Akkor azért a rutinosabb magyar szurkolókban felsejlik, hogy ez már a magyarázkodás az első fontosabb zakóért. De ne legyen igazunk, inkább hallgassunk Leekensre és fókuszáljunk az erősségeinkre:

"Nekünk is megvannak az erősségeink, nehogy azt gondolják, hogy minden rossz!" – figyelmeztetett mindenkit a kapitány. Hogy mik az erősségeink, azt sajnos nem fejtette ki, de talán majd a teljes adásból ezt is megtudjuk, ez is egy jó téma Szentestére.

Emellett még olyanok gondolatok villantak fel Leekens filozófiájából, hogy nem a játékrendszer számít, hanem hogy a játékosok higgyenek benne, illetve ne mi hibázzunk, hanem az ellenfelet kényszerítsük erre, továbbá nem arról szól ez a szakma, hogy puszipajtások legyünk, és persze nem csak szeretni kell győzni, de tenni is kell érte.

A többit a karácsonyfa alatt hallhatjuk a mestertől, aki szeptemberig adott határidőt a csapatnak, hogy látszódjék rajta, amiről beszélt. "Ha nem, akkor be kell egy kicsit keményítenem, akár a stábtagjaimmal szemben is." 

Rovatok