Index Vakbarát Hírportál

A franciáknál megbukott a vb gólkamerája

2017. december 20., szerda 08:11

Franciaországban megbicsaklott a gólvonal-technológia, legalábbis a GoalControl nevű rendszer, ezt a FIFA jelentette ki keddi közleményében. A testület még nem döntött arról, hogy az orosz vb-n is ezt a gólfigyelő berendezést alkalmazza-e, de az biztos, hogy gólkamera és videóbíró is lesz Oroszországban.

A keddi értékelő ülésen egyértelműen kifejtették, hogy semmi értelme használni a GoalControlt, mert gyakorlatilag megbukott, ahogy fogalmaztak, teljes kudarcot hozott több meccsen. Először szeptemberben jelzett tévesen gólt a Rennes-Caen francia bajnokin, amikor a labda nem volt bent, majd a hétvégi Troyes-Amiens-meccsen is.

A FIFA már a 2014-es vb-n is használt gólkamerát, a GoalControlt, sikerrel. Az idei Konföderációs Kupán már a videóbíró részeként, csakhogy júniusban nem ezt a GoalControlt, hanem a Hawk Eye-t, azaz a Sólyomszemet.

A jövő évi vébén is a GoalControl volt a videóbírós rendszerbe tervezve, ám a franciaországi blamák után szinte biztosan módosítani fog a FIFA, és nem ezt alkalmazza.

Gianni Infantino FIFA-elnök lépten-nyomon elmondja, mind a videóbíró, mind a gólkamera beválni látszik, mindenképp be akarja őket vetni a világbajnokságon.

Rovatok