Index Vakbarát Hírportál

Guardiola: Ki fogjuk nyírni a játékosokat

2018. január 4., csütörtök 19:02

„Kyle-nak kisebb sérülése lehet, megnézzük. Láthatták, mennyien sérültek meg az utóbbi hetekben. Meg fogjuk őket ölni. Nem normális, hogy játszunk december 31-én és január 2-án. Tudom, hogy a show nem állhat le, de nem védjük rendesen a játékosokat. A fejeseknek foglalkozniuk kell ezzel a kérdéssel. Nem azt mondom, hogy töröljük a karácsonyi boxing day fordulót, de nézzék már meg, mennyien sérülnek meg.

Itt Angliában nem vigyáznak rájuk rendesen, és ez nagy hiba

– borult ki Pep Guardiola a keddi Manchester City-Watford bajnoki után, mikor az utolsó percekben Kyle Walker, a jobbhátvédje is sántikálni kezdett.

A City-edző régóta vitatott kérdésre világított rá újra: az ünnepi időszakban – amikor Európában szinte mindenhol pihen a futball – kétnaponta játszanak az angol bajnokságban. Ekkor is telt házak előtt, ez a legnagyobb biznisz, mindenki csak a futballra és a Premier League-re figyel.

Pedig Guardiola a játékosait ért brutális faultok miatt szót sem emelt, ami kissé fura, persze valószínűleg csak azért, mert a horrorbelépők miatt egyetlen emberét sem veszítette el. Csoda, hogy Raheem Sterling, Ilkay Gündogan, de főleg Kevin De Bruyne végig tudta játszani az ünnepeket, nézzék csak:

Utóbbi után csoda, hogy De Bruyne 2-án, kedden, a Watford ellen játszhatott.

Puncheon viszont úgy belesérült a saját ámokfutásába, hogy kidőlt a szezonra.

Sőt, a Palace edzője, Roy Hodgson azt mondta: olyan súlyos térdszalagszakadása van, hogy lehet, még a következő idény rajtjára, tehát augusztusra sem épül fel.

Puncheon azért csúszott be ennyire keményen, hogy mindenáron megállítsa a City 90. percben – a Palace kihagyott büntetője után – indított kontráját. Taktikai fault volt, biztosra ment.

A bírók pedig mindezt tétlenül végignézik, sőt, engedik: az összes fenti szabálytalanság egyből piros lapos kiállítás a futball szabályai szerint, de itt a négyből

egyért sem járt piros, sőt, egyikért semmi sem.

Úgy, ahogy azt néhány hete a legjobb angol bíró, Mark Clattenburg elárulta: mivel szerinte az angol közönség imádja a kemény kontaktot, a bírók engedékenyek, és csak a legritkább esetben állítanak ki valakit, még ha tudják is, a belépő pirosat érne.

A fenti szabálytalanságok mind lábra mentek, végül is a hat-nyolc hónapos térdsérülésbe, esetleg a múltban többször látott lábtörésekbe még nem halt bele senki. A Hull futballistája, Ryan Mason viszont az alábbi képpel sokkolt a napokban:

Ő ebbe a fejsérülésbe majdnem belehalt, amikor tavaly január 22-én a Chelsea védője, Gary Cahill belefejelt a halántékába. Véletlen ütközés volt, Cahillt nem büntették, Masonon viszont életmentő műtétet kellett végrehajtani, mert betört a koponyája.

Azóta sem játszott, annak is örül, hogy felépült, és teljes életet élhet. Nagyon valószínű, hogy 26 évesen véget ért a karrierje.

Sokkal nagyobb szerencséje volt pár napja a unitedes Romelu Lukakunak, őt a Southampton-védő Wesley Hoedt fejelte telibe. Nem a halántékánál, hanem jóval a tarkója fölött, ahol kevésbé sérülékeny a koponya. Hordágyon vitték le, agyrázkódást kapott, de úgy tűnik, a hétvégén már játszhat. Szerencséje volt.

Ahogy Cahillt, úgy Houdtot sem büntették, véletlen összefejelés, ugye. Csakhogy valamit tenni kell,

mert ezek az összefejelések, ha nem is szándékosak, életveszélyesek:

a futballisták méterekről, lendületből ugranak fel, repülnek a levegőben, és vakszerencse, hogy a labdát vagy a másik fejét kapják telibe.

Ha az angol bírók – de bárhol a világban – továbbra is engedik a többméteres becsúszásokat és az ész nélküli fejeléseket, annak tragédia lesz a vége.

Rovatok