Index Vakbarát Hírportál

Platini beismerte, manipulálták az 1998-as vb sorsolását

2018. május 18., péntek 13:06

A korábbi UEFA-elnök Michel Platini egy francia tévében szerepelve ismerte el, hogy manipulálták az 1998-es franciaországi világbajnokság sorsolását, hogy csak a döntőben jöhessen össze a Franciaország-Brazília mérkőzés, ami sikerült is, a döntőben 3-0-ra nyertek a házigazda franciák.

Amikor összehoztuk a sorsolást, egy kicsit trükköztünk, hogy ha mi is és a brazilok is első helyen végzünk a csoportban, akkor csak a döntőben találkozhassunk. Nem azért untuk magunkat halálra a vb szervezésével töltött hat éven át, hogy aztán ne trükközzünk kicsit

– mondta Platini a Bleu Sport adásában. A trükközést az interjút készítő tévés viccesnek, és nagyon okosnak találta.

A címvédő brazilokat automatikusan az A csoportba rakták, a házigazda franciákat aztán a C csoportba tették, szintén sorsolás nélkül, a maradék 30 csapatot viszont már sorsolással osztották szét.

Platini akkor társelnök volt a vb-t szervező bizottságban.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Platini beismerte, manipulálták az 1998-as vb sorsolását

Úgy irányították a csoportokat, hogy csak a döntőben jöhessen össze a francia-brazil. Sikerült.

415 · May 18, 2018 01:06pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az 1998-as vb előtt Brazília az első, Franciaország a második volt a világranglistán, mindenki a két csapat döntőjéről álmodott. A házigazdákat a C csoportba, a brazilokat az A-ba tették a sorsolásnál, így az egyenes kieséses szakaszra külön ágra kerültek.

Brazília két nyert és egy vesztes meccs után lett csoportgyőztes, a franciák százszázalékos eredménnyel mentek tovább a nyolcaddöntőbe. Itt Brazília sorban Chilét (4-1), Dániát (3-2) és Hollandiát (1-1, tizenegyesekkel 4-2) verték a döntőig, a franciák hosszabbításban ütötték ki Paraguayt (1-0), egy 0-0 után tizenegyesekkel verték Olaszországot (4-3), majd az elődöntőben 2-1-re nyertek Horvátország ellen.

A döntőben Zinedine Zidane duplájával, illetve Emmanuel Petit találatával nyert 3-0-ra Franciaország, az év végén Zidane megkapta első Aranylabdáját. A tornának köszönhetően Platini sportpolitikai karrierje meredeken ívelt felfelé, 2007-ben UEFA-elnöki posztig jutott.

Platinit 2015-ben tiltotta el a korrupciós botrány után a futballügyektől a FIFA etikai bizottsága eredetileg nyolc évre, ezt később hat, majd négy évre csökkentették. A tiltás után Platininek az UEFA-elnöki posztjáról is le kellett mondania.

Rovatok