Index Vakbarát Hírportál

Blattert és Platinit nyolc évre tiltotta el a FIFA

2015. december 21., hétfő 09:53

A FIFA megerősítette, hogy a korrupció gyanújába keveredett Sepp Blattert és Michel Platinit nyolc évre minden futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta. Az eltiltás azonnali hatályú.

A két fuballvezető abba bukott bele, hogy nem tudtak elszámolni arról a kétmillió svájci frankos összegről, amit Platini 2011 februárjában kapott a FIFA-tól.  A kifizetést Blatter engedélyezte. Platini azt állította, hogy korábbi tanácsadói munkájáért kapta a pénzt. Erről azonban nincs írásos szerződés. A FIFA független vizsgáló bizottsága a tanúvallomások alapján azt sem találta megalapozottnak, hogy a két fél szóban állapodott volna meg egymással.

Az UEFA-elnök azt állította, kilenc évvel korábban dolgozott Blatternek, de akkor azért nem fizették ki, mert a FIFA akkor anyagi helyzete ezt nem tette lehetővé. Blatter korábban úgy nyilatkozott, hogy a Platinivel kötött szerződés átment a FIFA gazdasági és végrehajtó bizottságán is, valamint a kongresszus is jóváhagyta.

A gyanú szerint Blatter azért fizetett Platininek, hogy az ne induljon ellene a FIFA-elnökválasztáson.

Az eltiltás mellett a két futballvezető pénzbírságot is kapott. Blattert 50 ezer, Platinit 80 ezer svájci frank megfizetésére kötelezték. A vizsgálatot lefolytató etikai bizottság szerint megsértették az etikai szabályzatot, többek között a összeférhetetlenségről, a korrupcióról és a megvesztegetésről szóló pontokat is.

Platininek nagy tervei voltak, 2016 februárjában el akart indulni a FIFA-elnökválasztáson. Be is adat a jelentkezését, de korrupciós ügye miatt a FIFA feddhetetlenségi bizottsága kihúzta a hivatalos jelöltek közül.

Érdekes, hogy a májusi elnökválasztáson Platini éppen Blatterrel szemben foglalt állást, az UEFA-elnöknek elege lett a sorozatos korrupciós botrányokból, és azt tanácsolta Blatternek, hogy mondjon le. Az európai tagországokat pedig arra buzdította, hogy szavazzanak Blatter ellenfelére, a jordán hercegre, Ali bin al-Husszeinre.

Blatter elnöknek tekinti még magát

A FIFA etikai bizottsága október elején tiltotta el a két sportvezetőt 90 napra, a svájci államügyészség korrupció gyanújával nyomozott ellenük. Mindketten fellebbeztek a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, a CAS-nál. A Platini fellebbezését elutasító határozatban szerepelt, hogy a 90 napos, ideiglenes eltiltás - amely január 5-én jár le - nem hosszabbítható meg.

Blatter már bejelentette, hogy a nyolcéves eltiltás miatt fellebbezni fog a CAS-nál és a FIFA fellebbviteli bizottságánál. Tizenegy órától Zürichben tartott sajtótájékoztatót. Ártatlannak tüntette fel magát, így panaszkodással kezdett. „Nagyon sajnálom. Nagyon sajnálom, hogy még mindig én vagyok a homokzsák. A FIFA-elnökeként én vagyok a homokzsák. A futballt és a FIFA-t is sajnálom. Több mint negyven éve szolgálom ezeket. Sajnálom a FIFA több mint 400 dolgozóját. De magamat is sajnálom, ahogy engem kezel a világ emberisége"

Megismételte azt, amit már eddig is tudtunk. Kitart amellett, hogy szabályosan szerződtek Platinivel, szóban állapodtak meg, de nemcsak ketten tudtak erről. Blatter állítja, az UEFA végrehajtó bizottsága előtt kétszer is beszéltek róla, és ezt többen tudják tanúsítani is.

Az elvek embere vagyok. Ismétlem. sosem fogadok el pénzt, amit nem érdemlek meg, megfizetem a tartozásaimat. Most azt állítják, hogy próbáltam megvenni Michel Platinit a 2011 választáson. Nem."

Azt állította, az érvényes szabályok szerint az etikai bizottság nem is függesztheti fel, így a februári elnökválasztásig FIFA-elnöknek tekinti magát, csak a kongresszus fogadhatja el lemondását, vagy mondathatja le.

Platini is fellebbez

Az UEFA-elnök közleményében kétségbe vonta a vele szemben fellépő testület legitimitását és hitelességét, az eljárást olyan színjátéknak nevezte, amelynek célja az ő bemocskolása volt.

Jelezte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul és ezzel együtt, amikor annak eljön az ideje, polgári bíróságon is keresetet nyújt be, hogy igazát és feddhetetlenségét bizonyítsa.

„Az eljárás nem lep meg. Biztos vagyok benne, hogy a sorsom már a pénteki meghallgatás előtt megpecsételődött és az ítélethirdetés csak a becsomagolása annak az akaratnak, amellyel engem el akarnak távolítani a futball világából" – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy semmit nem követett el, ami neki felróható lenne, és tiszta a lelkiismerete.

Rovatok