Index Vakbarát Hírportál

A szlovén futball rácsodálkozott a magyar milliárdokból épülő csapatra

2018. május 30., szerda 05:08

Érdekes információk jelentek meg a szlovén sajtóban a ZTE tulajdonosa által vezetett Lendava Nafta 1903 csapatáról.

A Nogometplus szlovén oldal hosszabb írásban foglalkozott a Nafta 1903 csapatával, és ennek kapcsán a magyar futball terjeszkedésével a szomszédos országokban. A cikk szerzője megállapította, hogy amíg Mészáros Lőrinc és a magyar kormány eszéki szerepvállalását viszonylag nagy médiafigyelem övezte Szlovéniában is, addig a helyi fejleményekről sokkal kevesebb információ jelent meg.

Pedig Szlovéniának is megvan a saját Eszékje a másodosztályú Lendva képében.

A szlovén újságíró megállapítása szerint, ahol határon túli magyar kisebbség él, ott a Fidesz-kormány jelentős pénzeket áldoz a helyi labdarúgó-akadémiák és a labdarúgás fejlesztésére. Így a Vajdaságban, Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken és Szlovéniában működő klubok is komoly támogatást kaptak és kapnak a magyar államtól, ami a Fideszre leadott határon túli szavazatokban is kamatozott a választások alatt.

Bár Szlovéniában a legoptimistább becslések szerint is maximum tízezer főt számlálhat a magyar közösség – a magukat ténylegesen magyarnak vallók aránya pedig ennél lényegesen kevesebb –, így is rendkívüli erőforrásokat fordít a Fidesz-kormány a helyi futball támogatására. Persze annak fényében, hogy Eszéken az ezer főt sem éri el a magyarok száma, ez annyira nem meglepő.

Ugyanakkor míg az eszéki csapat dobogós helyért küzd a horvát élvonalban, az utánpótlásképzése pedig olyan hírességekre lehet büszke, mint Davor Suker, addig a Nafta a szlovén másodosztályban végül 2 ponttal lemaradt a feljutásról, az utánpótlását pedig most próbálják összekaparni a béka segge alól.

Ehhez képest Végh klubja nagyságrendileg hasonló támogatást kap a magyar államtól, mint Mészáros Lőrinc horvát csapata.

A Nogometplus cikke szerint a Lendva mintegy 6,4 millió euró, azaz bő 2 milliárd forint segítséget kap Magyarországtól az akadémiára és egyebekre.

Mindez mérhetetlenül sok pénz a helyi viszonyokhoz képest. A 2017 nyarán elfogadott beszámoló szerint a klub teljes éves költségvetése mintegy 100 ezer euro volt.

De a szlovén futballban is kirívóan magasnak tűnik ez az összeg. Az első osztályú Olimpija Ljubljanát 2015 nyarán 4 millió euróért vásárolta meg Milan Mandaric az előző tulajdonostól, Izet Rastodertől.

Érdekesség továbbá, hogy a szlovén jogi szabályozás miatt a magyar támogatás közvetett módon, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség nevű szervezeten keresztül érkezik a csapathoz. A MMÖNK elnöke, Horváth Ferenc jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, akivel a futball kapcsán is remekül megértik egymást. A szlovéniai magyar labdarúgó akadémia is Horváth ötlete volt eredetileg, a projekt beindítására a MMÖNK 2016-ban mintegy 600 millió forintot kapott a magyar adófizetőktől egy kormányrendeletnek köszönhetően.

Egy évre rá aztán az NK Nafta irányítását átvették a magyarok. A lendvai csapat Szlovénia legrégebbi futballklubja volt, mígnem 2012-ben csődbe ment, majd két évre NK Nafta Lendava 1903 néven támadt fel, bár az új klub hivatalosan nem jogutódja a megszűnt egyesületnek. A klubnál 2017 júliusában nevezték ki elnöknek Végh Gábor magyar építőipari vállalkozót, a zalaegerszegi futballcsapat többségi tulajdonosát.

A Pharos 95' tulajdonosaként a stadionbizniszben hatalmasat szakító Végh cége pályaépítéssel kezdte karrierjét, nevezetes feladatai közé tartozott például a felcsúti akadémia pályáinak megépítése. Közismert továbbá, hogy annak idején a Pharos 95' adományozta a felcsúti bázisnak Puskás Ferenc véleményesen sikerült szobrát is. A cégnek felcsúti telephelye is van, aminek címe egyébként megegyezett Mészáros Lőrinc cégének telephelyével.

A két csapat, a Zalaegerszeg és a Lendva közt korábban is szoros volt a kapcsolat, Végh a bemutatkozásakor azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a szlovénok kérték fel nagyobb szerepvállalásra, amiből aztán elnökség lett. Ekkor került be a klubvezetésbe a MMÖNK-öt vezető Horváth Ferenc is. A 2017 nyári beszámolók szerint az új elnök érkezésekor a klub alapszabályát is átalakították annak érdekében, hogy a magyar vállalkozó tulajdonosa lehessen a Naftának, ám a Nogometplus cikke szerint ez törvényi akadályok miatt végül nem valósulhatott meg.

Persze ahol határon túli magyar labdarúgásról és milliárdokról van szó, ott a felcsúti akadémia nem maradhat ki a buliból.

A szlovéniai magyarok Népújság című lapjának 2017 márciusi beszámolója szerint igazából az egész történet 2014-ben kezdődött, amikor a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia partnerségi kapcsolatot kötött a MMÖNK-kel, a megállapodás stratégiai célja pedig kezdetektől fogva a Muravidéki Labdarúgó Akadémia megteremtése volt.

Így aztán hiába a ZTE és a Nafta szoros kapcsolata vezetői-tulajdonosi szinten, a muraközi akadémia a felcsútiak teljeskörű szakmai irányítása, vezetése mellett valósulhat meg, hasonlóan a magyar pénzből épülő eszéki, vajdasági vagy erdélyi akadémiákhoz.

Nyilván találni sem lehetne náluk alkalmasabbat a feladatra, hiszen a felcsúti akadémiára eddig elköltött 20-30 milliárd forintért cserébe van egy, azaz 1(!) fő saját nevelésű játékos a csapat keretében.

Ami a lendvai felnőtteket illeti, a Nafta végül a harmadik helyen zárt a szlovén másodosztályban, két ponttal lemaradva az osztályozót érő második helyről. A Zalaegerszeg eközben a bennmaradásért harcol a magyar másodban, egy fordulóval a bajnokság  vége előtt két ponttal előzi a már kieső Szolnokot.

(Borítókép:  NK Nafta 1903 / Facebook)

Rovatok