Index Vakbarát Hírportál

Katar volt CIA-ügynökökkel hekkelte a többi vb-pályázatot

2018. július 29., vasárnap 11:57

Újabb komoly vádak jelentek meg a 2022-es katari futball-vb szervezőivel szemben, a The Sunday Times a lap birtokába jutott dokumentumok alapján legalábbis arról ír, hogy az ország titkos művelet keretében hamis információkkal próbálta aláásni a többi ország pályázatát. Ehhez volt CIA-ügynököket és a Brown Lloyd Jones (BLJ) ismert kommunikációs céget bérelték fel, hogy kigolyózzák – a pályázat eredményét ismerve sikerrel – Ausztráliát és az Egyesült Államokat.

A laphoz eljuttatott e-mailek alapján befolyásos embereket, újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a látszatot keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A FIFA által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében, írja az MTI. 

Emellett a többi pályázat kulcsfigurái után kémkedtek, egy akadémikusnak pedig 9000 dollárt (mintegy 2,5 millió forintit) fizettek egy olyan tanulmány megírásáért, amiben az amerikai gazdaságnak súlyos terhet jelentőként jelent meg a vb-rendezés, ezt pedig aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban.

A művelet eredményeiről e-mailben számoltak be Ahmad Nimehnek, a katari pályázat főtanácsadójának. 

A The Sunday Times szerint a kiszivárogtatót júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága, amelynek elnöke, Damian Collins mélységes aggodalmának adott hangot az ügyben és vizsgálat lefolytatására buzdította a FIFA-t. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályai szerint a pályázati folyamat során szigorúan tilos a szervezet más tagországairól írásos vagy más formában bármilyen nyilatkozatot tenni. 

A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében, de az a vizsgálat felmentette a katari szervezőket , mert nem talált bizonyítékot a kapcsolatra köztük és a megvesztegetési ügy központi figurája, Mohamed bin Hamman között, aki Katar legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi szövetségben.

Katari részről tagadják a The Sunday Times állításait, és azt hangoztatják, hogy minden szabályt betartottak.

A 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a szokásos nyári időszaktól eltérően november 21. és december 18. között bonyolítják le. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a FIFA. 

Rovatok