Index Vakbarát Hírportál

Újra pályán a 11-szer újraélesztett dabasi futballista

2018. július 31., kedd 08:45

Ősztől újra futballozhat a 11-szer újraélesztett, 17 éves Duhaj Ádám, aki idén január 25-én a Pest megyei Kakucs pályáján lett rosszul, próbálták újraéleszteni, majd a klinikai halálból a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán hozták vissza, életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Akkor orvosai elmondták: műtét közben derült ki, hogy ritkaságszámba menő veleszületett koszorúér-rendellenességben szenvedett, ennek következménye lett az infarktus.

Aztán június 25-én dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori klinika igazgatója egészségesnek nyilvánította, ezért felcsillant a remény, hogy a fiatal játékos újra futballozhasson. Ez most valóra is vált, Duhaj Ádám újra teljes értékű edzéseket tud végezni.

„Munkatársaimmal nem csak azért jöttünk el Ádám edzésére, hogy az edzőivel és a csapattársaival, valamint Kőszegi Zoltán polgármester úrral együtt örvendezzünk a visszatérésének, hanem azzal a céllal is, hogy mobil eszközeinkkel méréseket végezzünk el rajta” – nyilatkozta Merkely professzor az SzPress Hírszolgálat Dabasra ellátogató munkatársának.

„Miután a szív MR- és a szív CT-vizsgálatok teljes mértékben megnyugtató eredményt mutattak, örömmel közölhettem a fiúval, hogy a terhelést fokozatosan emelve folytathatja az edzéseket. Mostantól már abban is reménykedhet, hogy az őszi mérkőzéseken újra a csapata rendelkezésére állhat. Addig is folyamatosan rajta tartjuk a szemünket, a pályán elvégzett mérések, valamint a klinikai terheléses vizsgálatok erősíthetik meg az optimizmusunkat.

Minden jel arra mutat, hogy hamarosan magam adhatom meg Ádámnak a sportorvosi engedélyt – folytatta a neves szívgyógyász. – Azt tanácsoltam a velünk együttműködő dabasi edzőknek, hogy aerob, azaz kezdetben alacsonyabb intenzitású és kevésbé megerőltető gyakorlatokkal hozzák fel az állóképességét, aztán következhet az anaerob terhelés, amikor a tempó fokozódik, egészen az oxigénhiányos teljesítésig” – hangsúlyozta a professzor.

Duhaj Ádám mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy már régen nem szúr a szíve, újra élvezi a mozgás örömét, de tudja, hogy nem ronthat ajtóstul a házba. Fokozatosan növeli a napi futóadagját, egyelőre nem próbál versenyre kelni a csapattársaival, de bízik abban, hogy rövidesen állhatja a versenyt velük.

Rovatok