Index Vakbarát Hírportál

Üres stadionban küzd idei első győzelméért a magyar válogatott

2018. szeptember 11., kedd 17:00

A finnek elleni vereség után most Görögország ellen kellene bizonyítani Marco Rossi válogatottjának a Nemzetek Ligájában. A magyar csapat hazai pályán, de zárt kapuk mögött játszik, az esélyek nem túl biztatóak, nem sok minden szól Szalai Ádámék mellett.

Finnország ellen vereséget szenvedett a magyar válogatott, pedig az északiak ellen kifejezetten szeretünk futballozni. Görögország azonban az a nemzet, ami még akkor is képes megverni a magyar csapatot, ha a létező legnagyobb gödörben van: 19 mérkőzésből kilencszer született görög siker, hat döntetlen és négy magyar győzelem mellett.

Tétmeccsen legutóbb 1987-ben sikerült legyőznünk görögországot,

azóta a barátságos mérkőzéseket is számítva hat vereség, három döntetlen és mindössze egyetlen győzelem a mérleg. Ráadásul, míg a magyar futball egyre mélyebbre süllyed (idén még nem sikerült mérkőzést nyerni), addig a görög lassan újra felemelkedik.

Megjárták a poklot

A görög válogatott az elmúlt 25-30 évben egész sikeres. 1994 óta háromszor jutott ki Görögország a világbajnokságra, ugyanennyiszer sikerült kvalifikálnia magát az Európa-bajnokságra, 2004-ben pedig Portugáliát legyőzve meg is nyerte az Eb-t. A 2014-es világbajnokság után (a legjobb 16-ban búcsúztak) azonban eltört valami a csapatban.

A 2016-os Eb-kvalifikáció maga volt a pokol Görögországnak. Oda-vissza kikapott Feröertől, aki arra járt, átgázolt rajta a csoportkörben: hat ponttal a csoport utolsó helyén végzett. Mindössze egyetlen győzelmük volt a sorozatban, bár az

pont magyarország ellen, ÉS az egyik döntetlenjüket is a magyar csapat ellen érték el.

A pocsék Eb-selejtező után a görög szövetség úgy döntött, ideje visszatérni a német recepthez (2004-ben Otto Rehhagellel nyertek Eb-t), így 2015 októberében kinevezték Michael Skibbét szövetségi kapitánynak. A lépés bejött, a német szakember irányítása alatt a görög válogatott mindössze két tétmeccsét veszítette el:

Görögország tehát egy mérkőzésre volt attól, hogy részt vegyen a vb-n, megnyerte az első Nemzetek Ligája mérkőzését Észtország ellen, most pedig a csoport favoritjaként utazik Budapestre.

A görög csapat egy másik kategória

A görög válogatott értéke majdnem négyszerese a magyarénak, a Transfermarkt.de szerint 110 millió eurót ér. A csapat nagy része (15 játékos) ugyan a görög első osztályban játszik, de az egyrészt jóval erősebb, mint a magyar, másrészt Olimpiakosz, Panathinaikosz, illetve a Mol Vidit a Bajnokok Ligájából kiverő AEK Athén játékosokról van szó. 

A csapat legjobb játékosa a középső védő Konsztantinosz Manolasz, aki az olasz AS Roma alapembere, a párja pedig az angol Arsenalban játszó Szokratisz Papasztathopulosz. Mellettük még a szélső védő Haralamposz Likojannisz (Cagliari, olasz) és a középcsaptár Taszosz Donisz (Stuttgart, német) játszik európai topbajnokságban, bár utóbbi leginkább cserének számít a német klubban.

A görögök legjobb támadója Konsztantinosz Mitroglou, aki tavaly 30 mérkőzésen 13 gólt szerzett a francia Marseille-ben, idén három meccsen egy gólja van. Jelenleg ugyanakkor kisebb sérüléssel bajlódik, nem kizárt, hogy csak a hajrára áll be, már ha egyáltalán szükség lesz rá.

A középpálya két ásza az AEK Athén csapatkapitánya, Petrosz Mantalosz, és az Olimpiakosz csapatkapitány Konsztantinosz Fortúnisz. Ketten együtt öt gólnál és öt gólpassznál járnak az idei szezonban,

mantalosz a mol vidi ellen is betalált a bajnokok ligája playoffban. a görög kapuban pedig a vidi ellen szintén pályán lévő barkasz fog védeni.

A görögök 4-2-3-1-es formációt használtak az észtek ellen. Stabil, fizikális, de kifejezetten offenzív futballt játszottak, vélhetően a magyar válogatott ellen sem fognak visszahúzódni, hanem megpróbálják dominálni a mérkőzést. Egyébként a Vidi–Athén-meccshez hasonlóan ez is a Groupama Arénában lesz.

A görög válogatott kerete

Kapusok: Oresztisz Karnezisz (Napoli – Olaszország), Vaszilisz Barkasz (AEK), Andreasz Janniotisz (Olympiakosz)

Védők: Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz), Kosztasz Manolasz (AS Roma – Olaszország), Szokratisz Papasztathopulosz (Arsenal – Anglia), Mariosz Ikonomu (AEK), Dimitrisz Koloveciosz (Panathinaikosz), Jorgosz Cavellasz (Alanyaspor – Törökország), Babisz Likojannisz (Cagliari – Olaszország), Dimitrisz Jannulisz (Atromitosz)

Középpályások: Zeca (FC Köbenhavn – Dánia), Dimitrisz Kurbelisz (Panathinaikosz), Alexandrosz Ciolisz (el-Fajha – Szaúd-Arábia), Andreasz Buhalakisz (Olympiakosz), Kosztasz Fortunisz (Olympiakosz), Dimitrisz Pelkasz (PAOK), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Olympiakosz), Petrosz Mantalosz (AEK)

Csatárok: Taszosz Bakaszetasz (AEK), Taszosz Donisz (Stuttgart – Németország), Eftimisz Kolurisz (Atromitosz), Kosztasz Mitroglu (Marseille – Franciaország)

Üres lesz a stadion

A 2015-ös magyar–román Eb-selejtezőn a magyar szurkolók egy kicsi, de hangos része cigányozott és tiszteletlenül viselkedett a román himnusz alatt, ezért az UEFA 70 ezer euróra és egy zárt kapus mérkőzésre büntette meg a magyar válogatottat. Mivel az MLSZ fellebbezett, ezért a már kiszabott büntetést elhalasztották az új ítélet megszületéséig, vagyis Dzsudzsák Balázsék közönség előtt juthattak ki az Eb-re (a Feröer elleni mérkőzés lett volna zárt kapus).

Az MLSZ fellebbezését azonban később elutasított az UEFA:

a magyar válogatott emiatt kénytelen a következő UEFA által rendezett mérkőzését, vagyis a görögök elleni hazai találkozóját a közönség nélkül lejátszani.

A hazai pálya tehát nem lesz igazán hazai pálya, ami tovább nehezíti a magyar válogatott helyzetét.

A kezdőben nem kell nagy változásokra számítani, a felállás is ugyanaz lehet, Marco Rossi állítólag csak három helyen fog változtatni. 

Gulácsi Péter, Kádár Tamás, Lovrencsics Gergő, Kleinheisler László, Kovács István és Szalai Ádám helye biztosnak tűnik. A finnek ellen nagyon halovány Stieber Zoltán és Sallai Roland vélhetően kijátszotta magát a kezdőből, helyettük Sallói Dániel és Varga Roland kezdhet. A védelemben pedig Lang Ádám és Fiola Attila játéka kérdéses: ha Kádár kimegy szélre, akkor egyikük helyett Vinícius kezdhet középen, ha pedig Kádár marad, akkor Fiola helyett Tamás Krisztiánt próbálhatja ki Rossi a szélen. 

A magyar válogatott lehetséges kezdője:

Gulácsi – Lovrencsics, Fiola, Vinícius, Kádár  – Pátkai – Varga, Kleinheisler, Kovács, Sallói – Szalai.

Borítókép: Pátkai Máté, Pintér Ádám, Gulácsi Péter, Lovrencsics Gergő és Fiola Attila a Magyarország - Kazahsztán barátságos labdarúgó-mérkőzés után Budapesten a Groupama Arénában 2018. március 23-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI.

Rovatok