Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a tulajdonos, aki megismételhetetlen csodát hozott a futballba

2018. október 28., vasárnap 23:25

Szombat este helikopterbalesetben vesztette életét a thai Vichai Srivaddhanprabha, aki a Leicester City futballcsapat tulajdonosa volt, erősítette meg hivatalosan egy nappal később a futballklub. Zseniális üzletember és érző szívű futballvezető vesztette életét.

A 60 évet élt üzletember a Leicester City–West Ham-bajnoki után indult Londonba, ahogy mindig, magángépén, ami a felszállás után pár másodperccel lezuhant a stadion parkolójába. A helikopter a becsapódás után azonnal lángba borult.

Szombaton még nem lehetett tudni, kik voltak a gépen, bár erősen valószínűsíthető volt, hogy Srivaddhanprabha is azzal utazott, ahogy azt oly sokszor megtette a hazai meccsek után. A gép a stadion közepén a pályára szállt le és arról fel. A hivatalos megerősítés vasárnap késő este érkezett, a klub ekkor közölte a férfi halálhírét.

Az angol lapok beszámolói szerint a baleset után még több, a stadionban tartózkodó futballista könnyes szemmel vigasztalta egymást. A tragédiában a szurkolók körében is népszerű embert veszítettek el.  Srivaddhanaprabha volt az, aki néhány év alatt naggyá és Premier League-bajnokká tette a kiscsapatnak számító Leicester Cityt.

Srivaddhanaprabha thaiföldi üzleteiből alapozta meg vagyonát, 1989-ben egyetlen vámmentes bolttal kezdte a karrierjét. Gyorsan nagyra nőtt, koncessziót szerzett a stratégiailag fontos repülőtereken és kereskedelmi központokban. King Powers nevű cége megkerülhetetlen, az üzletember a király család bizalmát is élvezte, – együtt lovaspólózott például a trónörökösökkel – , ami szintén előnyös pozícióba hozta a piacon.

Az angol futballban 2011-ben tűnt fel, először mezszponzorként jelentkezett az akkor a másodosztályban, a Championshipben szereplő Leicesternél, aztán váratlanul meg is vette 38 millió fontért a klubot. A Leicester már elég rég óta a radarján volt, fia 1997-ben látta először élőben a csapatot, amikor a Wembley-ben a Ligakupa döntőjénben a Leicester a Middlesbrough-val játszott, és nyert.

Bő tíz évvel később nem látszott sok fantázia a Leicesterben, mert a másodvonalban is csak középcsapat volt, ráadásul elég nagy adósságállománnyal küzdött a klub. Srivaddhanaprabha állta a cechet, kifizette a 123 millió eurós adósságot és a játékosigazolások miatti veszteségeket is lenyelte. A klub évről évre több tízmilliós veszteséget okozott, miközben azért egyre jobban szerepelt a Championshipben, amit aztán 2014-ben meg is nyert.

A thai tulajdonos víziója valósággá vált, a Premier League-be került csapathoz végre folyni kezdett a pénz a közvetítési jogokból. Eddig azért nem a legegyenesebb úton jutott el, a klub folyamatosan megszegte volna a pénzügyi fair playt, jóval többet költött, mint amennyi bevételt termelt. Hogy szabályosnak látszódjon a finanszírozás,  Srivaddhanaprabha saját cégét, a King Powert tette meg főszponzornak, és átfolyatta a klubon a pénzt. Üzletileg zseniális húzás volt.

A szurkolók persze ezeken a machinációkon nem nagyon akadtak fenn, mert a csapat egyre sikeresebb lett, sőt, véghez vitt egy csodával felérő tettet, megnyerte a 2015/16-os Premier League-et. Ezzel az 1884-ben alapított klub legnagyobb sikerét érte el. A bajnokság előtt egy az ötezerhez volt az esélye annak, hogy ők nyernek, mégis megcsinálták Jamie Vardyék Claudio Ranieri edzővel.

Srivaddhanaprabha nemcsak ezzel szerezte meg a népszerűségét, a csapaton belül családias viszonyokat alakított ki, és a szurkolókat is megnyerte magának. A sikerek és a fontmilliók ellenére megmaradt a kiscsapathangulat. Több születésnapja Happy Beer Day lett, ilyenkor a hazai szurkolók egy-egy sörre vagy vízre a vendégei lettek, de volt, hogy ingyen fánk és hot dog is járt nekik. Hatvanadik születésnapján pedig 60 ingyen bérletet is biztosított a Leicester-drukkereknek. A helyi árvaház lakóit és súlyos beteg gyerekeket is meghívott, akinek játékmackót is gyűjtetett. Az idegenbeli meccsekre is segítette a drukkerek eljutását, fejenként 10 fontot fizetett nekik hozzájárulásként, míg a hazai bajnokik jegyárait igyekezett alacsonyan tartani. 

A játékosokkal is barátságban volt, szívesen elbeszélgettek vele a futballistái, akiket elég gálánsan jutalmazott, a bajnoki cím megnyerése után például mindegyikük kapott egy 105 ezer font értékű BMW-t. 

Srivaddhanaprabha nem szerette előtérbe tolni magát, a sikereket nem csak magáénak vallotta, hanem azokénak, akik részt vettek benne. Kerülte a nyilvánosságot is, interjúkat is nagyon ritkán adott. Hívő buddhista volt, ami a klub életében is megjelent. Szerzeteseket hívott, akik megáldották a stadiont és az edzőpályákat is, a játékosok pedig amuletteket kaptak tőlük. A tulajdonos a csapatot is elvitte egy bangkoki templomba, miután megnyerték a bajnokságot. 

Az üzleteit és a futballcsapat működtetését legnagyobb fia, Aiywatt viheti tovább, de valószínűleg apja népszerűségét nem fogja tudni megközelíteni. Az viszont biztos, a Leicestert még nagyobb szimpátia fogja övezni a tragédia után.

 

Rovatok