Index Vakbarát Hírportál

Dzsudzsák csak a padon kezdett, de így is simán vertük az észteket

2018. november 15., csütörtök 22:57

Hazai pályán, 6-7 ezer néző előtt fogadta Észtországot Magyarország a Nemzetek Ligája csoportkörének ötödik fordulójában. Marco Rossi eltiltás miatt nem ülhetett le a padra, a mérkőzés előtt hat magyar játékos is lesérült, Dzsudzsák csak fél órát játszott, de így is összejött a győzelem. A görögök miatt azonban a csoport második helye még így is nagyon messze van.

Rossi az észtországi meccsen háromvédős rendszerrel próbálkozott, de az elképzelés nem nagyon működött, így most 4-2-3-1-es felállásban küldte ki csapatát. A kapuban Dibusz Dénes védett a gyomorrontás miatt kidőlő Gulácsi helyett, a védelem két szélén pedig Baráth és Kohut kapott helyett. Nagy Ádám mellett azonban kisebb meglepetésre nem az eddig kirobbanthatatlannak tűnő Kleinheisler László játszott, ahogy a sérülés miatt kieső Sallai Rolandot sem a visszatérő Dzsudzsák pótolta: helyettük Pátkai Máté és Kalmár Zsolt kezdett.

a magyar csapat a DIBUSZ – BARÁTH, ORBÁN, KÁDÁR, KORHUT – NAGY Á., Pátkai – NAGY D., KOVÁCS, Kalmár – SZALAI kezdővel lépett pályára.

A mérkőzésnek mindkét csapat részéről volt még tétje: az eddig nyeretlen Észtország a C ligában való bennmaradásért, míg Magyarország a csoport második helyéért és az esetleges rájátszáshelyért küzdött. A győzelem nyilván nekünk lett volna fontosabb, ennek ellenére az első öt perc egyértelműen az észteké volt.

Kádár hozott össze egy szögletet, Vassiljev beadásánál Vihmann megverte Orbánt az ötösön belül, majd közelről fejelhetett a kapura. Dibusz óriási bravúrja mentette meg a magyar csapatot a góltól. 

Pár perccel később azonban a válogatott legértékesebb tagja javította a hibáját.

Kalmár szögletére Orbán érkezett a legjobb ütemben, majd nyolc méterről a kapuba fejelte a labdát. 

A vezetés megszerzése után teljesen összeomlott az észt csapat, ettől a ponttól kezdve egyértelműen a magyar csapat uralta a mérkőzést.

A 13. percben Nagy Dominik vadászta le az észt kapus borzalmas passzát: 24 méterről az üres kapura lőtte a labdát, de a visszatérő Aksalu menteni tudott. A vendégek hálóőre öt perccel később ugyanezt még egyszer eljátszotta Szalaival is, aki lepasszolta a labdát Kovácsnak, a lövését azonban a becsúszó Antonov blokkolta.

Pár perccel később Korhutnak volt egy jó lövése, később Kalmár próbálkozott egy mutatós magyar kontra után, de egyik lehetőségből sem lett gól. Az első félidő utolsó percei pedig Nagy Dominikról szóltak, akinek két próbálkozása is volt a hajrában: egyszer a kapus, egyszer pedig a bevetődő Antonov mentett.

A szünetre 1-0-s előnnyel mehetett a magyar csapat. A támadójátékra nem lehetett panasz, legalább három góllal vezethetett volna Marco Rossi/Cosimo Inguscio válogatottja. ráadásul két büntetőgyanús esetnél is néma maradt az albán Enea Jorgji sípja.

A szünetben egyik csapat sem változtatott és a játék képe sem változott. Olyannyira nem, hogy Orbán egy fejes után majdnem megszerezte a második gólját a 47. percben, megint hatalmas bravúrral védett az észt kapus.

Ezután megint Nagy Dominiké volt a show, kiválóan játszott a 23 éves támadó, többször is csak az utolsó pillanatban tudtak előle menteni a védők, a 62. percig három helyzete is volt. Ennek ellenére nem játszhatta végig a mérkőzést, a 65. percben jött a helyére Dzsudzsák Balázs, és nagyon nehéz volt eldönteni, hogy kinek szólt inkább a taps.

Négy perccel később pedig eldőlt a mérkőzés.

Nagy Ádám küzdött nagyot, a felpattanó labdára Szalai csapott le, és egy szemfüles megoldás után megszerezte a magyar válogatott második gólját.

A hazai csapat ezután már örömfocit játszott, Dzsudzsáknak és a Szalai helyére beálló Bödének is volt kisebb-nagyobb helyzete, előbbi csereként is hihetetlenül lelkesen játszott. Az észtek eközben még csak a kaput sem találták el, a végeredmény 2-0 lett. Lehetett volna nagyobb a különbség, de így is magabiztosan győzött a magyar csapat.

Csoport

A csoport másik meccsén a görögök hazai pályán 1-0-ra legyőzték Finnországot, így kilenc ponttal továbbra is övék a második hely. Az utolsó fordulóban a finnekkel játszunk, a győzelem mellett egy észt győzelem is kellene, hogy megelőzzük Görögországot. Észtország ezzel a vereséggel már biztosan kiesett a D ligába.

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok