Index Vakbarát Hírportál

A finnek elleni 3 ponttal legalább a remény megmarad

2018. november 16., péntek 11:40

Magyarország 2-0-ra legyőzte Észtországot, így 7 pontjával a 12 pontos Finnország és a 9 pontos Görögország mögött harmadik a Nemzetek Ligája 2. csoportjában. Van még esélyünk a csoport második helyére, azonban

a finneket sehogy és semmilyen listán nem előzhetjük meg, a görögöket is csak egyetlen lehetséges módon.

A Nemzetek Ligájával több cikkben is foglalkoztunk, hisz ettől függnek az Európa-bajnokság kalapjai, illetve innen négy csapat is kijut az Eb-re. Magyarán az NL két listát ad:

Az Európa-bajnokság kalapjai

Az Eb-kalapok így néznek ki a Nemzetek Ligájában elért eredmények alapján:

A magyar csapat a 25. helyen kezdte meg a sorozatot, jelenleg azonban csak a 34., vagyis kilenc helyet rontott. 

A magyar válogatott mindenképp a 29. és 36. hely között fog végezni a rangsorban. A 29. és 30. hely harmadik kalapot ér, a maradék hat hely negyediket.

A két harmadik kalapot érő helyre csak akkor van esély, ha egyike vagyunk a két legjobb csoportmásodiknak. Erre csak egy mód van:

le kell győznünk a finneket és az észteknek meg kell verniük a görögöket. Más lehetőség nincs.

Nemzetek Ligája-rájátszás

Az NL négy csapatot ad az Európa-bajnokságra, mindegyik divízió egyet. A divíziókban a négy legerősebb, az Eb-re ki nem jutó válogatott küzdhet meg egymással a kvalifikációs helyért ( a feltöltés és a playoff kör összeállításáról itt írtunk bővebben ). Amint véget ér a sorozat, kialakul az 55 európai csapatból egy ilyen playofflista:

A magyar válogatott ezen a listán

legjobb esetben a 33. helyen végezhet a legjobb c ligás csoportmásodikként, legrosszabb esetben pedig 40. lehet.

Amint lejátszották az Eb-selejtezőket, erről a listáról ki kell húzni azokat a csapatokat – összesen 20-at–, amelyek a selejtezőből kijutottak az Európa-bajnokságra. A magyar válogatottnak tehát 

minimum 36.-nak kell lennie (vagyis csopotmásodiknak), megelőzve a görögöket.

Az észtek valójában nem számítanak

Hogy még csavarjunk az egyébként is bonyolult rendszeren, mivel a C liga 1. csoportjában csak három csapat van (Izrael, Skócia, Albánia), ezért a többi csoport első-, második- és harmadik helyezettjénél nem számítanak a negyedik helyezett ellen elért eredmények.

Tehát Finnországtól (2. csoport győztese), Norvégiától (3. csoport) és Szerbiától (4. csoport) le kell vonni azokat a pontokat, amiket a leggyengébb ellen szereztek, ha el akarják dönteni a sorrendet a finnek, norvégok, szerbek és az első csoportot vezető izraeliek között.

A magyarok valós pozíciója is – JELEN ÁLLÁS SZERINT – A TÖBBI CSOPORTHARMADIKKAL VALÓ összevetés után derül ki.

Tehát hiába lenne csoportharmadikként több pontunk az észtek elleni eredményeket levonva, mint például a görögöknek, skótoknak vagy bármelyik másik csoportmásodiknak vagy csoportelsőnek, akkor sem előznénk meg őket a rangsorban. Csoportharmadikként csak más csoportharmadikot, és természetesen a negyedik helyezetteket előzhetjük meg.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok