Index Vakbarát Hírportál

Csak a negyedik kalap jut az Eb-sorsoláson

2018. november 20., kedd 22:41

A magyar futballválogatott számára már vég ért a Nemzetek Ligája idei sorozata, az utolsó játéknapra is maradt azért izgalom, néhány eredmény függvénye volt, hogy a magyar válogatott a december 2-i Eb-sorsoláson melyik kalapba kerül. Nem volt mindegy, hogy a 3., vagy a 4. jut nekünk, ahogy az itt is le lett vezetve. Végül úgy alakultak a dolgok, hogy

a 31. helyen végeztünk és az Eb-sorsoláson a negyedik kalap jut majd nekünk.

Az A és B osztályban egy-egy meccset rendeztek, az előbbiben már minden eldőlt, a másodikban a csoportelsőség volt a tét. A C, azaz a mi osztályunkra figyeltünk a legjobban, hiszen leginkább a skót-izrael, de a montenegrói-román és a szerb-litván is befolyásolta a sorsunkat. A D osztályban is volt két meccs, az egyik még a csoportelsőségről döntött.

Ami alapfeltétel lett volna ahhoz, hogy összesítésben a 30. helyre kerüljünk az leginkább egy kétgólos siker a skótoktól, vagy egy román pont, vagy pontok vesztése Montenegróban (az egygólos sikerült végül már nem számított nekünk, ha kettővel nyernek, ők is beelőztek volna). Ehhez képest Izrael már a 9 percben Kayal bombagóljával megszerezte a vezetést.

Szerencsére a skótok az első félóra után, kilenc perc alatt fordítottak. Előbb egy közeli nagy lövésből James Forest egyenlített.

Majd egy nagyon szép akció végén megint Forest jött és már 2-1 volt a skótoknak.

skót-izrael

Jamie Forest aztán megtette nekünk azt a szívességet is, hogy mesterhármast rúgjon Izraelnek. A védők bénázását használta ki, majd egy emelés után lőtt szép gólt a 64. percben. De tizenegy perc múlva jött Zahavi és szépíteni tudott. Ezután már egyértelmű volt, hogy a skótok számára az eredmény tartása volt első számú feladat, nem pedig a negyedik gól. Ezzel és a román meccsel pedig végképp eldőlt számunkra a 31. hely és a negyedik kalap.

Románia az első félidőben szerezte meg a vezetést, azaz nem a kedvünk szerint alakult az első 45 percben minden. George Tucudean a montenegrói térfélen szerzett labdát, majd távolról lőtt szerencsés gólt. A bombája átcsorgott a hazaiak kapusán.

montenegró-román

A második félidőben Montenegró egyenlíthetett volna, de a 72. percben Jankovics tizenegyest hibázott. Bár kiderült, ez a meccs végül nem befolyásolt semmit, hiszen a gólkülönbségünk jobb lett a végén a románoknál, így ők is maradtak a 3. kalapban. A már biztos feljutó szerbek nehezen indultak be, de aztán magabiztosan verték a kieső Litvániát.

szerbia-litvánia

Az A osztály Portugália megint Cristiano Ronaldo nélkül fogadta a már kiesett lengyeleket. A portugálok már biztos továbbjutóként léptek pályára, és már az első félidőben vezettek: Renato Sánchez szögletét André Silva fejelte látványosan a kapuba. Aztán jött a váratlan egyenlítés, Milik 11-esből egyenlített, ráadásul a portugáloktól kiállították Danilo Pereirát. Ez a lengyel pontszerzés pedig azt jelentette, hogy 

Németország csak 11. lett az összesített rangsorban, azaz a második kalapba kerül majd az Eb-sorsoláson.

portugália-lengyelország

A B osztályban a csoportelsőség volt a tét a Svédország-Oroszország meccsen. A svédek sokkal motiváltabbak voltak és végül megérdemelten nyertek. Mivel pontegyenlőség volt a két csapat között, de az orosz-svéd 0-0 lett, így a svédek léptek egy osztállyal feljebb.

svéd-orosz

A D osztályban Koszovó nagyon magabiztosan győzte le Azerbajdzsánt, így veretlenül jutott eggyel feljebb. A hazai csapatban a holland Heerenveenben futballozó Arber Zeneli rúgott mesterhármast. A Málta–Feröer-szigetek meccs pedig 1-1-es döntetlennel ért véget.

Rovatok