Index Vakbarát Hírportál

José Mourinhót kirúgta a Manchester United

2018. december 18., kedd 10:53

A Manchester United hivatalos Twitter-oldalán megjelent közlemény szerint a klub azonnali hatállyal menesztette José Mourinho vezetőedzőt.

A bejegyzés szövege a lehető legsablonosabb:

A Manchester United bejelentette, hogy José Mourinho elhagyta a klubot. Szeretnénk megköszönni a munkát, amit a Manchester Unitednél végzett, és sok sikert kívánunk neki a jövőben.

A portugál sztáredző eltávolítása a Manchester United éléről még akkor is meglepetés, ha

idén a Premier League létrejötte óta a legrosszabb bajnoki rajtot produkálta a klub, vasárnap pedig 3-1-re kikapott a legnagyobb rivális Liverpooltól.

Az elmúlt két évben többször volt hasonlóan rossz sorozatuk, a portugált mégis mindig megtartotta Ed Woodward ügyvezető.

A Manchester United hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint az idény végéig megbízott edző irányítja a csapatot, és eközben nagy erőkkel keresik a hosszú távú megoldást a vezetőedzői posztra. A hírek szerint a Tottenham edzője, Maurizio Pochettino a klub tulajdonosainak legfőbb kiszemeltje.

A megbízott talán Michael Carrick lesz, Mourinho eddigi másodedzője. Carrick nyáron hagyta abba, 12 éven át volt a Manchester United futballistája. Előfordulhat persze, hogy az egyesület kívülről hoz menedzsert a köztes időszakra is. 

Mourinho mérlege csapnivaló volt a most futó idényben, 10 győzelem mellett 6 döntetlen és 8 vereség az összes meccset nézve. A bajnokságban hasonlóan rosszul áll a csapat:

A United csak hatodik, 19 pontra a vezető Liverpooltól és már 11 pontra a negyedik, utolsó Bajnokok Ligája-pozíciótól is.

A BL-hely elérése nemcsak gazdasági szempontból volna nélkülözhetetlen, de a csapat fejlődésének irányát és lehetőségeit is alapvetően meghatározza, hogy jövőre szerepelhet-e a legrangosabb európai kupasorozatban. Ellenkező esetben lényegesen nehezebb lesz csúcskategóriás játékosokat igazolnia a klubnak.

Értesülések szerint Mourinhónak rengeteg pénz jár, mivel futó szerződésből tették ki, a brit sajtó minimum 18 millió fontról, mintegy 20 millió euróról tud. Önmagában az a tény, hogy ennek ellenére már az idény első felében megváltak tőle, ráadásul a megfelelő helyettes megtalálása előtt, arra utal, hogy a klubvezetés szerint azonnal cselekedni kellett. Az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a játékosokkal való kapcsolata romlott meg végzetesen, mert azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy pusztán szakmai alapon mondjuk Carrick nagyobb garanciát jelentene a negyedik hely elérésére, mint a többek közt kétszeres Bajnokok Ligája-győztes portugál.

Különös egybeesés a sorstól, hogy 55 éves edzőt legutóbb majdnem napra pontosan három éve menesztették, 2015. december 17-én, akkor a Chelsea-től.

Mourinho nem volt teljesen sikertelen a Manchesterrel, kirúgásának legfőbb oka a gyenge bajnoki szereplés, illetve hogy a szurkolók és a szakértők egyöntetű véleménye szerint a csapata szinte semmi jelét sem mutatta a fejlődésnek, sőt egyre inkább a teljes koncepciótlanság benyomását keltette az együttes.

Mourinho tartózkodása a klubnál ennek ellenére sem nevezhető totális kudarcnak, két teljes szezonja alatt Ligakupát és Európa Ligát is nyert a csapattal, mindkettőt a 2016–17-es idényben.

Innen viszont nem sikerült továbblépnie. Bár folyamatosan kapott erősítéseket, ő visszás módon állandóan arról panaszkodott, hogy a klub nem igazol elég új játékost. Miközben például a 2016-ban világrekordért – kábé 100 millió euró – leigazolt Paul Pogbát is a cserék közé fokozta le, és valójában sosem sikerült a csapatba építenie.

Emellett több játékossal is látványosan megromlott a kapcsolata – szokás szerint –, különösen az idei szezonban. Például Pogbával, aki az idény elején háromszor is csapatkapitányként futhatott ki a pályára Antonio Valencia távollétében, mígnem szeptember végén Mourinho közölte, hogy nála a francia középpályás soha többet nem lehet kapitány. A játékos bűne az volt, hogy támadóbb játékot kért csapatától a Wolverhampton elleni 1-1-es döntetlen után.

Mindezeken túl azt is elég kiborító lehetett hallgatni a tulajdonosokat, hogy hiába áldoztak már harmadik éve irdatlan pénzeket a csapatra, hiába tartottak ki Mourinho mellett a kudarcok és nehézségek közben, és hagyták építkezni évekig, az edző rendre úgy beszélt a csapatáról, mint ami nem mérhető a legerősebb együttesekhez. 

Akár a Juventus focizta le őket az Old Traffordon a BL csoportkörében, akár a Liverpooltól kaptak ki simán, Mourinho úgy beszélt az eredményről, mintha fel sem merülhetett volna, hogy bármi esélyük legyen, és valójában már az is nagy siker, hogy nem gurítottak nekik egy ötöst.

A vezetőség teljes joggal tehette fel magának a kérdést ilyenkor: hogyha itt tartanak Mourinho harmadik idényében, több száz millió font elköltése után, akkor mégis miben reménykedjenek?

A United szezonja lényegében elúszott, a bajnoki cím már csak álom, 20 pontot nem fognak behozni a Liverpoolon és a Manchester Cityn. A BL-hely viszont még elcsíphető talán, illetve a jelenleg futó Bajnokok Ligájában sem állnak rosszul: továbbjutottak a csoportból a Juventus mögött, a nyolcaddöntőben a Paris Saint-Germainnel játszanak február-márciusban.

Hogy mennyire volt jó döntés Mourinho menesztése, az csak akkor derül majd ki, ha látjuk, hogy mire jut a megbízott edző a csapattal. És persze ott a nagy kérdőjel, hogy ki lesz a megoldás hosszabb távon. Utóbbi kérdésre lényegében Sir Alex Ferguson nyugdíjba vonulása óta nem találják a helyes megoldást Manchesterben. A skót legenda közel 27 év után állt fel a United kispadjáról 2013 májusában, azóta David Moyes, Ryan Giggs, Louis van Gaal és Mourinho is megfordult a kispadon, a hamarosan kinevezendő megbízott edző pedig már az ötödik edző lesz a csapat élén, az őt a tervek szerint követő hosszú távú megoldás meg a hatodik, hat év alatt.

És hogy ez a kapkodás korábban mennyire távol állt a klubtól, azt jól mutatja, hogy a Ferguson utódjának tartott David Moyes 2013 júniusában kötött manchesteri szerződéséből még mindig volna hátra fél év.

(Borítókép: José Mourinho a Valencia és Manchester United meccsen 2018. december 12-én, Valenciában. Fotó:  Jeroen Meuwsen/Soccrates/Getty Images)

Rovatok