Index Vakbarát Hírportál

Mikor sújtották legutóbb a bírók a Realt?

2018. május 3., csütörtök 19:09

A Liverpool először a szezonban kikapott, de bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A Real Madridot láthatóan csak ez a sorozat érdekelte az elmúlt pár hónapban. Most végre összecsapnak. Mire számíthatunk? Gyorselemzés.

1981 után találkozik ismét a legfontosabb európai kupasorozat döntőjében a Liverpool és a Real Madrid. Akkor még Bajnokcsapatok Európa Kupájának (BEK) hívták, és az angolok 1-0-ra nyertek, Kennedy a 82. percben szerzett gólt.

A BEK/BL-ben legeredményesebb angol és spanyol csapat találkozik május 26-án Kijevben. A 12 eddigi angol győzelemből a Liverpool öttel vette ki a részét, a 17 spanyol sikerből tizenkettő a Realé.

A BL-történetben elsőként duplázni tudó Realnak akár a tripla is összejöhet, legutóbb erre a Bayern München volt képes még a BEK-ben 1974 és 76 között, de akkor még lényegesen kevesebb meccset kellett sikerrel megvívni.

A múlt után váltsunk is át a jelenre.

A Realnak a csoportkör után is belefért két gyengébb meccs, megúszta büntetlenül. Mindkétszer hazai pályán játszotta a visszavágót, a Juventus ellen és a Bayernnel szemben is alárendelt szerepben volt. Igaz az első meccs kedvező eredménye után tudtak tartalékolni, mégis majdnem bajba kerültek. A Juve már 3-0-ra vezetett, hosszabbításra állt a Bernabeu-ban, amikor jött a büntető a 93.-ban. Cristiano Ronaldo a 96.-ban vágta be a továbbjutást jelentő gólt. A Bayern ellen elég volt egy szenvedős iksz otthon, 2-2, a németek egy blőd góllal magukat hozták lehetetlen helyzetbe a visszavágón.

A Liverpool a csoportkörben kétszer hét gólig (Szpartak otthon, Maribor idegenben) jutott, Portóban is lőtt egy ötöst és a Romának is az Anfielden.

Alex Ferguson MU-edzőlegenda még aktív korában hangoztatta, hogy az a csapat nyeri a BL-t, amelyik kevesebbet szenved a játékvezetői tévedések miatt, pontosabban, "amelyik megkapja a döntéseket", mert ha nem, abból nem lesz siker. Ez a megállapítás most még inkább igaz, sőt. Mind a Real, mind az angolok kifejezetten szerencsésen jöttek ki a bírói ítéletekből, azok nekik kedveztek.

Tendenciát felesleges felfedezni, még ha nyilván könnyű is összeesküvés-elméleteket gyártani, hogy Cakir mennyiszer vezetett a Realnak az utóbbi időben. (Helyes válasz: 38 BL-meccséből 11-szer, háromféle eredménnyel, tendencia itt sincs.)

Érdekesebb kérdés viszont, hogy mikor tévedtek legutóbb a Real kárára? És erre a felvetésre nem annyira egyszerű válaszolni. Biztos volt olyan eset a 2013-as Dortmund elleni elődöntőben, amit másként is meg lehetett volna ítélni, de általában nem az a jellemző, hogy a Realnál kiborulva panaszkodnak egy-egy párharc után.

Pedig a nagy számok törvénye alapján ahányszor kapnak kedvező ítéletet, kedvezőtlent is kapniuk kellene.

Akik nem szeretik a Realt, régóta felhozzák, mindig kaptak segítséget. A barcelonai ikon, Kubala László egy 1958-as Real-Vasas előtt úgy fogadta a magyar bajnokcsapat tagjait, hogy készüljenek fel rá, tizenegyest biztosan fog kapni a Madrid. Amikor pedig a büntetőket gyakorolták, azt észlelték, hogy közelebb van a tizenegyes pont. Akkor Puskás szólt oda nekik: nyugi, nem nektek van felfestve.

De újra a jelenben.

A Bayern nem tudta kihasználni azt az esélyt, hogy Cristiano Ronaldo mindkét meccsen árnyéka volt önmagának. A Liverpool nagy lehetőséget kapna, ha harmadszor sem mutatná valós tudását. Több mint 270 perce nem szerzett a portugál akciógólt a BL-ben, a legutóbbi az az ollózás volt, elég kevés az esély, hogy a negyedik meccsén zsinórban ne jöjjön össze neki.

29 gólt szerzett a Mané-Szalah-Firmino trió, ami már eddig is rekord. A Liverpool sikeressége rajtuk múlik, hiszen – ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni - csak valahogy el kell hozzájuk juttatni a labdát. Nekik pedig, ha lesz területük, akkor nagyon precízen fognak egymáshoz passzolni, erre van felépítve a szezonjuk. Olyanok ők hárman most, mint a Messi-Suarez-Neymar volt 2015-ben, mikor a Barca vitt mindent.

A Realnak nem szabad területet hagynia nekik.

A Stoke City a hétvégén 0-0-t játszott idegenben, csak azért, mert jól megszervezte a védekezését. Felállt fallal szemben a Liverpool messze nem annyira veszélyes, ha nincs terület, nincs party.

A középpályán a spanyolok látszanak erősebbnek, ott tudják is ellensúlyozni a rivális csatársorban tapasztalt fölényét. Modric, Kroos, Casemiro a védekezésből is kiveszi a részét a támadások feltétlen segítése mellett. Bár a kezdőcsapatuk még nagy kérdés a döntőre, mert Zidane a Bayern elleni visszavágóra kivette Casemirót.

A Real védelme még velük is hármat kapott a Tottenhamtől, a Juventustól, vagyis hajlamos a hibára.

A Liverpool védekezése sincs a legjobb bőrben, Dejan Lovrentől a Roma kétszer is nagy segítséget kapott, a Real ellen nem fér bele a horvát védő hasonló ügyetlensége.

Lovrenről a Liverpool keretéhez tartozó válogatott kapus, Bogdán Ádám nyilatkozott nemrég az Indexnek.

Ha nem úgy alakult, ahogyan ő várta, mégis olyan kikezdhetetlen önbizalommal jött be az öltözőbe másnap, mintha ő lett volna a meccs embere. Lepereg róla minden, ahogy mindenki másról is.

A mentális ereje tehát irigylésre méltó. Nyilván nem a technikai tudása miatt akadt meg rajta a Liverpool vezetőinek szeme.

A két csapat keretében amúgy három horvát lesz, és ha Emre Can nem épül fel, akkor is két német (Kroos, Karius). A spanyol és angol szekción kívül a horvátok adják Európából a legnagyobb kontingenst. És ez már tavaly is így volt. 2011-ben fordul elő legutóbb, hogy ne legyen horvát a döntőben.

Az észt Ragnar Klavan is készülhet, ami egyúttal azt is jelenti, egy újabb nemzet mutatkozhat be BL-döntőben. Magyarra jelenleg semmi esély. Kű Lajos volt az utolsó 1978-ban.

Az idei is egy olyan BL-döntő lesz, hogy a két érdekeltnek esélye sem volt arra, hogy hazájában bajnok legyen. A Bayern triplázhatott volna, az elődöntőben vérzett el. A Barca is triplázhatott volna, még egy fordulóval korábban esett ki.

Az előző évhez hasonlóan a Real most is csoportmásodikként ért el a döntőig. (2010-ben két második játszotta a döntőt.)

Zidane harmadik, Klopp második döntőjére készül edzőként, a francia játékosként is érdekelt volt háromban. Egyet nyert, a harmadikat, azt azzal a varázslatos góllal a Leverkusen ellen, realosként.

Klopp más szinten futballozott, a Mainzban húzott le 11 év alatt 325 meccset. Jobbhátvéd, középső volt a posztja szerint.

Összegezve

A rutin mindenképp a Real mellett szól majd - Klopp szóba is hozta az elődöntő után a tapasztalat hiányát -, hiszen Zidane fel tud küldeni olyan kezdőt, amelyikből egy döntőt már mindenki játszott. Sőt, olyat is, hogy mindenkinek van már legalább két fináléja.

Amire most fogadni kellene, nem lesz hosszabbítás, és vélhetően lesz legalább három gól, valamint jó sok látványos jelenet.

Amiben pedig csak reménykedni tudunk, a bírói hibákon már átestünk eddig, és nem lesz a később kijelölendő játékvezető a főszereplő.

Borítókép: Cristiano Ronaldo 2018. április 11-én a Juventus elleni meccsen. Fotó: Oscar Del Pozo / AFP.

Rovatok