Index Vakbarát Hírportál

Bűntudata miatt sírt a svéd csatár barátnője a lelátón

2018. június 25., hétfő 12:14

A világbajnokság eddig egyik legjobb meccse volt a svéd–német, amelyen sokáig úgy nézett ki, a svédek megtréfálják az aktuális világbajnokot. Aztán nem így lett, a vb második olyan meccse kerekedett belőle, amelyen 0-1-ről fordított a győztes, ráadásul az utolsó pillanatban, egy csodás szabadrúgásból.

Nem csak a nézőknek, a szurkolóknak is emlékezetes maradt a meccs, különösen egyvalakinek, akiről sokáig azt hittük, hogy csak egy egyszerű szurkoló. Később kiderült, hogy a pályára lépő John Guidetti párjáról van szó. Aztán egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, nem véletlenül érzékenyült így el a hölgy, Sanna Dahlström. Az ok: majdnem miatta tört ketté Guidetti szépen ívelő karrierje néhány évvel ezelőtt. A futballista nagyon mélyről kapaszkodott vissza, és ezt könnyezte meg a barátnője.

Az olasz felmenőkkel rendelkező csatár Stockholmban született, a helyi IF Brommapojkarna csapatánál indult a karrierje. Majd a szülők munkája miatt néhány évig Kenyában, Nairobiban élt és futballozott. Tehetségét nagyon korán, már 16 éves korában felfedezték, és a Manchester City akadémiájára került, ahonnan később több csapatnak kölcsönadták, végül a Cityben egyetlen meccset sem játszott.

A 2011/12-es idényben, 19 évesen fantasztikus idényt zárt a Feyenoordban, 23 bajnoki meccsen 20 gólt rúgott, és a City visszarendelte. Felcsillant a remény, hogy a válogatott után a Premier League-ben is bemutatkozhat, amikor jött az a végzetes ebéd, amely miatt a barátnőjét a mai napig gyötri a lelkiismeret.

A barátnőméknél tartottuk a születésnapját, és csirkét ettem. Ráadásul nem is sokat, mégis olyan ételmérgezéshez vezetett, amely miatt máig a pokolba kívánom azt a napot. Rosszabb volt, mint bármilyen sérülés, egy olyan ritka vírust kaptam el, amely súlyosan károsította az idegrendszert. Egyik nap nem tudtam ráállni a lábamra, egész egyszerűen összeestem – mesélte Guidetti.

„A rotterdami Egyetemi Kórházba vittek, és a Manchester City orvosa is velem volt. Rájöttem, hogy komoly veszélyben vagyok. Azt mondták, úgy néz ki, hogy vége a sportkarrieremnek. 

Ültem az ágyon, és zokogtam, magam előtt láttam, ahogy az egész jövőm összeomlik.”

Hónapokba telt, mire egyáltalán lábra tudott állni. Szobabiciklivel, speciális tornával erősítették az addigra teljesen legyengült jobb lábát. Hat hónapos pihenés és kezelés után már a pályára is kimerészkedett és elkezdte újraépíteni a karrierjét. Másfél évet hagyott ki, amikor 2014 januárjában ott lehetett Stoke City csapatával a Premier League-ben, és újra meccset játszott.

Egy évre még kölcsönadta a City a Celticnek, ahol már 35 meccsen 15 gólig jutott, az U21-es válogatottal Eb-t nyert, majd eladták a Celtának. Az elmúlt idényt az Alavésnél töltötte kölcsönben, 17 meccsen három bajnoki gólig jutott.

A 2012-es Eb-ről a betegsége miatt maradt le, a 2016-os csapatba a formája miatt nem került be. Most befért a vb-csapatba. A németek elleni találkozó 77. percében állt be. A lelátón helyet foglaló barátnője és Guidetti tudja csak pontosan, mekkora utat járt be eddig a futballista. A svéd Rooney-nak becézett csatár még csak 26 éves, a Transfermarkt szerint 5 millió euró az értéke. Jó néhány világbajnokság vagy komoly meccs benne lehet abban a lábban.

„Nagy álmom volt, hogy ilyen tornán szerepeljek, két évet veszítettem a pályafutásomból, de most értem csak igazán, hogy van még időm.

Egyetlen dolgot tudok, csirkét soha nem eszem újra.

Rovatok