Index Vakbarát Hírportál

Nem csoda, hogy 3,5 millióból Suárezek, Cavanik jönnek

2018. július 6., péntek 13:08

Uruguay messze a legkisebb, vb-győzelemmel büszkélkedő ország; a második legkevésbé népes a 43 milliós – vb-győzelme idején 28 milliós – Argentína. De az összes, valaha világbajnokságon részt vevő országot tekintve is csak hatan voltak olyanok, amelyek kisebbek a Brazília és Argentína között elhelyezkedő államnál.

Sem matematikailag, sem a népességszámot tekintve nem logikus, hogy most is a világbajnoki címért jövünk

– nyilatkozta a 3,4 milliós Uruguay csapatkapitánya, Diego Godin még a világbajnokság előtt Sid Lowe-nek, a Guardian spanyolfoci-ügyi szakújságírójának. Az interjút érdemes a franciák előtti negyeddöntő előtt feleleveníteni, mert a 32 éves, 120-szoros válogatott középső védőnek igen érdekes meglátásai vannak a siker titkáról.

Godin, akire az uruguayi védelem négy meccsen mutatott mérlege (négy mérkőzésen egyetlen kapott gól) miatt már sokadjára ragasztották rá a „világ legjobb védője" jelzőt, csapatuk sikerét a magyaroknak is ismerős, ámde valahol és valahogy mégis kikopott jelenségre vezeti vissza:

a futball mindent belengő történelmében és kultúrájában.

Godin szerint ez nem csak azt jelenti, hogy mindenki betéve tudja az 1930-as vb-győztes csapat névsorát, hanem azt is, hogy mindenki maga is a történelem részesévé akar válni. És ez az, ami a múltba fordulás, a privilégiumok kijárása helyett mindig előremozdítja a focit.

Ez az örökség az, ami a versengést, a vágyat, az akaratot szítja bennünk.

Godin azt sem titkolja, a pozitív hozadék mellett ez a versengés sokszor nagyon megviseli a gyerekcsapatokat, ahol a szülők, a klub elvárásai óriási terhet raknak egy 8 vagy 9 éves vállára. De a futballhagyomány nemcsak a focihoz való hozzáálláson, hanem a válogatott stílusán is meglátszik:

Mindig jól védekeztünk, és a megszerzett labdákat azonnal előrejátszottuk a csatároknak, elsősorban a gyors szélsőjátékkal. De az elmúlt években fejlődtünk a labdatartásban, viszont nem vesztettük el a harciasságunkat, a csapatszellemet, azt, hogy képesek vagyunk az önfeláldozásra, és képesek vagyunk felülkerekedni vesztes helyzetekben is.

És mivel az 50-es évek óta ez a legjobb uruguayi focistageneráció (legnagyobb sztárjai kicsivel túl vannak a harmincon), Godin már a vb kezdete előtt is úgy vélte, hogy most jött el az ő idejük:

Minden egyben van. A tapasztalat, az érettség, a kondíció, az ígéretes fiatalok; a tény, hogy játékosaink megszokták, komoly címekért vannak versenyben.

Uruguay azóta kapott gól nélkül, három győzelemmel vette – a mondjuk nem túl megterhelő – csoportkört, és magabiztosan verte ki Portugáliát. 

Négykor a franciákkal negyeddöntőznek.

(Borítókép: Godin a 2018-as világbajnokságon - fotó: Odd Andersen / AFP)

Rovatok