Index Vakbarát Hírportál

Futball-vb 2018 Futball-vb 2018

Belgium Belgium

Belgium akár világbajnoki döntőt is játszhatna játékosállománya alapján, válogatottja tele van sztárokkal, de ahogy láttuk, az aranygeneráció (a Premier League-et elárasztó tehetséges futballisták miatt jött ez a név) sem a legutóbbi világbajnokságon, sem a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon nem hozta azt az eredményt, amit vártak tőle. Az oroszországi vb-n talán átlépik saját árnyékukat.

A világbajnoki selejtezőket nagyon simán vette Belgium, első európai csapatként jutott ki a vb-re, tíz meccséből kilencet megnyert, egyetlen döntetlenjét Görögországgal játszotta. A tíz meccs alatt szerzett 43 gól még akkor is sok, ha tudjuk, Gibraltár, Észtország és Ciprus is ugyanebben a csoportban szerepelt.

A vb-selejtezőknek az Eb-kudarc után (a magyarok legyőzése után Belgiumot Wales 3-1-gyel ejtette ki a negyeddöntőben) új kapitánnyal futottak neki, a statisztikailag legjobb belga szövetségi kapitányt, Marc Wilmotsot a korábban Premier League-csapatoknál edzősködő Roberto Martínez váltotta, segítője pedig az Arsenal és a francia válogatott legendája, Thierry Henry lett. A selejtezők bizonyították, hogy jól működik a FIFA világranglistáján jelenleg ötödik csapat a spanyol edzővel is, aki hisz abban, hogy ha a kiscsapatnak számító Wigannel FA-kupát tudott nyerni, akkor az ott szerzett tapasztalatokkal a belga válogatottal is messzire juthat a vb-n.

A belgáknak félelmetes támadósora van, a védelemben is klasszis játékosok vannak, de Vincent Kompanyéknak ugyanaz a hátrányuk, ami az előnyük is lehet, a védők inkább a harminchoz, mint a húszhoz vannak közelebb, a sebességük már nem a legjobb.

Kezdjük a csapat agyával, Kevin de Bruyne-nel. A középpályás a korábbi években is nagyszerűen játszott, de Pep Guardiolával az utóbbi két szezonban még meghatározóbb játékossá vált a Manchester Citynél. Az idényben De Bruyne szerzett 8 gólt, de ennél is fontosabb irányító tudása és helyzetfelismerő képessége, a szezonban 15 gólpasszt adott.

A vb-n is jó helyre adhatja a labdákat, belgáknál a befejező emberek is klasszisok, Martíneznek nem is lesz könnyű kiválasztani a csatárait. Romelu Lukaku remekül rajtolt a Manchester Unitedben, és ha a szezon végére nem is volt már olyan kiegyensúlyozott, Oroszországban újra nagy formában lehet a belgák izomembere. A másik csatár Dries Mertens is teljesen más stílust játszik, 169 centijével szinte eltörpül Lukaku mellett, mozgékonyabb csatár, halálos a kapu előtt. Tavaly 28, idén 18 gólt szerzett az olasz bajnokságban a Napoli játékosaként. A cselezési képessége miatt is kiemelkedő Eden Hazard is rúgott egy tucat gólt a Chelsea-ben, de Martínzez még számíthat a dortmundi Michy Batshuayira is.

A leginkább a Premier League-ből merítő középpályája is erős Belgiumnak,, még úgy is, hogy a Roma-játékos Radja Nainggolant kihagyta a keretből Martínez. Az edző azzal indokolt, hogy nem illik a támadóbb szellemű játékrendszerbe, de valószínűbb, hogy zűrjei miatt hagyták ki. Nainggolan még a tornák alatt is hajlamos inni és cigizni.

A hiánya nem lesz feltűnő, de a legtöbben Belgium ellen pont védelme miatt érvelnek. Ugyan Vincent Kompany középső védőként a csapat szíve és motorja, de egyre többször vannak kisebb sérülései (a végső kerethirdetés előtt is lesérült), ahogy Vermalen és Vertonghen, úgy ő is túl van már a harmincon. A védelem egyik legnagyobb gyengesége, hogy nincs igazi balszélsője, és a középpálya felől sem kap mindig hatékony támogatást. Belgium taktikája így leginkább az lehet, hogy megszórja az ellenfelet, majd csak kevesebbet kap, mint amennyit lő.

A G csoportból való továbbjutás így is kötelező Belgiumnak, Panamát és Tunéziát vernie kell, és Angliát is legyőzheti. A nyolcba jutása sem lenne még meglepetés, valószínűleg Kolumbiát vagy Lengyelországot kell vernie ezért Martínezéknek. Az már más kérdés, hogy a nyomással sokszor nehezen megbirkózó aranygenerációnak, lesz-e valós esélye az aranyra, a világbajnoki győzelemre ha egy kompaktabb csapattal találkozik.

Belgium

Rovatok