Index Vakbarát Hírportál

Az MLSZ 400 ezer forintért adná ki a kiperelt, közérdekű tao-adatokat

2019. január 7., hétfő 12:06

Folytatódik a Transparency International elhúzódó ügye az MLSZ tao-adataival, kiderült ugyanis, hogy a szövetség még mindig csak akkor hajlandó kiadni az adatokat, ha a korrupcióellenes szervezet fizet érte 400 ezer forintot és egy titoktartási nyilatkozatot is aláír – írja az Átlátszó.

Végtelen történet

Az egész huzavona még két éve kezdődött, amikor a Transparency International egy sikertelen közadatigénylés után pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériummal szemben: az ítélet értelmében ki kellett volna adni a taós iratokat.

Az ügyben természetesen fellebbeztek az érintettek, de 2017 októberében a Kúria szintén kimondta, hogy a taós támogatás a magyar jog szerint közpénznek számít, a döntés szerint a szervezetnek 15 napon belül meg kellett volna kapnia a kért iratokat. A határidő lejárt, de a megoldáshoz megint nem került sokkal közelebb a TI, az EMMI például egy értelmezhetetlenül kevés adattal feltöltött CD-t küldött a szervezetnek.

Az Átlátszó szintén múlt januárban nyújtott be közérdekű adatigénylést, ahol némi machinálás, és perrel való fenyegetés után végül sikerült is kicsikarni egy csomó adatot az MLSZ-ből, így kiderült, honnan érkeznek a futballba a tao-milliárdok.

A TI ugyanakkor nem volt ilyen szerencsés, a Pénzügyminisztériumtól nem kaptak az égvilágon semmit, méghozzá azért, mert a minisztérium saját jogsértő magatartása miatt nem kapta meg az adatokat, amiket így nyilván kiadni sem tudtak a szervezetnek.

Elmondom, de csak neked

A TI-vel a jelek szerint az MLSZ sem volt túl segítőkész, ami azért különösen nevetséges, mert – ahogy azt fentebb említettük –, már az Átlátszóval szembeni izmozásnak is meghunyászkodás lett a vége, ráadásul ott is az volt az ütőkártyájuk, hogy sokba kerülne kinyomtatni a kért igazolásokat, úgyhogy az igénylőnek fizetnie kell, ha akar valamit kapni.

A mostani ügy ennél mégis egy fokkal bonyolultabb, ugyanis az MLSZ – valószínűleg tanulva a korábbi hibájából –, a 400 ezer forintos költségtérítés mellé azt is kikötötte, hogy akkor adja ki a tőlük jogerősen kiperelt, egyébként közérdekű adatokat, ha a TI aláír egy titoktartási szerződést, 

vagyis gyakorlatilag bevállalja, hogy az őket a jog szerint megillető közérdekű adatokról azok érkezése után nem ír meg semmit.

A titoktartási szerződést egyébként azzal indokolták, hogy a támogatási igazolásokon személyes és védett adatok vannak, ami két okból is teljesen értelmezhetetlen:

Ligeti azt is megjegyezte, hogy a támogatási igazolás amúgy azt tartalmazza, hogy melyik cég adományozott, mennyi pénzt adományozott, és melyik sportszervezet javára, ezek az adatok pedig a Kúria korábbi döntése szerint közérdekűek.

Na jó, neked sem

A TI egyébként még decemberben rákérdezett arra, hogy milyen személyes adatokról van szó, illetve kérte a 400 ezer forintos költségtérítés elengedését – teljesen jogosan, hiszen a Kúria kötelezte az adatok kiadására az MLSZ-t –, de a szövetség válaszában ragaszkodott mind a pénzhez, mind a titoktartáshoz.

Az MLSZ kicsinyessége különösen annak fényében visszás, hogy a labdarúgó ágazatba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO-támogatás érkezett. Csodálkozom, hogy az MLSZ ebből a hatalmas összegű közpénzinjekcióból nem tudta félretenni a szóban lévő adatok térítés nélkül történő kiadásához szükséges összeget

– mondta Ligeti, hozzátéve, mennyire cinikus, hogy az MLSZ a Kúria döntése után is pénzt kér, mert ez tovább akadályozza a közpénzből fizetett látvány-csapatsport támogatások átláthatóságát.

Reagált az MLSZ

Cikkünk megjelenése után az MLSZ az alábbi reakciót tette ki a honlapjára:

"Az MLSZ 2010 óta minden jogszabályi kötelezettségen alapuló adatot nyilvánosságra hoz a honlapján, mind a tao-programmal, mind egyéb tevékenységével kapcsolatosan. A szövetség ezen túlmenően, a kötelező nyilvánosságra hozatalt meghaladó megkeresésekre is minden esetben a jogszabályokban előírt feltételek mellett teljesítette a kéréseket.

Az MLSZ minden jogszabályt betart a támogatási összegek jóváhagyásával kapcsolatban és szigorúan ellenőrzi a labdarúgásba kerülő tao-pénzek felhasználását és szabályosságát. Továbbra is azok kaphatnak támogatást, akik szabályosan elszámolnak a kiutalt összegekkel. A nemzetközi és hazai támogatási rendszerekkel összevetve a labdarúgás tao-jában igen alacsony a szabálytalanságok száma és mértéke. Ezt a tényt igazolja, hogy az MLSZ-t egyetlen bírósági határozat sem marasztalta el ezen a területen.

Ezzel párhuzamosan a szövetség 2011., a tao-rendszer indulása óta nagy energiákat fordít arra, hogy a jogszabályi előírásokban meghatározott közérdekű adatokat hivatalos honlapján, mindenki számára elérhetővé tegye és naprakész módon nyilvánosságra hozza. Ez a pályázatok magas számára való tekintettel komoly erőforrást, gondosságot igényel az MLSZ-től.

Ezen felül is előfordulnak megkeresések, amikor polgári peres ügyben, vagy újságírói érdeklődésre további adatokat igényelnek az MLSZ-től. Ezekben az esetekben a szövetség minden esetben kiadja az igényelt közérdekű adatot, és ennek közérdekű tartalma minden korlátozás nélkül nyilvánosságra hozható. Azonban az elmúlt időszakban előfordult, hogy egy-egy orgánum az adatok közlése során nem tartotta be a rá is vonatkozó jogszabályokat, és például személyiségi jogokat sértett a dokumentumok megjelentetése kapcsán. E felelőtlen viselkedés miatt kénytelen az adatgazda nyilatkozatban felhívni a jövőbeni közzétevő figyelmét a vonatkozó jogszabályi megfelelésre, azaz arra, hogy ne hozzon napvilágra jogszabályban tiltott személyes adatokat.

Az is természetes, és egyben a jogszabályi előírásoknak megfelelő gyakorlat, hogy az egyidejűleg több igénylő számára, jelentős emberi munkaráfordítást és anyagot igénylő teljesítés, nem ritkán több száz vagy sokezer oldalas dokumentum együttes kiadása kapcsán az MLSZ, az adatok kikereséséért, feldolgozásáért és átadásáért az indokolt/méltányos költséget (jelenleg oldalanként 10 forint díjat) számol fel. Aki az MLSZ adatszolgáltatási gyakorlatáról a fentiektől eltérő tájékoztatást ad, az tényszerűen valótlanságot állít."

Rovatok