Index Vakbarát Hírportál

Kint volt a labda a harmadik Ajax-gól előtt?

2019. március 6., szerda 09:53

Megsemmisítő vereséggel búcsúztatta a Bajnokok Ligájától az Ajax a Real Madridot kedd este, a nyolcaddöntős visszavágó 4-1 lett. A hollandok már 2-0-ra vezettek a második félidőben, amikor érkezett a harmadik, letaglózó találat Dusan Tadictól. Ez volt a pont, ahol megroggyant a háromszoros címvédő, mert innen egyetlen góllal már nem tudták volna hosszabbításra menteni a meccset, három gólt kellett volna szerezniük a továbbjutáshoz 90. percig.

A szerb óriási gólt rúgott, mégis közel öt percen át gondolkodott a videóbíró, hogy a játékvezető, Felix Brych megadhatja-e: az akció kezdetén lehet, hogy kint volt a labda. Azt ugyanis ajaxos társa, Noussair Mazraoui hihetetlenül ügyes mentéssel, messze a pályán kívülre csúszva tartotta bent - ha benttartotta.

Hosszasan nézegették és oda-vissza ismételgették az esetet a tévében is, fontos döntés volt, mert a szabályban benne van, hogy ha a gól felépítésében szabálytalanság történik, a találat érvényteleníthető.

Három kamerát találtak a videósok, amiből megnézhették a labdát:

Hosszadalmas fontolgatás után végül megadták a gólt.

Minden bizonnyal azért, mert nem tudták döntően bizonyítani, hogy a labda kint volt. Ha csak az első és az utolsó kamera van, szinte biztos, hogy Tadic gólját elveszik, a középső mentette meg az Ajaxot.

A nézegetés és a tanakodás viszont teljesen felesleges volt, ugyanis:

egyik kamera sem volt kicsit sem vonalban a partvonallal, vagyis egyik sem mérvadó, ezekből lehetetlen pontosan megmondani, a labda elhagyta-e a pályát.

Kint volt a labda?

  • 4058
    Igen
  • 3161
    Nem
  • 1968
    Nem tudom eldönteni

Gólkamera van, ami a gólvonalat pásztázza, oldalvonalkamera viszont nincs, így a helyszínen azonnal képtelenség volt biztosan eldönteni, kiment-e a labda.

Az oldalvonalkamera bevezetését nem is tervezik - legalábbis egyelőre -, de ha már azt megcsinálnák, szükség lenne egy alapvonalkamerára is a hasonló esetekre.

Rovatok