Index Vakbarát Hírportál

Június 1-től ez gól? Majdnem

2019. március 12., kedd 08:53

Június 1-től lépnek életbe a futballban a módosítások, amelyeket a sportág szabályalkotó testülete, az IFAB elfogadott legutóbbi ülésén.

Az egyik új pont egy kevéssé ismert és ritkán felmerülő szabályra vonatkozik, ami épp néhány hete került előtérbe egy olasz bajnokin. Mégpedig, hogy kirúgásnál a labdának el kell hagynia a tizenhatost, különben nem kerül játékba.

Ha valaki előtte beleér, legyen az akár csapattárs, illetve ha az ellenfél addig csak belép a büntetőterületre, amíg a labda azt nem hagyta el, szabálytalan, és a rúgást újra el kell végezni.

Ez fog most változni: a labda abban a pillanatban játékba kerül, hogy a kirúgást végző játékos belerúg.

Az ellenfeleknek továbbra is a 16-oson kívül kell helyezkedniük, de már nem addig, míg a labda elhagyta a büntetőterületet, hanem amíg a kirúgó a labdához nem ér.

Vagyis ami történt a hétvégén a Celta-Betis-meccsen, közel járt ahhoz, hogy június 1-től szabályos legyen. A Betis-kapus Pau kirúgta a labdát, de a 16-oson belül poroszkáló Maxi Gomez lekapcsolta, és a kapuba passzolta. 

A bíró természetesen nem adta meg a gólt, mutatta, hogy a labdának el kell hagynia a 16-ost, illetve Maxi Gomez se léphetett volna a 16-oson belülre. Nyártól viszont már csak utóbbi miatt érvényteleníthetné a találatot:

ha Maxi Gomez a kirúgást megvárja, utána szabályosan startolhat a labdára a 16-oson kívülről.

Vagyis a kapusnak sokkal jobban kell majd figyelnie, mert nem lesz védve a kirúgása a büntetőterületen belül. Különösen a Barcelona-kapus Ter Stegennek kell majd résen lennie, aki hosszú kirúgás helyett szinte mindig rövidebb passzal indítja el csapata akcióit.

(Az új szabályokhoz tartozik még egy tisztázatlan kérdés: a közlemény szerint június 1-jén lépnek életbe, csakhogy június 1-jén van a Bajnokok Ligája-döntő is, azt viszont nehéz elképzelni, hogy azt már a frissített szabálykönyv alapján játsszák.)

Rovatok