Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlait máris bebiztosította a Salzburg

2019. március 20., szerda 13:03

A Red Bull Salzburg és Szoboszlai Dominik szerződést hosszabbított: a középpályás 2022-ig írt alá az osztrák első osztályban bajnoki címvédő egyesülethez. A megállapodás hátteréről, a 18 éves futballista salzburgi lehetőségeiről és céljairól a játékos menedzsere, Esterházy Mátyás beszélt.

Mozgalmas héten van túl a magyar futball legnagyobb tehetségének tartott Szoboszlai Dominik: csütörtökön gólpasszal mutatkozott be az Európa Ligában a Salzburg Napoli ellen 3-1-re megnyert meccsén, vasárnap megszerezte a csapatban első bajnoki gólját.

Szerdán aláírta új szerződését a következő három szezonra az osztrák bajnokhoz.

Nem csoda, hogy Salzburgban igyekeztek megtartani őt, az elmúlt hetekben külföldi lapok már arról írtak, hogy a tinédzsert figyeli többek között a Bayern München és a Juventus is. A 2000 októberi születésű játékos 2017-ben került Ausztriába a hazai nevelőegyesület Főnixtől. Első két évében a Salzburg-fiókcsapat Lieferingben szerepelt a másodosztályban, múlt ősszel vitték fel végleg az anyaklubhoz, ahol bemutatkozott az osztrák Bundesligában, majd Osztrák Kupa-meccsen megszerezte első találatát a felnőtt csapatban.

Az utóbbi hetek teljesítménye válogatottbeli meghívót ért Szoboszlainak, ott van a keretben a csütörtöki, Szlovákia elleni és a vasárnapi, Horvátország elleni Eb-selejtezőre.

Ezek után kijelenthető, hogy bár még nagyon fiatal, így nincs mögötte sok meccs, de karrierje ígéretesen ível, ez látszik a mostani, korai szerződés-hosszabbításból is, aminek körülményeiről ügynöke, Esterházy Mátyás nyilatkozott az Indexnek.

Úgy tudjuk, a Salzburg a szezon végére tervezte a hosszabbítást, mi indokolta, hogy ezt előrébb hozzák?

Folyamatos kapcsolatban vagyok a klubbal, hiszen Dominik mellett a klub több nagy reménységét is az ügynökségem képviseli. Egy ilyen képességű játékos esetében egy egyesület álláspontja nem is lehetett más, minthogy hosszútávon magához kösse az értékét. Régóta egyeztettünk a lehetséges folytatásról, most jutottunk el oda, hogy aláírtuk az új megállapodást. Örülök, hogy pártfogoltunk úgy jött haza a válogatottba és úgy vághat majd bele a rájátszásba Ausztriában, hogy kizárólag a futballra kell összpontosítania.

Mikor járt volna le Dominik jelenlegi szerződése, és meddig szól az új?

Dominik előző szerződése 2021 nyaráig szólt, 2022 nyaráig írtuk alá az újat.

Hány másik 18 éves tehetségnek van profi szerződése a Salzburgnál?

A Salzburg első csapatánál mindenkinek profi szerződése van, hiszen a közvetlen utánpótlás az FC Liefering keretein belül működik. A szlovák futball egyik legnagyobb ígérete, a mindössze 17 éves Peter Pokorny, vagy a 16 évesen 3 millió euróért vásárolt Karim Adeyemi egyaránt hosszútávú szerződésekkel bírnak. A klub egyértelmű célja, hogy nemzetközi szintű játékosokat faragjanak belőlük.

Korábban már hallottuk, hogy topkluboknál, például a Juventusnál vagy a Bayernnél is felmerült Dominik neve, ezek mennyire voltak komolyak, illetve voltak-e komoly érdeklődők iránta?

Folyamatos az érdeklődés, de ez teljesen érthető, hiszen a fejlődését évek óta Európa legnagyobb klubjai figyelik. Dominik több nemzetközi szaklap, szakmai oldal szerint is

korosztályának a legnagyobb ígéretei közé tartozik a világon.

Igen kelendő most a piacon, de mi kizárólag a Salzburgra összpontosítunk a jelenlegi helyzetben, hiszen számtalan jó példa van előttünk. Sadio Mane és Naby Keita is a Salzburgból indult, ma a Liverpool futballistái, Dayot Upamecano és Amadou Haidara, akik a Red Bull Leipzigben, a német Bundesligában vannak, szintén végigmentek ugyanezen az úton, és klasszisokká váltak. Ez a mi célunk is. Dominiknak egy dolga van, hogy maximális teljesítményt nyújtson a pályán és minél többet játsszon.

Az új szerződésben van-e kivásárlási ár? Ha igen, mennyi?

A szerződés részletei természetesen kizárólag a felekre tartoznak, így erről nem beszélhetek. A megállapodást most írtuk alá, még nem gondolom, hogy aktuális lenne a távozás kérdése.

Ha nincs benne ár, akkor mennyire taksálhatjuk Dominik értékét? Illetve lehet-e sejteni, hogy a Salzburg mennyiért engedné őt tovább?

Amennyiben elérkezik a pillanat, és a különböző ajánlatokkal komolyan kell foglalkoznunk, akkor biztos vagyok benne, hogy több tízmillió euró ellenében fog klubot váltani. Egyelőre viszont nagyon korai erről beszélni. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a fokozatosság. Amikor évekkel ezelőtt a Salzburgot választottuk, nem azért tettük, mert nem volt más lehetőségünk. Az emberi, szakmai és földrajzi tényezők mérlegelése után teljesen tudatosan döntöttünk az osztrák csapat mellett. Egyelőre jó döntésnek tűnik.

Mennyit fog keresni Dominik? Nagyságrendileg? Vagy inkább úgy kérdezném, lesz-e nála jobban kereső futballista az NB I.-ben?

Gondolom, ha a játékos aláírta az elé rakott szerződést, akkor elégedett a jelenlegi feltételekkel. Én lehetőségeket próbálok neki teremteni, levenni a válláról az összes terhet, hogy ő valóban csak a futballra tudjon koncentrálni. A döntést viszont minden esetben ő hozza meg. Annyit elárulhatok azért, hogy a klub teljes mértékben értékén kezeli fiatal labdarúgóját, és ennek megfelelő javadalmazásban is részesíti.

Hogy az NB I.-ben van-e valaki, aki jobban keres nála? Hallani sok érdekes számról, összegekről, de attól tartok, hogy igen.

Ha már a pénzügyeknél tartunk, akkor nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy kifejezetten ügyelünk édesapjával arra, hogy az anyagiak ne vigyék rossz irányba a fejét és a gondolatait, az ő feladatai a pályán és nem a bankban vannak. Dominik egy teljesen normális, jó értékekkel rendelkező tinédzser, és azt szeretnénk, ha a szükségesnél nagyobb mértékben nem változna meg az élete sem a pénztől, sem pedig a szakmai sikerektől. Öröm számomra, hogy ő is partner ebben, kimondottan éretten áll az ismertség okozta nehézségekhez és az üzleti kérdésekhez is.

Hol fog elhelyezkedni a csapaton belüli fizetési rangsorban?

Dominik kiemelt fontosságú tehetsége a Salzburgnak, ezt értékelik a pályán, és az klubvezetés irodáiban is, mi mással nem is foglalkozunk. Nem a salzburgi fizetési lista csúcsára hajtunk, más céljaink vannak. Az viszont egy igen szerencsés helyzet, hogy Szoboszlai Dominik esetében már lehet merni nagyot álmodni. De mi nem csak álmodozunk, hanem lépésről lépésre megtervezünk együtt mindent, és el is érjük a céljainkat. A jövőben sem lesz másként. Ez pedig egy jó, követendő példa lehet sok fiatal számára: szorgalommal, odaadással, rengeteg gyakorlással, valamint tudatos tervezéssel, karrierépítéssel nagyon messzire el lehet jutni. Mi pedig még mindig csak az út elején járunk.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok