Index Vakbarát Hírportál

A mi kutyánk kölyke képzettebb és harapósabb is

2019. március 24., vasárnap 13:51

A Szlovákia elleni vereség után rögtön a selejtezőcsoport legjobb csapatával, Horvátországgal kénytelen megküzdeni a magyar válogatott. Még soha nem vertük a horvátokat, már a pontszerzés is bravúr lenne Budapesten.

 Annak ellenére, hogy a horvát futball a mi kutyánk kölyke, nem sok szép emlékünk van a korábbi meccsekről. Eddig hétszer találkoztunk velük, négy döntetlen mellett három vereség a mérlegünk:

Ahogy látszik, kétszer játszottunk tétmeccset Horvátországgal. A 2006-os világbajnokság selejtezőjét rögtönk velük kezdtük, aminek egy csúnya 3-0-s vereség lett a vége Huszti Szabolcs kiállítása után, majd otthon is csak egy döntetlenre futotta. Akkor Horvátország csoportelsőként kijutott a világbajnokságra, mi pedig Lothar Matthäusszal a csoport negyedik helyén végeztünk.

Legutóbb 2016-ban találkozott a két válogatott a Groupama Arénában: Mario Mandzukic első félidőben szerzett találatára Dzsudzsák Balázs válaszolt a 79. percben, beállítva az 1-1-es végeredményt. Ha Dzsudzsák most a pályán lesz, akkor századik válogatottságát ünnepli.

Ég és föld a különbség

Függetlenné válása óta Horvátország hagyományosan európai topcsapatnak számít. Már az 1996-os Európa-bajnokságon elkápráztatta a közönséget, akkor volt például a jelenlegi elnök, Davor Suker alápörgetős gólja. Azóta csak egy-egy világ- (Dél-Afrika, 2010) és Európa-bajnokságról (Belgium-Hollandia, 2000) maradt le az ország:

1998-ban bronzérmes, 2018-ban pedig ezüstérmes lett a világbajnokságon, 1996-ban és 2008-ban pedig negyeddöntőig jutott az eb-n.

A tavalyi második hely az oroszországi világbajnokságon rengeteget kivett a csapatból, a Nemzetek Ligájában csoportutolsóként végzett és kiesett az A divízióból. Ettől függetlenül nem kérdés, melyik válogatott kerete a lényegesen jobb.

A horvát csapat 405 millió eurót ér a Transfermarkt szerint – 7-8-szor többet, mint a magyar –, a keret többsége pedig európai topbajnokságokban és topcsapatokban játszik.

A két legnagyobb név egyértelműen a Real Madriddal sorozatban négy Bajnokok Ligáját, illetve tavaly aranylabdát nyerő Luka Modric, valamint a Barcelonában világklasszis szinten futballozó Ivan Rakitic. A két zseniális középpályás idén 27-27 bajnokin szerepelt a La Ligában, összesen 14-szer léptek pályára a Bajnokok Ligájában, ezeken pedig hét gólt és 11 gólpasszt jegyeztek.

A középpályát erősíti továbbá az olasz bajnoki harmadik Interben futballozó Marcelo Brozovic, valamint az angol Chelsea-ben alapember Mateo Kovacic is. Annyi a klasszis, hogy egyszerre alig férnek a pályára, ráadásul a cserék minőségére sem lehet panasz: Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva),  Marko Rog (Sevilla), Mario Pasalic (Atalanta), Filip Bradaric (Cagliari) és Milan Badelj (Lazio) is top bajnokságban játszik.

A támadósor is átlagon felüli, bár a visszavonuló Mario Mandzukic kétségtelenül hiányozni fog. Őt a Hoffenheimben futballozó Andrej Kramaric (22 meccsen 13 gól, 2 gólpassz) és a Frankfurt-támadó Ante Rebic (20 meccsen 8 gól, 3 gólpassz) próbálja meg pótolni, valamint ott van az Interben játszó Ivan Perisic is (24 meccsen 4 gól, 3 gólpassz). A védelemmel viszont már akadnak problémák.

A hátsó sor legnagyobb neve Dejan Lovren, de a Liverpool védője idén csak kilenc meccset játszott sérülései miatt. Duje Caleta-Car lábában sincs sok mérkőzés, de ő legalább az utóbbi időben stabil kezdő lett a Marseille-ben – hasonlóan a Leverkusenben játszó Tin Jedvajhoz –, Domagoj Vida pedig a Besiktasban alapember. A kapuban az angol másodosztályú Aston Villában felemásan teljesítő Lovre Kalinić áll majd.

A horvátok szenvedtek kicsit Azerbajdzsán ellen, ami nekik is figyelmeztető jel, nem lehet félvállról venni egy csapatot sem. Pedig nekünk valódi esélyünk csak úgy lenne ellenük, ha nem adnak bele mindent.

A horvát válogatott kerete

Kapusok: Lovre Kalinic (Aston Villa – Anglia), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (HNK Rijeka)

Védők: Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Dejan Lovren (Liverpool FC – Anglia), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen – Németország), Duje Caleta-Car (Olympique Marseille – Franciaország), Antonio Milic (Anderlecht – Belgium), Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), Marin Leovac (Dinamo Zagreb), Karlo Bartolec (FC Nordsjaelland – Dánia)

Középpályások: Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Ivan Rakitic (FC Barcelona – Spanyolország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Milan Badelj (Lazio – Olaszország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Marko Rog (Sevilla – Spanyolország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Filip Bradaric (Cagliari – Olaszország)

Támadók: Ivan Perisic (Internazionale – Olaszország), Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt – Németország), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb)

Nem kéne kikapni

Hogy mi volt a baj a szlovákiai elleni meccsen, azt Szalai Ádám hibátlanul kifejtette: elkeserítő a játékosok egyéni taktikai képzettsége. Ezen három nap alatt nem lehet javítani, Marco Rossinak viszont így is meg kell próbálni a legtöbbet kihozni a csapatból, hogy legalább egy pont összejöjjön. 

A olasz edző szerint 3-4 helyen várható változás a Szlovákia elleni kezdőhöz képest. Gulácsi Péter helye a kapuban megkérdőjelezhetetlen, ahogy előtte Willi Orbáné és Kádár Tamásé is. A középpályán Nagy Ádám, a támadósorban pedig Szalai Ádám tűnik biztos kezdőnek. A két Amerikából érkező légiós viszont szerephez juthat, hiszen már az átállás okozta nehézségek elmúltak. Németh Krisztiánnak jól is megy az USA-ban.

A csütörtöki találkozó leggyengébb magyar játékosa Korhut Mihály volt, ennek ellenére nem valószínű, hogy kikerülne a kezdőből. A védelem jobb oldalára viszont van alternatíva, Lang Ádám helyett Baráth Botond, Lovrencsics Gergő helyén pedig Bese Barnabás kezdhet. 

Amennyiben Rossi nem akarja megkockáztatni a kisebb sérüléssel bajlódó Kleinheisler játékát, akkor Pátkai Mátét teheti be a védelem erősítésére. Ha viszont szeretne egy merészet húzni, akkor Szoboszlai Dominik is jó opció lehet, de a Salzburg 18 éves tehetsége akár Kovács István helyén is kezdhet.

Illetve Dzsudzsák Balázs is visszatérhet a kezdőbe, a szlovákok ellen gyengén játszó Kalmár Zsoltot váltva. De ott van Varga Roland is a Fradiból.

a magyar válogatott potenciális kezdője (5-3-2): GULÁCSI PÉTER – LOVRENCSICS GERGŐ, BAráth Botond, WILLI ORBÁN, KÁDÁR TAMÁS, KORHUT MIHÁLY – Varga Roland, NAGY ÁDÁM, Dzsudzsák Balázs – SZALAI ÁDÁM, Németh Krisztián.

A magyar csapat vasárnap 18 órától fogadja a horvátokat a Groupama Arénában. Nulla ponttal kezdeni szörnyű lenne, az MLSZ elnöke, Csányi Sándor is meglátogatta már a csapatot.

(Borítókép: a 2016-os Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki felkészülési mérkőzés Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok