Index Vakbarát Hírportál

Illés Béla bemutatta, miért életképtelen Orbán futballálma

2019. április 4., csütörtök 09:11

A hazai labdarúgó-élvonal utolsó helyén álló Haladás két vezetője, Tóth Miklós és Illés Béla a klub honlapján vázolta az egyesület valós anyagi helyzetét. A többségi tulajdonos és az ügyvezető igazgató cáfolta a 800 millió forintos adósságot, de azt elismerték, hogy nincsenek jó helyzetben. A deficit viszont csak 95 millió.

A cikk Tiszta vizet a pohárba címmel jelent meg, és valóban tisztán visszaadja, hogyan is működik manapság egy futballcsapat, ha nincs mögötte politikai erő, de kapott egy új stadiont, aminek az üzemeltetését nem olyan könnyű kigazdálkodni még egy megyei jogú városban sem.

Tóth így vezette le a problémákat:

Az utóbbi sarkalatos pont, mert a város így is beletesz 50 milliót az üzemeltetésbe, de ez semmire sem elég.

A másik oldalon a játékoseladásokból származó bevételek mellett a jegybevétel és a szponzori pénzek állnak, mint a piacról származó bevételek, mert a közvetítési pénzekért még csak dolgozni sem kell, azt utalja az MTVA. Ami természetesen közpénz.

Úgy tűnik, a nézők az újjávarázsolt stadionban is érdektelennek gondolják a Haladás futballját, átlagosan 3096-an kíváncsiak Horváth Ferenc csapatára. Ha hinni lehet a kimutatásnak, a 8900 főt befogadó stadion csupán egyszer telt meg.

Illés arról nem beszélt, ami a Magyar Nemzetben jelent meg, hogy ő mint tulajdonos milliós összegért alkalmazza önmagát mint sportigazgató. És valószínűleg elégedett önmagával, bár nem tudni, hozott-e annyi szponzort a klubhoz, amennyi minimum elvárható lenne. (Bár a szponzoráció az államfutball óta jelentősen visszaesett az ország legnagyobb részén.)

A Haladás egyébként a nyáron egyik legértékesebb játékosát, Kiss Tamást Felcsútra adta el – nem tudni, hogy Mészárosék többet adtak-e érte, mint amennyit egy veretesebb bajnokságban szereplő klub kifizetett volna. És persze Mészáros 2Rule szerelésében játszanak, így tehát az egyszer kapott pénzből ügyesen vissza is lehet juttatni a feladónak.

Rovatok