Index Vakbarát Hírportál

Ki lehet a válogatott ellenfele az új Puskás Stadion avatóján?

2019. május 17., péntek 05:25

Ahogy azt Csányi Sándor, az MLSZ-elnöke a múlt heti közgyűlésen elmondta, november 15-én tervezik felavatni az új, több mint 67 ezres Puskás Ferenc Stadiont.

A dátum több kérdést is felvet, a magyar csapat abban a novemberi válogatottszünetben nem játszik Eb-selejtezőt, viszont a világ élvonalába tartozó európai válogatottak mind pályára lépnek: Anglia, Portugália és Franciaország november 14-én, Olaszország és Spanyolország november 15-én, Németország, Hollandia, Belgium november 16-án.

Ők tehát kiesnek, mint Magyarország ellenfelei az új Puskás nyitómeccsén.

Így könnyen elképzelhető, hogy dél-amerikai válogatott legyen az ellenfél.

Az év ezen szakaszában a dél-amerikaiak nem játszanak tétmeccseket, meggyőzhetők lehetnek egy európai túráról, pláne, hogy a játékosaik nagy többsége Európában futballozik. A világranglistán Brazília a legjobb dél-amerikai csapat, a 3. helyen áll, Uruguay a 6., az argentinok 11.-ek.

Egyértelmű, hogy a Puskás megnyitója akkora esemény a magyar futballnak, hogy ahhoz a brazilok vagy az argentinok illenének. Az argentinoknak Németországgal le van kötve egy barátságos meccsük október 9-re, ez elméletileg nem befolyásol semmit a novemberi időponttal kapcsolatban.

Argentína 2005. augusztus 17-én járt legutóbb hazánkban, a régi Puskásban 2-1-re kikaptunk tőlük. Ez volt Lionel Messi első válogatott meccse, egy óra után állt be, és könyöklés miatt szinte azonnal kiállította a német Markus Merk játékvezető.

A brazilok bő egy évvel korábban jártak nálunk, 2004. április végén 4-1-re nyertek az előző Puskásban. Itt volt Ronaldinho, Kaká, Cafú, Roberto Carlos, többek között. Talán a meccsnél is nagyobb látványosság volt a nyilvános edzésük a mérkőzés előtti nap, amire ingyen lehetett bemenni, és megtelt a régi stadion teljes alsó karéja, úgy 25 ezren lehettek. A brazilok igazi show-t csináltak, a kapus Dida gólt ollózott.

Másnap a mérkőzés teltházas volt, úgy 45-50 ezer nézővel.

Eb után BL-döntő

Az új Puskás Ferenc Stadiont 2017-ben kezdték építeni több év halogatás után, mivel Budapest elnyerte a 2020-as Európa Bajnokság egyik rendezői helyét. A korábbi UEFA-enök, Michel Platini ötlete alapján a jövő évi Eb-t Európa több városában rendezik, ezek egyike lesz Budapest. Már az is eldőlt, hogy az F csoport három meccsét Budapesten, a másik hármat a müncheni Allianz Arénában játsszák le. Az Eb-re kijutó válogatottak két csoportmeccsen hazai pályán játszhatnak, vagyis

ha a magyar és a német válogatott is ott lesz a tornán, biztosan azonos csoportba kerül.

A három csoportmeccsen túl még az egyik nyolcaddöntőt rendezik Pesten.

Az MLSZ pályázni fog azért, hogy az új stadionban rendezzenek BL- vagy EL-döntőt - Csányi ezt is megerősítette a múlt héten. Erre legkorábban 2022-ben lehet esélyünk. Az már korábban eldőlt, hogy a jövő évi BL-finálét az isztambuli Atatürk Stadionban, az Európa Liga döntőjét pedig Gdanskban rendezik. A 2021-es döntőkre is már leadták a pályázatukat a lehetséges rendezők, ezekről még idén fog dönteni az UEFA. A BL-ért Szentpétervár és München van versenyben, az Európa Liga pedig Tbiszlisziben vagy Sevillában lesz.

Budapest idén már házigazdája egy nívós döntőnek, a női Bajnokok Ligája-fináléra szombaton, a Groupama Arénában kerül sor.

(Borítókép: A végső burkolat kerül az új Puskás Ferenc stadionra 2019. április 17-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok