Index Vakbarát Hírportál

Erdogan volt a tanú Özil és a korábbi török szépségkirálynő esküvőjén

2019. június 8., szombat 09:03

Recep Tayyip Erdogan, török elnök volt Mesut Özil esküvői tanúja a német válogatott labdarúgó pénteki esküvőjén. A török származású futballista a 2018-as világbajnokság előtt okozott először nagy botrányt azzal, hogy a Nyugat-Európában nem szalonképes Erdogannal közös fényképeken pózolt, megsegítve a politikus választási kampányát. A németek történelmien rosszul sikerült vb-szereplését követően Özil lemondta a válogatottságot, a fotó miatt tapasztalt rasszista megnyilvánulásokra hivatkozva.

 Az Arsenal 30 éves középpályása a korábban Törökország szépének választott Amine Gulsét vette feleségül, az esküvőt egy Boszporusz partján fekvő luxushotelben tartották. A pár 2017-ben kezdett járni, és egy évre rá jelentették be az eljegyzést.

Özil márciusban jelentette be, hogy Erdogant kérte fel tanúnak az esküvőn, amivel természetesen ismét botrányt okozott. Helge Braun, Angela Merkel kancelláriaminisztere a hír bejelentésekor a Bild című lapnak nyilatkozva szomorúságnak adott hangot a labdarúgó választása miatt. 

Erdogan egyébként előszeretettel bukkan fel népszerű személyiségek esküvőjén, különösen a választási kampányok alatt. Özil esküvője a megismételtetett isztambuli polgármester-választás előtti kampányba illeszkedett. A választás eredményét azt követően semmisítették meg, hogy Erdogan pártjának jelöltje szoros vereséget szenvedett. A döntés természetesen komoly nemzetközi felháborodáshoz vezetett.

A 2014-ben világbajnokságot nyerő német válogatott török származású középpályásának családja három generáció óta él Németországban. A 92-szeres válogatott Özilt a legnépszerűbb német labdarúgók közé tartozott, a szurkolók szavazatai alapján ötször választották meg az év játékosának. Mígnem a 2018 májusában Erdogannal készített közös képek – akkor épp országgyűlési választásokra készült Törökország – egycsapásra ellene fordították a németek egy jelentős részét, akik elfogadhatatlannak tartották, hogy egy országukat képviselő sportoló egy antidemokratikus vezetőt népszerűsített jelenlétével.

A 2018-as világbajnokság botrányos szereplése tovább rontott a helyzeten, így a játékos a tornát követően bejelentette, hogy visszavonul a nemzeti csapattól. 

Rovatok