Index Vakbarát Hírportál

Órákra feltartották a török válogatottat az izlandi reptéren

2019. június 10., hétfő 16:28 | aznap frissítve

Szombaton nagy meglepetésre 2-0–ra győzött a török válogatott a franciák ellen a két csapat Eb-selejtezős meccsén, de pihenni természetesen nekik sincs idejük, hiszen kedden már Izland ellen játszanak. A meccs miatt már hétfőn az országba utaztak, de a török sajtóban megjelentek alapján órákig fenntartották őket a reptéren a biztonsági ellenőrzés során, amit a csapat játékosai és a török kormány is elítélt – írja a Hürriyet Daily News.

A lap azt írta, Törökország az oslói nagykövetségén keresztül diplomáciai jegyzéket adott ki az incidens miatt, melyben elítélték az izlandiak tiszteletlen és erőszakos viselkedését a török válogatottal szemben. Mint kiderült, a megérkezésük után több mint két órát várakoztatták őket az ellenőrzések során, extra vizsgálatoknak vetették alá őket, több játékosnak pedig a poggyászát is ki kellett pakolnia.

Diplomáciai és humanitárius szempontból is elfogadhatatlan az a bánásmód, amiben a válogatottunkat részesítették az izlandi reptéren. Egy pillanatig se kételkedjen senki abban, hogy ennek következményei lesznek.

– írta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter Twitteren, Burak Yılmaz, a válogatott játékosa pedig arról beszélt, hogy tiszteletlenül bántak velük, és vannak olyanok, akik három óra alatt sem jutottak ki az ellenőrzések miatt.

İbrahim Kalın elnöki szóvivő is megszólalt az ügyben, ő arról beszélt, hogy megtették a szükséges lépéseket, és mindenben támogatják a csapatot. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője szintén elítélte a dolgot, és arról beszélt, hogy az izlandi hatóságoknak felelősséget kell vállalnia a történtek miatt. A várakozás mellett más is történt a reptéren,

egy izlandi férfi egy mosókefét tartott az éppen nyilatkozó csapatkapitány, Emre Belözoğlu arcába.

Múlt szombaton egyébként a török származású Mesut Özil borzolta a kedélyeket a törökökkel kapcsolatban, esküvőjén ugyanis a török elnök, Recep Tayyip Erdogan volt a tanú.

Rovatok