Index Vakbarát Hírportál

A legjobban támogatott akadémia 20 percet kapott a 2 nagy győzelemből

2019. június 13., csütörtök 15:45

A hazai futballakadémiai rendszer sikerességéről még nagyon sokáig fognak vitatkozni, Orbán Viktor miniszterelnök mindig is a földrész tíz legjobbja között fogja látni a sajátját. Miközben az átvilágításért felelős Double Pass nem osztotta ezt a nézetet.

Objektív adat sohasem lesz, de talán a válogatott két legutóbbi nagy győzelmét érdemes megnézni, hiszen a válogatott képviseli mégiscsak a legkomolyabb minőséget. És az összes akadémiának a magyar válogatottért kell dolgoznia.

A már 8-9 éve államilag is agyontámogatott akadémiákról már volt elég idő, hogy kikerüljenek a jobbnál jobb játékosok. Az MTK már 2003-ban beiskolázta az első évfolyamát, de három év múlva követte a Felcsút is.

Íme a horvátok és a Wales elleni kezdőcsapatok:

És akkor most nézzük végig, milyen nevelőmunkát végeztek az egyes klubok, vagy akadémiák, honnan jöttek a játékosok. 

Nagy Ádámot nehéz besorolni, de tény: a Fradinál kapott egy nagy lökést, igaz akkor már 19 éves volt. Lovrencsics még csak korosztályos válogatott sem volt, nemhogy akadémista, az ő képességeit Lengyelországban előbb vették észre - csatárnak indult, de most jobb hátvéd -, és Nagy Mihály menedzser egyengette az útját.

Nagy kiszúrta amúgy a Felcsúton nevelkedő, de a norvég meccs idején a Vidinél száműzetésben lévő Kleinheisler tehetségét is, ő vitte el a Werderhez, majd később a Darmstadtot is ő intézte neki. Most Eszéken futballozik.

Lehet, hogy a véletlen műve, de ha a kezdőket nézzük, a felsorolásból hiányzik a Felcsút. A Freiburgban futballozó Sallai Roland persze majd visszakerülhet, de akár Kleinheisler is állandósíthatja majd a helyét később. Ebből a két meccsből azonban 20 perc híján kimaradtak. Kleinheisler a 70. percben ment be Dzsudzsák helyére.

Előfordulhat, hogy nincs semmilyen összefüggés, de Andorrában 3 felcsúti volt a kezdőben.

Rovatok