Index Vakbarát Hírportál

Az új futballszabály és a videóbíró együtt csapott le a női vb-n

2019. június 18., kedd 12:49

Négy mérkőzéssel folytatódott hétfőn a franciaországi női futball-világbajnokság, a legérdekesebb összecsapás pedig Nigéria és a házigazda franciák meccse volt, amin két percen belül kétszer is Nigéria ellen ítélt a videóbíró (VAR).

Az eset a 75-76. percekben történt. Előbb a videózás után (jogos) büntetőhöz jutottak a franciák, ám azt meglepetésre kihagyta a csapat egyik legjobbja, Wendie Renard. Sokáig viszont nem kellett búslakodnia, a VAR ugyanis szinte azonnal újból jelzett, mégpedig azért, mert a nigériai kapus, Chiamaka Nnadozie centikkel, de elhagyta a gólvonalat még a büntető előtt.

A június 1-jén érvénybe lépett új futballszabályzat kimondja, hogy

büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie.

Nnadozie egy hajszállal csak, de előbb mozdult, így Renard – hosszas reklamálás után – megismételhette a büntetőt, másodikra pedig már nem rontott. Renard első tizenegyese előtt második sárgával állították ki a nigériai Ngozi Eberét, így a végén emberelőnyben simán tartotta meg előnyét, és nyert Franciaország. Nnadozie a második videóbírós eset után sárgát is kapott.

(A videó a FIFA döntése miatt csak a YouTube-on tekinthető meg.)

A helyzet kapcsán fontos megjegyezni, hogy egy nappal korábban, az Egyesült Államok és Chile mérkőzésen hasonló esetben nem jelzett a VAR, úgyhogy van még mit finomítani az új szabályértelmezéseken.

A franciák 1-0-s győzelme mellett Németország 4-0-ra verte Dél-Afrikát, Spanyolország 0-0-t játszott Kínával, Norvégia pedig 2-1-re verte Dél-Koreát, ezzel a két csoportból a franciák, a norvégok, a németek és a spanyolok jutottak be nyolcaddöntőbe.

Rovatok