Index Vakbarát Hírportál

A női foci jövője a férfi foci

2019. június 29., szombat 08:11

Június 7. és július 7. között a világ 24 legjobb női futballválogatottja küzd Franciaországban a vb-címért és a férfi futballistákéval megegyező feltételekért és fizetésekért. Spanyolországban, ha kisebb léptékben is ugyan, de az utánpótlásban már van egyenlőség, egyre több klub nevezi ugyanis a 16 év alatti korosztályokban a fiú bajnokságokba a lánycsapatait. A Barcelona U12-es csapata 30 meccsből 30-at nyerve, 329 gólt rúgva lett bajnok.

A spanyol utánpótlásfutballra érvényes szabályok alapján bármely klub dönthet úgy, hogy a 16 éves korosztály alatt a fiúk bajnokságába nevezi a lánycsapatát. Az Athletic Bilbao és az Atlético Madrid már korábban is élt ezzel a lehetőséggel, a Barcelona pedig 2018 nyarán lépett hasonlóképp, óriási sikerrel: U12-es lánycsapatuk 30 meccsből 30-at nyert, és 329 góllal, bajnokként zárta a szezonját.

A Barcelona U12-es lánycsapata, vagy ahogy katalánul hívják őket, az Aleví kapásból 13-0-s győzelemmel mutatkozott be, a negyedik fordulóban 18-0-val aratta szezonbeli legnagyobb sikerét, két meccsük is volt, amelyen 17 gólig jutottak. A csapat legjobbja Celia Segura lett, aki 121 gólig jutott az idényben,

vagyis úgy hozott le 30 meccset, hogy hajszállal 4 fölötti volt a gólátlaga.

A három éve alapított U12-es csapat harmadosztályban nyújtott teljesítménye annyira meggyőzte a Barcelonát, hogy a 2019-20-as idénytől kezdve az U12-es és az U14-es csapatok mellett az U10-es alakulatot is nevezik majd a fiúk közé, hogy ezzel is segítsék a fejlődésüket.

„Amikor a lányok a fiúk között játszanak, még keményebben odateszik magukat. Sokkal jobban teljesítenek” – idézi a Barcelona történelmi sikeréről riportozó New York Times a klub igazgatótanácsának egyik tagját, Maria Teixidort, aki többek között a klub női futballrészlegéért is felel.

„A [legyőzött] fiúk számára mindennapossá teszi, hogy a lányok is képesek az ő szintjükön játszani. A lányokat pedig erővel tölti el, hogy megmutatja nekik, semmi ok nincs arra, amiért ne tudnának a fiúkkal együtt játszani” – folytatta Teixidor.

A Barcelona törekvése, illetve annak eredménye a női futballban szemmel látható. A 2018-19-es idényben első spanyol csapatként bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, amit az UEFA szintén a női focit erősítő programjának keretében 2019-ben először a férfi döntőtől külön rendeztek meg. A történelmi házigazda Budapest volt, a döntőt a Marozsán Dzseniferrel felálló Lyon nyerte 4-1-re a Barcelona ellen.

A briteknél is van már példa

A 2018-19-es bajnokságban hasonló történelmi eset volt a briteknél, ahol az U12-es SB Frankfort lánycsapat ellenfelei fogytak el, így végül inkább a fiúk közé neveztek be őket. A Frankfort lépése bejött - olyannyira, hogy két fordulóval a szezon vége előtt bajnokok lettek a fiúk között, igaz, a Barcelona hibátlan teljesítményét nem tudták lemásolni.

Az egyenlő bánásmód is a vb tétje

Az amerikai női futballválogatott három hónappal a franciaországi vb rajtja előtt keresetet nyújtott be egy 1963 óta érvényben levő törvényre hivatkozva, ami alapján a férfi válogatottéval megegyező fizetést kértek az amerikai szövetségtől. Az ügyben 2020-ra várható legkorábban tárgyalási nap, de a fő érv már ismert: a női futballmeccseket többen nézik, mint a férfiakat, a női válogatott sikeresebb is, mint férfi párja, mégis kisebb a fizetésük.

Az amerikai női futballválogatott címvédőként és kvázi legnagyobb esélyesként érkezett a 2019-es vb-re, 1991-ben, 1999-ben és 2015-ben lettek világbajnokok, emellett négyszeres olimpiai aranyérmesek is, 1996 után 2004-12 között sorban három olimpián nyertek, a kontinentális bajnokságban, a CONCACAF-bajnokságban és az Aranykupán pedig kilenc indulásból 8-szor bajnoki címmel távoztak.

Ennek ellenére 2013-16 között a női játékosok nagyjából a férfiak meccspénzének harmadát kapták a lejátszott barátságos meccsek után, és bár a 2017-es kollektív szerződés némiképp javított a helyzetükön, továbbra is kevesebbet keresnek, mint a jóval gyengébb teljesítményt nyújtó férfi futballisták. (A 2017-ben kialkudott meccspénz összege nem ismert). A perben azt is kifogásolják, hogy az amerikai futballszövetség (USSF) rosszabb feltételeket és kevesebb erőforrást biztosít a nők számára.

A The Guardian közben megszerezte az amerikai női és férfi válogatottnak járó prémium összegét: egy esetleges vb-győzelem a nőknek 260 ezer, a férfiaknak viszont fejenként 1,1 millió dollár plusz pénzt jelentene. A férfiak 260 ezer dollár bónuszt akár már a vb csoportköre előtt, egy kiemelkedően erős selejtezős szerepléssel is megszerezhetnek, a nőknek ehhez viszont világbajnoki cím kellene. A női csapat péntek este már az elődöntőbe jutva persze esélyes is a világbajnoki címre, a férfiak legjobb eredménye egy negyeddöntős szereplés volt 2002-ben, de még a jóval gyengébb szerepléssel is többet kaszálnak.

Egy esetleges 2019-es vb-címvédés nagyban javíthatná az amerikai válogatott tagjainak esélyét, és a világ legsikeresebb csapata kiharcolja az egyenlő feltételeket és fizetést, az a női futball többi szereplőjének is hatalmas pluszt jelenthetne.

Visszatérve Barcelonába, kicsiben is ez a cél az utánpótlásban.

Klubként és szociális intézményként a kötelességünk, hogy segítsük a női egyenlőségre törekvők ügyét. És a dolog működik is: nem nagy meglepetés, hogy ha a nőknek a férfiakéhoz hasonló feltételeket biztosítunk, jobb teljesítményre képesek

– mondta az ügyben a Barcelona-elnökségi tag Teixidor.

Rovatok