Index Vakbarát Hírportál

Kubatov: Nem bíznám magyar edzőre a Fradit

2019. július 2., kedd 13:16

A 24.hu-nak adott nagyinterjút a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor. Rengeteg téma szóba került, természetesen a legutóbbi érdekes Petrjak-ügy is, amikor a Fradi szélsőjére ráígért a Vidi, így azt a tulajdonos Sahtar inkább a fehérváriaknak adta el.

Kubatov akkor kijelentette, amíg ő az FTC-elnök, futballista a klubjától a Videotonhoz nem igazol át. Kiderült, hogy az utóbbi hetekben szintet léptek ebben az elhatározásban új Sahtar-kölcsönjátékosuk, a Petrjakhoz hasonlóan ukrán Olekszandr Zubkov esetében:

Egy megállapodásunk van csak az ukrán klubbal, hogy másik magyar csapat nem veheti meg. Nyilván a Vidi miatt kellett beépítenünk a szerződésbe

- mondta Kubatov.

A Fradi futószalagon igazolja az ukránokat, ami nem csoda, ukrán a vezetőedző, akivel bajnok lett a csapat, Szerhij Rebrov. Mindennek egy célja van, európai kupába jutni, Kubatov állítja, ez mindennek a nyitja.

A Fradinak már csak a nemzetközi kupaszereplés hiányzik. Ha egyszer sikerülne bekerülni a csoportkörbe, úgy érzem, áttörnénk a gátat. Az a tervünk, hogy az ott megszerzett bevételt a költségeken kívül mind visszaforgatnánk a csapatba, a játékoskeretünk megerősítésére szánnánk. Onnantól rendben lennénk.

A Vidi tavaly az Európa Liga csoportkörébe került, a Fradi most BL-selejtezőben a bolgár Ludogoreccel kezd, aminek kétszer annyit ér a játékoskerete, mint a Fradinak. Kubatov szerint nem ez a baj, hanem a költségvetés, ami csak magyar léptékkel tűnik jelentősnek.

"A Fradi futballcsapata 5 milliárdból forintból gazdálkodik évente - árulta el az elnök -, de az osztrák Rapid Wien például 8-10 milliárdból".

Az FTC utánpótlásban és játékosmegfigyelésben is le van maradva, Kubatov elismeri.

Ahol hibáztunk, a játékosok feltérképezése, szükség van egy játékos-megfigyelő rendszerre. Mert nagyon jó, ha vannak olyan játékosaid, akikért bejelentkeznek és megveszik őket, csak a háttérben kell lennie két-három másiknak, akiket figyelsz fél éve, egy éve, megismered őket és biztosra mész velük, ha pótolni kell a távozókat. Fel kell építeni egy struktúrát, videoelemzőket alkalmazni, akik folyamatosan nézik, elemzik a környező célbajnokságokat és kidolgozni egy megfelelő beszámolási rendszert.

Mindez alap egy futballklubnál, ő 2011 óta vezeti az egyesületet, de hogy miért nem történt meg nyolc év alatt, arról nem beszélt.

Kubatov az elmúlt hat évben német, majd ukrán edzővel dolgozott együtt, Thomas Doll után jött Rebrov, és tartja magát a külföldi trénerhez.

Dárdai, vagy Lőw Zsolt a PSG-től elérhetetlen a számukra, hogy más magyarra bízza a csapatot, arra egyértelmű nemmel felelt. Hogy miért?

"Ebbe nem szeretnék belemenni"

– zárta rövidre a hazánkban mindig napirenden lévő magyar edző-külföldi edző témát.

A drukkerek viszont megnyugodhatnak, mert a klub jó úton jár, és nincs már messze tőle, hogy egy Fradi-bajnoki olyan látványosság legyen, mint például a Barcelona egyik hazai meccse:

Szerintem már közel vagyunk hozzá, ilyen atmoszféra nagyon kevés stadionban van

– mondta Kubatov

Rovatok