Index Vakbarát Hírportál

Az ollózókirály robotember nem játszik többé

2019. július 20., szombat 23:36

Peter Crouch 100 gól fölött lőtt a Premier League-ben, három gólt ollózott, több mint 50 gólpasszt adott, mégis egy gólöröm miatt lett igazán ismert közel 15 éve. A kirívó felépítése ellenére is zseniális futballista a múlt héten bejelentette visszavonulását. Portré.

60 ezer font - ennyiért adta el a Tottenham Hotspur Premier League-futballklub a 19 éves Peter Crouchot a másodosztályú Queens Park Rangers-nek (QPR) 2000-ben. Közel 20 éve volt, de ez a pénz már akkor sem számított sokkal többet annál, mintha két tucat labdát kértek volna érte.

Crouch padlóra került.

Bagóért a süllyesztőbe, és vissza

Ekkorra a Spurstől kölcsönben már megjárta az angol profi futballon kívüli, félprofi csapatot, a Dulwich Hamletet, amely az angol hierarchiát nézve valahol a 6. és a 8. osztály között lehetett. Innen a svéd negyedosztályú IFK Hässleholmhoz kölcsönözték ki, ahol 8 meccsen 3 gólt szerzett a tinédzser Crouch. El lehet képzelni, mekkora karrierépítő lépés ez egy 19 évesnek, és milyen lehangoló jövőkép lehet előtte, miután egész életében arra készült, hogy a Premier League-ben, de legalább hazájának egyik profi klubjában játszik majd.

A 201 centi magas, pálcikavékony csatárt ekkoriban leginkább csak cikizték a stadionokban: "Freak, freak, freak" - úgy fordíthatnánk, Torz, torz, torz! Vagy épp "tudják a cirkuszban, hogy itt vagy"?

Crouch innen jött vissza, hogy több gólt szerezzen a Premier League-ben mint Cristiano Ronaldo vagy Fernando Torres.

Az angol másodosztályú Queens Park Rangers igazi mentőöv lehetett neki a svéd negyedosztály után. 12 gólig jutott a szezonban, el is vitte a szintén második vonalas Portsmouth, ahol már 19 gólt ért el.

Ez egyenes utat vágott a Premier League-be: hiszen ezután egy nagy név, az Aston Villa szerződtette - ahol megbukott. Két és fél szezon alatt mindössze 6 gólt hozott össze, így mehetett vissza a Norwich-ba, ahol fél év alatt szintén csak négy gólt lőtt. De a csapat legalább feljutott, így az első osztályú Southampton mégis lehetőséget adott neki.

Csúcson a Liverpoolban és a válogatottban

Crouch ezt a második esélyt már megragadta, és vágott 12 gólt a Premiershipben, 16-ot a szezonban, és nagyon nem mellékesen kiosztott 12 gólpasszt a bajnokságban. Valószínűleg ez utóbbi győzte meg Rafa Benítezt, a friss BL-győztes Liverpool edzőjét, hogy meg kell szereznie Crouch-ot. A befektetés nem volt jelentős, úgy 8 millió fontba került a csatár.

Innentől jött a fordulat. A sztárcsapatban végre tényleg kijöhetett Crouch fenomenális futballtehetsége, amihez ha átlagos alkat párosul, most világklasszisok között emlegetnénk a nevét.

Ragozhatnánk, hogy miért és mennyire volt jó futballista, de inkább azt mondjuk:

egyet a Bajnokok Ligájában, kettőt a Premier League-ben.

A Liverpoollal 2006-ban megnyerték az angol FA-kupát, Crouch pedig bekerült az angol válogatottba, majd annak azévi vb-keretébe is. Sőt, a világbajnokságon gólt is szerzett, és a naptári évet egészen kimagasló válogatottbeli statisztikával zárta:

12 meccs, 11 gól.

Nem túlzás azt mondani, Crouch Anglia kedvence lett, de nem csak góljai, hanem karaktere miatt: vicces, kifejezetten jó fej, és nem fél kifigurázni saját magát.

Robottánc, a gólöröm

A vb előtt, épp a Magyarország elleni felkészülési meccsen, miután gólt lőtt nekünk, mutatta be a legnagyobb közönség előtt, a Manchester United stadionjában, a legendás robottáncát gólörömként. Aki a futballt nem szerette, ezt az is imádta.

A második gól után a következő videóban.

2007-ben a pályafutása mégis megtört. Egyszerű az oka: egy fiatal spanyol csatár, Fernando Torres volt, aki a Liverpoolhoz érkezve kiszorította Crouch-ot a csapatból. A szezon végén így újra váltania kellett, és nem röstellt visszalépni, aláírt a - friss FA-kupagyőztes - Portsmouthoz.

Redknappel nem tudott hibázni

Nem volt véletlen Crouch választása, sőt, bármilyen furcsán is hangzik, biztosra ment: Harry Redknapp hívta ugyanis őt, aki 2001-ben a Portsmouth technikai igazgatójaként kvázi felfedezte őt, majd 2004-ben véletlenül botlottak egymásba Southamptonban, és hozták össze a szezont, melynek végén Crouch ugye befutott.

Harmadik együttműködésük is siker lett, annak ellenére, hogy csak pár hónapig tartott. Crouch 10 góllal és 4 assziszttal zárta a bajnokságot. Simán bent maradtak, Redknapp viszont még októberben továbblépett a menő Tottenhamhez - ahová 2009-ben vitte maga után Crouchot is. 

Két remek közös szezon következett, de a másodikban Crouch elvesztette a helyét a kezdőben, és 30 évesen, 2011 őszén már a szerényebb Stoke City-ben találta magát. Bizonyította azért, hogy nem felejtett el futballozni: a szezon tavaszán a pár hónappal később bajnok Manchester Citynek rúgott fenomenális gólt.

Stoke és az álomgól

Nehéz elhinni, de talán még a három ollózásánál is szebb ez a találat, ahogy maga alól felrakta magának a labdát, majd ahogy rádőlt, és meglőtt. Technikailag valószínűleg még egy ollózásnál is nehezebb - de legalábbis tudatosabb, összetettebb mozdulatsor. A válogatott akkori kapusa, Joe Hart dühösen rúgta ki a hálóból a labdát, tehetelen volt a ritka zseniális lövés ellen.

Crouch a Stoke-bannemhogy újra magára talált, de mintha második fénykorát élte volna.

Hét szezont játszottak zsinórban a Premier League-ben, Crouch 45 gólt szerzett a bajnokságban.

Még 37 évesen is betalált ötször - ez viszont már nem volt elég, tavaly nyáron visszaestek a másodosztályba. A második vonal nem igazán motiválhatta a csatárt, egy gólt hozott össze, de idén tavaszra sikerült visszatérnie a PL-be, a Burnley-hez.

Sok dicsőség már nem jutott neki, hat meccsen gólja nem akadt. Le is szűrte a szezon tanulságait, Crouch a múlt héten bejelentette visszavonulását.

Gerrard megköszönte

Közel 20 éves karrier ért véget nem csak elképesztő számokkal, de rekordokkal:

Gondolta volna valaki is ezt a svéd negyedosztályban sínylődő csatárról?

Ha akkoriban még nem is, de a 2000-es évek vége felé sejthette egy volt csapattárs, aki már Fernando Torresnél is előjött:

imádtam veled játszani, de az öltözőben lenni is veled. Micsoda srác, a legjobbakat kívánom neked a jövőben!

- búcsúzott Crouch-tól Steven Gerrard.

A futballista Crouch elköszönt, de az exfutballistáról biztosan rengeteget fogunk még hallani. Nem tudni, hogy szakértőként fog-e dolgozni, de a személyisége és a szakértelme megvan hozzá, a humorát meg bűn lenne nem kihasználni a médiában.

Crouch, a fia, a felesége és a herceg

Onnan tudjuk, hogy vicces, hogy pályafutása közben folyamatosan árult el részleteket nem kevésbé szórakoztató magánéletéről is, aminek főszereplője a felesége, Abbey Clancy. 2006 óta vannak együtt, és kapcsolatukat elég közelről követi a bulvársajtó, ugyanis

Clancy az egyik legkeresettebb angol modell és műsorvezető, Crouch meg sosem volt egy Ryan Gosling.

A futballista elmesélte, hogy amikor az angol válogatottnál találkozott Harry herceggel, a trónörökösnek egyetlen kérdése volt hozzá.

Ültünk az öltözőben, és odajött Prince Harry, azt kérdezte, Crouchie, hogy zsákoltad be Abbey-t?! Tényleg ezt mondta. Kicikizett engem, röhögött, és ment tovább. Körülnéztem, és azt kérdeztem magamtól, ez most tényleg megtörtént? Meghökkentett a dolog, elmeséltem Abbey-nek. Sírt a nevetéstől.


A feleségéhez kapcsolódik legutóbbi sztorija is. Június elején született meg a negyedik gyerekük, egy kisfiú, és Crouch azonnal közölte, hogy a Divock Samrat nevet adták neki. A bulvársajtó lehozta, még ha kicsit furcsának is tűnt a névválasztás.

Crouch visszavonulásának bejelentése után a napokban tisztázta a dolgot a Daily Mailben vezetett rovatában.

Nem rég jött a világra a negyedik gyerekünk, Jack. A csodás káoszban, ami egy újszülöttel jár, fel sem tűnt, hogy nem kezdtem el az alapozást az új szezonra. Ja igen, a neve tényleg nem Divock Samrat. Azt hiszem, szétszívatták volna a suliban, és Abbey sem ment bele. Csak vicceltem.

A Divock a Jack születése előtt két nappal a BL-döntőn a Liverpool második gólját szerző Divock Originek szólt, míg a Samrat Crouch kedvenc Curry-éttermének a neve.



Rovatok