Index Vakbarát Hírportál

Balmazújváros futballcsapata nem indulhat az NB II.-ben

2019. július 29., hétfő 18:40

Három klub esetében csak most hétfőn – azaz a bajnoki rajt előtt hat nappal – jutott döntésre a Magyar Labdarúgó Szövetség a másodosztályú bajnokságban való induláshoz szükséges engedély – avagy licenc – esetleges utólagos megvonásának ügyében. Nyílt titok volt, hogy a licencadó bizottság az NB II.-be nevező Szombathelyi Haladás, Vác FC és Balmazújváros FC csapatát vizsgálta.

A jelek szerint a Haladás és a Vác megmenekült, a Balmazújváros viszont nem. Az MLSZ honlapján megjelentetett hétfői közlemény szerint:

A szövetség megvonta a Balmazújvárostól a másodosztályú licencet .

Az MLSZ közleményének indoklása szerint a szövetség az UEFA gyakorlatát követve a nevezést megelőző időszaktól kezdve egészen a bajnokság végéig vizsgálja a klubok licencelőírásoknak való megfelelését. Amennyiben egy klub nem felel meg az előírásoknak, akkor a korábban megadott licenc visszavonható, sőt egyes esetekben kötelezően visszavonandó.

Az MLSZ elsőfokú licencadó bizottsága ennek megfelelően több másodosztályú klub esetében folytatott vizsgálatot, és a Balmazújvárostól megvonta a férfi NB II-es licencet. A  döntés hátteréről kizárólag az érintett sportegyesület nyilatkozhat.

Kettőnek sikerült, egynek nem

Mindhárom vizsgált csapat súlyos anyagi gondok közt fejezte be az előző bajnokságot.

Az elmúlt napok hírei szerint Szombathelyen és Vácon hasonló megoldáshoz vezetett a helyzet: új tulajdonos lépett a színre.

A Halmill Kft. 82%-os üzletrésze ajándékozás útján a Mészáros Lőrinc vejének elnökségével működő városi sportegyesület, a Haladás VSE birtokába került. Utóbbi egyesület működteti a Haladás valamennyi szakosztályát a futballt leszámítva. A megállapodás megkötését követően pedig már azt is.

Hogy a 480 milliós költségvetésű HVSE honnan kerít pénzt a Haladás FC 400 milliós adósságára, azt egyelőre még nem tisztázták, de ha Mészáros Lőrinc veje ígéretéhez híven tényleg odateszi magát a szponzorkeresésben, annak elég biztosítéknak kell lennie, még az MLSZ rettegett licencadó bizottságának számára is.

Vácon nagyon hasonló megoldás született. Itt a labdarúgó-utánpótlást nevelő váci sportegyesülethez, a Vác VLSE-hez került a csapat tulajdonjoga a brit John P. Marshalltól. Információink szerint a város fideszes politikai elitjének régi vágya teljesült az elmúlt napokban lezajlott ügylettel, amikor az alpolgármester irányításával működő egyesülethez került a csapat. Pető Tibor neve valószínűleg kevésbé vonzó a szponzoroknak, mint szombathelyi kollégájáé, ugyanakkor vele ellentétben egy fideszes többségű helyi önkormányzat áll a háta mögött. Avagy a váciak – és az egész ország – örömére egy újabb közpénzből eltartott csapattal gazdagodott a magyar labdarúgás.

A Balmazújváros esetében is felmerült egy új tulajdonos lehetősége pár héttel ezelőtt, ám a kicsit a semmiből, kicsit a szomszédos Debrecenből érkező, enyhén off-shore-hátterű konzorcium csak ígérte, de végül nem utalta át a tőkeemeléshez szükséges 200 millió forintot. Inkább rövid úton lelépett. A probléma megoldását végül a balmazújvárosi stadion városi tulajdonban lévő lelátójának apportálásában vélték megtalálni a városatyák,  akik a múlt szerdai testületi ülésen tették meg az első komolyabb lépést az ügyben.

Ugyanakkor sem a Balmazújváros Sport Kft. ügyvezetője, Lajos Ferenc, sem a céghez az önkormányzat képviseletében delegált Tiba István nem beszélt arról, hogy miből tervezik finanszírozni a csapat működését, ha majd azokra a százmilliókra lesz szükség, amiket csak a kiadási oldalon sikerült megalapozni az éves pénzügyi tervben, a lehetséges forrásuk viszont továbbra is ismeretlen. És az MLSZ döntésének köszönhetően már az is marad.

Ha elolvassa a balmazi futballcsapatról írt korábbi cikkünket, lehet, hogy azt gondolja majd, ez nem is akkora baj.

Rovatok