Index Vakbarát Hírportál

Orbán hiányolta, az MLSZ fütyült rá, és szigorított

2019. augusztus 1., csütörtök 11:54

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) júliusi határozata szigorította a pirotechnika használatáért járó büntetést, és ezentúl minimum 1, maximum 10 millió forintra büntethetik a futballklubokat, amelynek szurkolói pirotechnikai eszközöket vetnek be a stadionokban – áll az MLSZ által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az MLSZ nem vállalhatja személyi sérülések kockázatát, ezért az új szezon előtt szigorította a Fegyelmi Szabályzatot: a pirotechnikai eszközök egyszeri alkalommal történő használata 1 millió forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbüntetést von maga után, többszöri előfordulás esetén a pénzbüntetésen túl szektor(ok) bezárását róhatja ki a Fegyelmi Bizottság

– áll a hivatalos megfogalmazásban.

A futballszövetség ezzel szembemegy Orbán Viktor miniszterelnök óhajával, aki 2018-ban a DVTK stadionjának bejárásakor arról beszélt, hogy a pirotechnika nagyon hiányzik a stadionokból, és nem érti, hogy az MLSZ miért tiltja ezeket, sőt, megoldásként felvetette, hogy ha a futballszövetség benyújtana egy módosítást, akkor ők megszavaznák. Igaz, az MLSZ nem adhat be törvénymódosítási kérelmet.

Az MLSZ szabályozása összhangban van az európai szövetség szabályaival, az UEFA hasonló megfontolásokból próbálja meg visszaszorítani a pirotechnika használatát a sportlétesítményekben.

Az MLSZ arra is kitér, hogy bár a stadionok az elmúlt években sokkal biztonságosabbá váltak, a pirotechnika visszaszorításában nem sikerült előrelépni, még úgy sem, hogy jogszabály tiltja ezek használatát.

A 2017–18-as NB I.-es szezon végén súlyos sérülés is történt a lelátón: egy hanggránát robbanása miatt egy fiatal szurkoló több ujjpercét is amputálni kellett a 2018. május 27-i Ferencváros–DVTK mérkőzés után.

Rovatok