Index Vakbarát Hírportál

A Fehérvár védője szerint hülye volt, hogy magyar lett az MLSZ támogatásáért

2019. szeptember 3., kedd 14:03

Hazája szövetségének adott interjúban beszélt a személye körül kialakult botrányról Adrian Rus, a Fehérvár FC játékosa, akit klubja a magyar válogatottban szeretett volna látni, ám ő a román csapatot választotta. A játékos azt is elárulta, hogy anyagi érdekek álltak amögött, hogy felvette a magyar állampolgárságot. A hétfőn megjelent interjút a Magyar Hang fedezte fel a magyar közönség számára.

A botránnyá fajuló történet akkor kezdődött, amikor Cosmin Contra szövetségi kapitány augusztusban behívta a Fehérvár FC 23 éves labdarúgóját a Spanyolország és Málta elleni Európa-bajnoki selejtezőkre készülő román válogatottba, majd a játékos a szűkített keretbe is bekerült. 

A szatmárnémeti születésű, magát románnak valló, de román-magyar kettős állampolgár védőről beszélve Contra azt nyilatkozta egy tévéműsorban, hogy a klubjánál megpróbálták nyomás alá helyezni a játékost, hogy a magyar nemzeti csapatot válassza, amit Rus kategorikusan elutasított. Ezt követően a labdarúgó hirtelen a második csapatban találta magát. 

A Fehérvár klubigazgatója, Kovács Zoltán közleményben utasította vissza a román kapitány állításait, ám szavait a jelek szerint déli szomszédaink nem találták elég meggyőzőnek, a román szövetség ugyanis az UEFA elé vitte az ügyet, az európai szövetségtől kérve vizsgálatot. 

Mindezen eseményekkel a háta mögött érkezett meg a labdarúgó a román csapat összetartására, és adott videóinterjút a szövetség Youtube-csatornájának. Rus a beszélgetés során igyekezett enyhíteni a klubjánál körülötte kialakult feszültséget, mondván, nem nevezné "nyomásgyakorlásnak" a fehérváriak folyamatos győzködését, és fogalma sincs róla, miért került a második csapathoz.

 Ők (a fehérváriak) bíztak benne, hogy a magyar válogatottat választom. Folyton ezt hajtogatták nekem, de azt nem mondhatom, hogy nyomást gyakoroltak rám. Pénteken megérkezett a behívóm faxon a román szövetségtől, vasárnap pedig már a második csapatba kerültem, de hogy miért, arról nem mondtak semmit

– elevenítette fel a történteket a játékos, aki a beszélgetés során – érthető módon – igyekezett meggyőzni a román szurkolókat a román nemzeti csapat melletti elkötelezettségéről, mesélve behívásának pillanatáról és édesanyja reakciójáról. Emellett nyíltan bevallotta:

csak azért vette fel 19 évesen a magyar állampolgárságot, hogy a klubja több pénzt kapjon a Magyar Labdarúgó Szövetségtől.

"Épp vezettem, amikor a válogatott menedzsere, Cătălin (Gheorghiu) felhívott. Nagyon izgatott lettem, le kellett húzódnom, hogy figyelni tudjak arra, amit mond" – mesélte a labdarúgó, aki elmondása szerint csak a román válogatottban érzi igazán otthon magát, a szülei is mindig arról álmodtak, hogy egyszer majd a román csapatban szerepel, az édesanyja pedig elsírta magát az örömtől, amikor megtudta, hogy a behívták a keretbe.

Majd a játékos rátért az őt végül nehéz helyzetbe hozó magyar állampolgárságának történetére.

100 százalékban román vagyok! Csak 19 éves voltam, amikor Magyarországra mentem, és hülyeségből felvettem az állampolgárságot.

– mondta Rus, aki élete egyik kellemetlen epizódjának nevezte fiatalkori döntését.

Azért vettem fel annak idején a magyar állampolgárságot, hogy a klubom jól járjon. Magyarként szerepelve a klubom pénzhez jutott a szövetségtől

– állította a történtek idején a másodosztályú Balmazújvárosban játszó futballista. Egyben megerősítve, amit eddig is mindenki sejtett, hogy a hazai labdarúgók szerepeltetésének anyagi ösztönzésére jelentős részben a külföldi játékosaik honosításával reagáltak a klubok. Így a légiósok arányának – később átmenetinek bizonyuló – csökkenése jelentős részben hamis illúzió volt.

A 2019 nyarán a Felcsúttól 500 ezer euróért – mintegy 165 millió forintért – szerződtetett labdarúgó elmondása szerint bízik benne, hogy mihamarabb visszakerül a Fehérvár első csapatában.

Rovatok