Index Vakbarát Hírportál

Úgy 20 évig nem lesz bajnok a Manchester United

2019. október 9., szerda 00:01

2013 májusában Sir Alex Ferguson edző bajnokcsapatot hagyott hátra, amikor közel 30 év után lelépett a színről, és visszavonult. A United kispadján azóta több edző megfordult, a bajnokságban mind egyforma sikerrel, pontosabban sikertelenséggel. A hibát valószínűleg a topmenedzsmentben kell keresni.

1-0-ra kikapott Newcastle-ben vasárnap a Manchester Unitedet a Premier League-ben, ezzel maradt a tabella 12. helyén a 20-szoros angol rekordbajnok klub. Szezonbeli mérlege siralmas:

Nagyon úgy néz ki, Ole-Gunnar Solskjaer edző alatt sem fog helyrejönni a klub.

A volt United-csatár múlt év végén vette át a csapatot José Mourinhótól, a portugál 2016 nyarától ült a kispadon.

Áprilisban ment félre a projekt

Solskjaer óriási győzelmi sorozattal indult a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában kiverték a Paris Saint-Germaint, de április közepén valami megtört, és jöttek a vereségek.

A Barcelona simán kiütötte őket a BL-ből, 3-0-ra kaptak ki a visszavágón, majd elmentek az Evertonhoz bajnokira, ott 4-0 lett a hazaiaknak. Aztán fogadták a Manchester Cityt, 2-0-ra veszítettek, és ebből a hármas kudarcsorozatból Solskjaer azóta sem tudta talpra állítani a csapatot.

A sokáig megbízott edzőként dolgozó menedzser ennek ellenére hosszabb távú szerződést kapott a vezérigazgató Ed Woodwardtól, annak ellenére is, hogy a Bajnokok Ligájába nem sikerült bekerülni, mert csak hatodikak lettek a ligában. Új játékosnak a nyáron viszont alig örülhetett az edző: mindössze három futballistára azért sikerült eltapsolni 160 millió eurót. Érkezett:

Krízisben a támadók

Pozitív, hogy hármuk közül csak Wan-Bisakka tűnik pénzkidobásnak, lehet hogy angol válogatott ő is, de nem United-szint. Maguire rendben van, a 8 kapott gól 10 meccsen valójában oké. James pedig mindenkit meglepett, gólokkal nyitott a PL-ben, a csapat legjobbja volt az első meccseken. 3 góllal jelenleg is házi gólkirály Marcus Rashforddal megosztva. Itt már látszik is, mi a gond:

3 gólos a MU legjobb gólszerzője majdnem 2 hónappal a szezonkezdet után.

Nyáron eladták a középcsatár Romelu Lukakut 65 millióért az Internek, és elfelejtették pótolni. Nincs a csapatnak igazi 9-ese, azaz góllövője, így meg azért elég nehéz a világ leggyorsabb bajnokságában érvényesülni. De amint látjuk, az Európa Ligában is, ahol az Asztanát sikerült 1-0-ra legyőzni és 0-0-t elérni Alkmaarban a holland AZ ellen. Említhetjük a Ligakupát is, ahol a Rochdale elleni 1-1-gyel, illetve a megnyert tizenegyespárbajjal villogott a csapat.

Lukaku góljait Rashfordnak és Anthony Martialnak kellene pótolnia, de előbbi nem középcsatár, utóbbi meg pár éve még az volt, csak a korábbi edzők, Louis van Gaal és Mourinho igyekeztek szélsőt nevelni belőle, aminek közepes. Sérült is a francia, nem játszik.

A középpályáról meg annyi támogatás jön a csatársornak, mint a nézőtérről, drukkolnak nekik, hogy lőjenek gólt:

11 meccsen középpályás 1 gólt szerzett a ManUnitedben,

Scott McTominay az Arsenalnak talált be múlt héten. Menjünk azért végig a többieken, érdemes:

A fentiek a Premier League számai, de nem sokat változik a helyzet, ha a két EL- és az egy Ligakupa-meccset is hozzávesszük, mert az azokon elért 2 gólt Mason Greenwood lőtte, egy épp csak 18 éves csatár. Őt Solskjaer a nyáron hozta fel fixen az ifiből, a bajnokságban még csak perceket kapott, de más meccseken hozta a formáját.

Félremenedzselték a játékoskeretet

Nem segített az sem, hogy a szezon első heteiben a United két tizenegyest is elhibázott, Rashford  és Pogba is hagyott ki. De a lényeg: a Manchester United, amely olyan csatársztárokat adott a futballnak, mint Cantona, Van Nistelrooy, Sheringham, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Carlos Tevez, Berbatov vagy épp maga Solskjaer, jelenleg egy 21 éves és egy 18 éves csatár vállán fekszik.

Ami nem kis menedzselési hiba, ehhez a játékosoknak semmi közük.

Lehet, hogy Solskjaer nem akart új csatárt a nyáron, de ez sem menti fel Woodwardot, az ő feladata az is, hogy az edző minden szükségest megkapjon ahhoz, hogy sikeres legyen a csapat. Nehéz elképzelni olyan edzőt, akinek ajánlanak egy csatárt, és azt mondja, nem, inkább nem kell, megvagyok nélküle, tegyük el a pénzt.

Úgy tűnik, a United most eltette, vagy inkább másra költötte a nagy pénzt, Maguire-re. És ez egyelőre végzetes hibának tűnik - Solskjaerre nézve végzetesnek, a futballban mindig az edző fizet. A Unitednél végképp, 2013 nyara, Sir Alex Ferguson visszavonulása óta 

Ed Woodwardban a hiba

Mindegyiküket Woodward nevezte ki és küldte el, ő vette nekik a játékosokat is. 2013-ban, Ferguson lelépésével távozott ugyanis David Gill is, aki az edző jobbkeze és szövetségese, a United Ferguson alatti építkezésének agytrösztje volt. Nem csak az edzőt, őt sem sikerült pótolni, ebből lett a jelenlegi, katasztrófaközeli helyzet. Valójában nem Ferguson, hanem Gill elvesztése vezetett a krízishez.

Néhány név ízelítőül, kikre költött pénzt és mennyit Woodward:

Közülük Newcastle-ben vasárnap játszott Dalot, Mata, Fred és Rojo csereként - két védő, egy védekező és egy támadó középpályás. Egyikük sem alkotott maradandót, nem volt ez másképp az elmúlt szezonokban sem.

Hosszabb távon használható támadót vagy támadó középpályást nem sikerült igazolni 6 év alatt, a legendás Unitedes támadófutballnak, amit Ferguson közel 30 évig épített, nyoma sincs. 

Nem csoda, hogy a csapat nem jutott be a Bajnokok Ligájába sem, azaz ebben a szezonban még a nagy európai kupabevételtől is elesik, az EL ahhoz képest aprópénz.

Így is jön a pénz

A United PL-helyezései Ferguson óta

2013-14: 7., edző - David Moyes
2014-15: 4., Van Gaal
2015-16: 5., Van Gaal
2016-17: 6., Mourinho
2017-18: 2., Mourinho (19 pontra a ManCitytől)
2018-19: 6., Mourinho/Solskjaer

De mindez sokat nem számít, ugyanis a United anyagilag meglehetősen sikeres vállalkozás. A legutóbbi lezárt szezonban, 2017-18-ban mintegy 200 millió euró bevétele volt, ami a harmadik legtöbb az egyesület történetében, csak a két az előtti idényben volt több. A klub értéke 3,8 milliárd dollár, a harmadik legértékesebb a Real Madrid és a Barcelona mögött. Vagyis

jelenlegi állapotában és a jelenlegi szinten is megéri üzemeltetni, a tulajdonos Glazer családnak pedig ez a lényeg.

Woodward pénzügyi szakemberként jól vezeti a klubot, de a futballhoz nem ért, így a csapat szenved. És mivel ez már 6 éve tart, és a pénzember csak nem érez rá a futballszakmai részre, feltételezhetjük, hogy a szenvedés a pályán folytatódni is fog.

Ezt vetíti előre egy angol újságíró, Nick Harris tweetje, aki azt írta:

A 2042-43-as szezonban vagyunk, és a United még mindig a 2013 óta első bajnoki címére vár.

Pontosan ez történik ugyanis a Liverpoolnál, amely 1990-ben akkor rekordot jelentő 18. bajnokságát nyerte, azóta viszont egyszer sem győzött. Mindenki elképzelhetetlennek tartotta, hogy 30 évet kelljen várni a következő címükre, mégis megtörtént. 20 évig esélye sem volt a Poolnak a PL-címre, 10 éve viszont már közel vannak az első helyhez, többször lettek másodikak, kis szerencsével már behúzhatták volna az elsőt 90 óta.

Könnyen lehet, hogy hasonló jövő vár a Unitedre is, ami reményt adhat a United-drukkereknek: a hosszú várakozási időből 6 év már letelt.

Ne maradjon le semmiről!

Borítókép: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

Rovatok