Index Vakbarát Hírportál

Felcsúti vázra épül az U17-es vb-re utazó futballválogatott

2019. október 16., szerda 20:53

Az U17-es labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Preisinger Sándor szerda délután megnevezte azt a 21 fős, szűkített keretet, akik az október 26-án kezdődő, brazíliai U17-es világbajnokságon szerepelnek majd a magyar válogatottban - írja hivatalos oldalán az MLSZ.

A világbajnokságra kijutott válogatottaknak 3 kapust, és 18 mezőnyjátékost kell nevezniük az október 16-i határidőig. Preisinger korábban már megnevezett 23 játékost, közülük Sipos Gábor és Hajdú Roland maradt ki a végső keretszűkítésnél. A legtöbb játékost, szám szerint ötöt, a Puskás Akadémia adja a keretbe.

A csapat a világbajnoki szereplést tavasszal, az írországi U17-es Eb-n kiharcoló játékosokra épül, az Eb-ötödik játékosok közül 18-an most is a keretben vannak.

Preisinger korábban elmondta, hogy a kimaradókra is számít, és október 19-én ők is a csapattal utaznak Brazíliába.

Ha nem történik váratlan esemény, akkor a bő keretben szereplő huszonhárom játékos közül kerül ki az a huszonegy, aki tagja lesz a hivatalos világbajnoki keretnek. Ugyanakkor a két kimaradóra is számítok a torna kezdetéig, mert sérülés esetén egészen a világbajnokság elejéig lehetőség van a változtatásra. Ez azt jelenti, hogy– amennyiben a kimaradók ezt vállalják – mind a huszonhárom labdarúgó eljön velünk Brazíliába, és ha nem jön közbe sérülés, a két tartalék az első mérkőzést követően hazautazik a tornáról

nyilatkozta a szűkítés előtt a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott Nigériával, Ausztráliával és Ecuadorral együtt a B csoportba került. A magyar csapat mindhárom csoportmeccsét Goianiában, a 13,500-as férőhelyes Olimpiai Stadionban rendezik.

Az elsőt október 26-án, magyar idő szerint 22.00 órakor Nigéria ellen. Ausztrália ellen október 29-én, magyar idő szerint már éjfél után játszik a magyar válogatott. Az utolsó csoportmeccset november 1-jén, magyar idő szerint 21.00 órakor játsszák Ecuador ellen.

A csoportból az első két helyezett biztosan, valamint a hatból a négy legjobb csoportharmadik válogatott jut tovább a nyolcaddöntőbe. A világbajnokság november 17-ig tart.

Magyar korosztályos válogatott második alakalommal jutott ki U17-es világbajnokságra. Az 1985-ös, kínai tornán meghívásra szerepelt a magyar csapat. Az első meccsen Mexikóval 0-0-t játszottak, majd Brazíliát 1-0-ra, míg Katart 3-0-ra győzték le, és első helyen jutottak tovább a csoportból. A negyeddöntőben a végső győztes Nigériától 3-1-re kaptak ki. Annak a csapatnak tagja volt Tarlósi István kapus, Horváth Csaba és Limperger Zsolt is, a szövetségi edző Bicskei Bertalan volt.

A mostani lesz a negyedik alkalom, hogy magyar korosztályos válogatott világbajnokságon szerepel. A legjobb eredményt éppen tíz évvel ezelőtt, a 2009-es egyiptomi U20-as világbajnokságon érte a magyar válogatott. Egervári Sándor csapata a bronzmeccsen Costa-Ricát büntetőrúgások után győzte le, és lett harmadik a világbajnokságon. Annak a csapatnak tagja volt Gulácsi Péter, Koman Vladimir és Németh Krisztián is.

2015-ben is szerepelt a magyar ifi válogatott az U20-as vb-n. Az Új-Zélandon rendezett tornán a későbbi világbajnok, a szerb válogatott a nyolcaddöntőben, hosszabbítás után 2-1-re győzte le a magyar csapatot.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham), Megyeri Gábor (Bp. Honvéd), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)

Védők: Buna Gábor (Bp. Honvéd), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (Parma), László Dávid (Bp. Honvéd), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Bp. Honvéd), Orosz Donát (DVTK)

Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Salzburg), Kosznovszky Márk (Parma), Baráth Péter (DVSC), Sipos Gábor (Puskás Akadémia)

Támadók: Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Mester Csaba (Austria Wien), Komáromi György (Puskás Akadémia), Németh András (Genk), Molnár Rajmund (Benfica), Szalay Szabolcs  (Illés Akadémia)

Tartalékok: Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Hajdú Roland (Ferencváros)

Rovatok