Index Vakbarát Hírportál

A Barcelona elvesztette a szupererejét

2019. november 8., péntek 20:40

Hiába áll első helyen a csapat a két legfontosabb sorozatban, a Barcelonánál halomban állnak a problémák. A jelenleg rettentően furcsa spanyol futballbajnokság fedi el a gondok egy részét, amellyel ideje szembenézni. Pláne a legutóbbi, értékelhetetlen BL-produkció után.

Vezetik a bajnokságot és a Bajnokok Ligája-csoportjukat, de úgy játszanak, mint egy krízisben lévő csapat. Túl lassú a játékuk, dinamizmus nélküli, illetve egyénieskedő az utolsó métereken. Mindent Messitől várnak. Amikor labdát veszítenek, kontragólt kaphatnak, mert nem zárják le a területeket az ellenfél előtt. Elvesztették a szupererejüket

- értékelte a tévés szakértőként dolgozó volt Arsenal-edző, Arsène Wenger a Barcelona hazai, Slavia Praha elleni 0-0-ás BL-meccsét.

Nehéz vele vitatkozni, az otthon mindenkit beszorító Barcelona szinte teljesen kiegyenlített meccset játszott a hozzá képest törpeklub Slaviával. Nem tudott neki gólt rúgni, viszont többet is kaphatott volna, ha a csehek kicsit ügyesebbek. A Barcelona eddigi négy BL-meccséből kétszer gólképtelen volt. A gondok nyilvánvalóak: a csapat krízisben van.

Pedig pár hónapja még nem tűnt úgy, hogy beüthet a krach, az egyesület sosem költött annyit egy nyári átigazolási szezonban, mint idén, Ernesto Valverde edző keretét 255 millió euróért erősítették meg. A szezonból eltelt két és fél hónap, a csapat a bajnokságban első helyen áll, és vezeti csoportját a Bajnokok Ligájában - vagyis látszólag minden rendben.

Az idény válságosan indult, 2 győzelemmel, 1 döntetlennel, 2 vereséggel startolt a klub, ami a leggyengébb rajtja az utóbbi 25 évben, 1994 óta.

A 8. helyen álltak a bajnokságban szeptember végén. A Barca - az előző idénybe is visszalógva -  zsinórban 8 idegenbeli meccsen nem tudott nyerni.

A negatív sorozat megszakadt, jött hét bajnoki siker zsinórban, de a hétvégi botlás bizonyítja, a gond összetett. A legszembetűnőbb, hogy Valverde Barcelonája nem tud idegenben játszani, szombaton 3-1-re kapott ki a Levantétól. A La Liga idegenbeli táblázatán csak kilencedik: 2 győzelem, 1 döntetlen és 3 vereség van a neve mellett. 

Tizenegy forduló alatt ez a 3 - idegenbeli - vereségük van, és ez sok. Hiszen ha ebben az ütemben folytatják, a 38 kör végére legalább tízszer ki fognak kapni, és lemondhatnak az újabb bajnoki címről.

Az idegenbeli bizonytalanság végighúzódik Valverde immár bő kétéves korszakán. A bajnokságban kevésbé feltűnő, többet kell a Nou Camp stadiontól távol játszani, és többnyire kevésbé erős csapatokkal, de nézzük csak meg, milyen eredményeket hoztak a BL-ben, haladjunk időben visszafelé:

A 13 meccs mérlege: 5 győzelem, 6 döntetlen, 2 vereség. Első blikkre nem is rossz, de ha azt nézzük, a két vereség egyből kiesést jelentett, illetve hogy az 5 győzelemből három öngóllal elért siker,már közelebb kerülünk a valósághoz. Négyszer gólt sem sikerült rúgni és még ott a három öngólos meccs, vagyis

12-ből hatszor Barca-játékos nem talált be idegenben.

Egyenes kieséses meccseken a győzelmek száma: 1, egy szintén öngólos 0-1.

A Barcelonának két arca van, otthon ebben a szezonban sincs gond, a bajnokságban ötből ötöt nyertek, 21 gólt rúgtak. Kétszer is Messi nélkül értek el öt gól, meggyőzően.

Messi egyhónapos kihagyással kezdte a szezont vádliproblémák miatt, Dortmundban tért vissza szeptember 17-én a BL-ben, az utolsó félórára, majd Granadában játszott egy félidőt. Vele sem sikerült gólt rúgni a hazai pályától távol.

Az edzőkérdés folyamatos

Liverpoolban az elmúlt szezon BL-kiesésekor a vezetőség megerősítette Valverdét, a játékosok is kiálltak mellette. Hiába játszották el a második évben sorozatban ugyanazt.

  1. Tavaly a Romát 4-1-re verték az otthoni első meccsen, a visszavágón 3-0-ra kikaptak, és kiestek,
  2. Az idén a Liverpoolt 3-0-ra győzték le, de a visszavágón Angliában 4-0-ra kaptak ki, és újfent kiestek. 

Néhány nappal később a kupadöntőt is elbukták a Valenciával szemben, az edző mégis maradhatott a helyén.

Ezek után jött a mostani pocsék szezonrajt, amit szintén simán túlélt az edző. Az újabb krízis Levantéban ütött be, Valverde posztja mégis betonbiztosnak tűnik. Már ha a vezetőségen múlik, ugyanis a játékosok és az edző között már láthatóak a repedések. A baszk edző néhány szenior figurát magára haragított a csapatból:

Egyikük sem boldog Valverde döntéseivel az új szezonban. Még ha a helyezések jól is mutatnak Valverdénél,

a Barcelona nem működik, csak a Bundesligához hasonlóan kiegyenlített, gyenge színvonalú bajnoki mezőny rejti el a bajokat.

Már írtunk róla pár hete, mi megy a németeknél, és majdnem ez van Spanyolországban is. A vezető Barcelona és hatodik Granada között 2 pont a távolság. 21 éve nem indult ilyen szorosan a liga, ami első blikkre kiváló izgalmakat jelent, csakhogy itt nem a kis- és középcsapatok ugrottak fel a nagyok szintjére, hanem azok mentek le a kicsikhez.

a

De nézzük a bajnokság többi szereplőjét:

Vagyis a Barcelona egy rém gyenge bajnokságban látszik uralkodónak, és még ott is épphogy. (Azt se tekintsük mentségnek, hogy mivel egymás elleni meccsüket elhalasztották, a Reallal együtt egy meccsel kevesebbet játszottak a többieknél.)

A Barca kettős emberhátránnyal áll fel

Lesarkítva két új igazolásnál kell keresni a gondokat, akik együtt közel 200 millió euróba kerültek a nyáron.

A 75 milliós Frenkie De Jong a szezon mind a 14 meccsén játszott, 11 bajnokiból csak egyszer nem kezdett. Középpályán, kulcspozícióban van, a mérlege 1 gól és 1 gólpassz, mindkettő a Betis elleni 5-2-es meccsen jött össze. (Az már csak a hab, hogy az az egy assziszt is véletlen volt, mert Griezmannak szánta, csak Ansu Fatinak lett jó.)

Magasan ő volt pályán legtöbbet a keretből a mezőnyjátékosok közül. 

Griezmann az első hat bajnokit zsinórban végigjátszotta, összesen 10 meccsen volt ott, 9-szer kezdőként. 4 gólja van és 2 gólpassza. A BL-ben három meccsen háromszor kezdett, gól, gólpassz nélkül áll.

Valverde Griezmannt folyamatosan a bal oldalon küldi ki, az új szupertriónak remélt hármasból Luis Suarez középen elöl, Messi visszavontabban, jobbról-középről indulva játszik. 

Griezmann ballábas, mint Messi, és ott tud világklasszisként teljesíteni, ahol Messi helye van a pályán.

Az Atletico Madridban is onnan indult, második csatárt játszott teljesen szabadon, azon a területen, amely a legkedvezőbb egy ballábasnak. A Barcelonában ezt nem teheti meg, ha Messivel egyszerre van a pályán. Vagyis a Griezmann, Suarez, Messi trió sosem lesz az igazi, mert a francia a bal oldalon csak szenvedni fog.

De Jong túlárazott, mással nem tűnik ki

Griezmann-nál is nagyobb gond Frenkie De Jong: ajnározza a média és sok szakértő, hogy ő lesz a következő 10 év középpályás-fenoménja, de ebből egyelőre semmi nem látszik. Alibipasszok tömkelegét tolja a hozzá legközelebb lévő embernek, a támadásokba hatásosan nem tud bekapcsolódni, védekezésben nem szerez elég labdát. Mindeközben Ivan Rakitic, akit teljesen kiszorított a csapatból, meccseket ül végig mögötte a kispadon.

Nem kell mondani, korábban a Barcelona zsenialitása abban rejlett, hogy Iniesta és Xavi - Busquets közreműködésével - középről szétzilálták az ellen védekezését. Ha egyikük fent volt, már alakult valami. Xavi visszavonult, Iniesta tavaly Japánba ment levezetni.

a

Páran rég jóllaktak, motiválatlanok

Busquets még van, de Levantéban is csak csereként állt be, 25 percet kapott. Közvetlenül pályára lépése után egy könnyen tisztázható labdába rosszul ért bele, abból lett a harmadik gól. Az ő személye mutatja meg a következő problémát, ami egyértelműen kiderül, hogy ha meghallgatjuk a játékos meccs utáni nyilatkozatát.

Mindegyikünknek ki kell elemeznie a meccset és kijavítania dolgokat. Az ellenfél le akart minket győzni. Néha rosszabb vagy az ellenfelednél, néha jobb. Minden meccs más. Szerintem kiegyensúlyozott meccs volt, a végeredmény túlzó. Szép gólokat lőttek, onnan lehetetlen volt felállnunk

- így az a futballista beszél, akinek tök mindegy, mi történik a meccsen.

Busquets mindent, de tényleg mindent megnyert, amit a futballban lehet: már Guardiola Barcájának is oszlopos tagja volt, világbajnok, Európa-bajnok, BL-győztes háromszor, spanyol bajnok ki tudja mennyiszer - ennek megfelelően motivált is. Ugyanez igaz a középhátvéd Piquére, aki az első két gólnál hibázott Levantéban, előbb eladta a labdát, aztán lemaradt a gólszerzőről.

Piqué ráadásul 3 évvel idősebb Busquetsnél, lelassult, gyengébben is helyezkedik, mint korábban, vagy csak már nem ér oda a labdához a kellő időben. Nem véletlen, hogy a spanyol válogatott klasszikus középhátvédkettőséből ő mondta le a válogatottságot másfél éve, és nem Sergio Ramos. Ramos még mindig világklasszis a Realban, Piquéről meg már csak azt mondják.

A fél csapat közepes, nem Barca-szint

Tetézi a nehézségeket, hogy a Piqué mellett játszó középhátvéd, Clement Lenglet meg soha nem is volt világklasszis, és ugyan csak 24 éves, nehéz elképzelni, hogy valaha is az legyen. Ugyanez mondható el a jobbhátvéd Nelson Semedóról, a középpályán nagyra tartott De Jongról, a támadósorban a még nem említett Carles Perezről.

Perez egy átlagosan tehetséges, de az átlagnál gyorsabb szélső. Valverde most fedezte fel, egy gólt lőtt is a Betis-meccsen, de Messi felépülése óta nem sok vizet zavart. Levantéban Suarez megsérült 1-0-ás vezetésnél, a 41. percben Perez jött a helyére - akkor lehetett először és utoljára látni a meccsen. Összegezve:

vagy még, vagy már nem Barca-szintű futballisták, vagy soha nem lesznek azok, mégis egyszerre voltak pályán több mint 50 percen át. Ez a csapat fele, és láthatóan így nem fog menni.

Rakitic közben nem kapott egy percet sem, Vidalt a 65., Arthurt, a Barca legjobb középpályását a 67. percben cserélte le Valverde. A 68.-ban jött is a harmadik Levante-gól. A Barcelona középpálya jelenleg jóval kevésbé tud meglepőt produkálni, mint az előző szezonokban, ha pedig a Barca-középpálya nem működik, abból nem lesz győzelem, idegenben végképp nem.

Lényeg a lényeg, Valverdének változtatnia kell,meg kell találnia Griezmann helyét, be kell kapcsolnia a középpályát. Ha ennek az az ára, hogy De Jong nem játszik, ki kell hagyni, és a franciának sem szükségszerű minden egyes meccsen az elsőtől az utolsó percig pályán lennie. Sőt, Dembelé és Ansu Fati kiválóan érzi magát a bal szélen, játszhatnak ők. 

Meddig tart ki a spanyol bajnokság vicce?

Csak hazai meccsekből nem lehet győztes bajnoki szezont lehozni, hacsak nem marad az élcsapatok eddig látott közepes formája. De arra, hogy se a Real, se az Atletico ne térjen magához egy egész évadon át, vagy ne emelkedjen fel egy Sevilla a bajnokesélyes szintre, nem lehet alapozni. A ligában valaki össze fogja kapni magát, és akkor a közepes már nem lesz elég. A BL-ről meg ne is beszéljünk, teljes lutri megnyerni, pláne egy idegenben annyira bizonytalan társaságnak, mint a Barca.

Valverdén áll vagy bukik minden, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy az edző fejében záporoznának a megoldások, illetve hogy rugalmasan állna a módosításokhoz.

(Borítókép: Ernesto Valverde. Fotó: Soccrates Images / Getty Images Hungary)

Rovatok