Index Vakbarát Hírportál

Húzás nélkül megvan egy csoport, kezdődhet a sorsolás

2019. november 30., szombat 13:52

A futballtörténet legirányítottabb sorshúzásán derülnek ki szombat este hattól Bukarestben a 2020-as futball-Eb csoportjai. Összeraktuk az alapot, honnan indul a sorsolás, és mi mindent tudunk, még mielőtt bárki az urnákba nyúlna.

Lejátszották mind a 250 meccset a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőiből, ezzel véget ért a torna kvalifikációs sorozata. 20 csapat kijutott, a maradék négy a Nemzetek Ligája-rájátszásból fog érkezni, március végén. Ezek lesznek a nem hivatalosan pótselejtezőnek nevezett meccsek, amelyeken még Magyarországnak is van esélye kivívni a részvételt. Nem is rossz esélye, Bulgáriát idegenben, ha ez sikerül Romániát vagy Izlandot itthon, az új Puskásban kell legyőznünk.

Szombat este hattól a nem teljes létszám ellenére kisorsolják Bukarestben az Eb csoportjait, ha ott leszünk, ha nem, a magyar csapat lehetséges helyét a tornán meg fogják határozni, magyarul: hova kerülhetünk, kikkel játszhatunk, ha kijutunk.

A húzás előtt nézzük végig, mi történt eddig az Európa-bajnokságra vezető úton, aztán, hogy mi jöhet a folytatásban.

Gólzuhatag a selejtezőkön 

A 250 mérkőzésen rengeteg gól, összesen 801 esett, ami remek, 3,2 gólos meccsenkénti átlagnak felel meg. Volt jó néhány kiemelkedő teljesítmény a csapatok között, amelyek nem simán megnyerték a csoportjukat, hanem eszement mennyiségű gólt is lőttek. Sőt, volt olyan válogatott, amely meg sem nyerte a csoportját, csak másodikként jutott ki, de több gólt lőtt, mint három másik, szintén hatfős csoport győztese: az orosz volt ez, 33 góljukkal verték a spanyolokat, a franciákat és a lengyeleket is.

A legtöbb gólt a belgák szerezték, 40-et, hatcsapatos csoportban, de ennél jobb átlag az angoloké, akik 37-et hoztak össze ötcsapatos csoportban.

A belgáknak négyes, az angoloknak jobb mint négy és feles a meccsenkénti gólátlaguk.

A leggólerősebb válogatottak:

  1. Belgium, 40 gól
  2. Anglia és Olaszország 37-37 gól
  3. Oroszország 33 gól
  4. Spanyolország 31 gól
  5. Németország 30 gól
  6.  Franciaország 25 gól
  7. Hollandia 24 gól
  8. Svédország és Dánia 23-23 gól
  9. Portugália 22 gól

Ijesztő, kik lőttek nálunk is kevesebbet

 Magyarország 8 góllal zárt, nem számoltuk ki, hogy ezzel hányadik lett a rangsorban, azt viszont megnéztük, ki szerzett nála kevesebbet:

LIECHTENSTEIN, SAN MARINO, MOLDOVA, ANDORRA, LETTORSZÁG, MÁLTA, FERÖER, AZERBAJDZSÁN, GIBRALTÁR, GRÚZIA, ÉSZTORSZÁG, LUXEMBURG, FEHÉROROSZORSZÁG, LITVÁNIA, MONTENEGRÓ, BULGÁRIA ÉS ÍRORSZÁG.

Néhány válogatott kiváló mutatókkal végzett, a veretleneket ki kell emelnünk:

Közülük Dániának így sem sikerült megnyernie a csoportját, másodikként került ki. De nem kell magyarázkodnia a nyolc meccsen egyszer veszítő, az összes többit nyerő Németországnak és Angliának sem.

A top30-on kívül Európában

Az UEFA természetesen összeállította a selejtezők végső sorrendjét, fontos ez, mert a november 30-i csoportsorsoláson ez alapján határozzák meg a kiemeléseket, illetve a kalapokat. A hatfős csoportoknál a csoportutolsó elleni eredményeket törölték, ez alapján:

  1. Belgium
  2. Olaszország
  3. Anglia
  4. Németország
  5. Spanyolország
  6. Ukrajna - vele bezárólag a fenti hat csapat lesz kiemelt, vagyis megy csoportja élére
  7. Franciaország
  8. Lengyelország
  9. Svájc
  10. Horvátország
  11. Hollandia
  12. Oroszország - velük bezárólag a 7-12. helyezettek mennek a 2. kalapba
  13. Portugália
  14. Törökország
  15. Dánia
  16. Ausztria
  17. Svédország
  18. Csehország - a 13-18. helyezettek lesznek a 3. kalaposak (így a címvédő Portugália is)
  19. Wales
  20. Finnország - ők ketten vannak egyelőre a 4. kalapban, hozzájuk csatlakoznak a Nemzetek Ligája-playoffmeccseiről még négyen:
  21. NL-playoff A osztály győztese (Izland-Románia győztese vs. Bulgária-Magyaro. győztese)
  22. NL-playoff B osztály győztese (Bosznia-Észak-Írország győztese vs. Szlovákia-Írország győztese)
  23. NL-playoff C osztály győztese (Skócia-Izrael győztese vs. Norvégia-Szerbia győztese)
  24. NL-playoff D osztály győztese (Grúzia-Fehéroroszország győztese vs. Észak-Macedónia-Koszovó győztese)

Magyarország, amely jelenleg 31. a rangsorban, az NL-pótvizsgáról juthat ki a tornára.

Fals a lebonyolítás?

A többországos rendezés miatt az a furcsaság is megtörtént, hogy egy Eb-csoport már a sorsolás előtt majdnem teljesen kialakult, eszerint:

B csoport - Belgium, Oroszország, Dánia, Wales vagy Finnország.

De az is biztos már a húzás előtt, hogy

Ukrajna és Hollandia együtt lesz a C csoportban.

Ezt pár klasszis figura, a belga válogatott Kevin De Bruyne és a holland szövetségi kapitány, korábbi világklasszis középhátvéd Ronald Koeman meg is szólta, szerintük az ennyire irányított sorsolás már meghamisítja a futball-Eb-t.

De nem lehet mit tenni, mivel a tornát 12 ország stadionjaiban rendezik meg, és az UEFA otthoni játéklehetőséget ígért a kijutó rendezőknek, variálni kell. Ehhez jön még az olyan politikai befolyásoltság, hogy az oroszok és az ukránok nem kerülhetnek egy csoportba, sőt egymás közelébe sem.

Mielőtt egy golyót is kihúztak volna, így fest az Eb csoportbeosztása:

A csoport

B csoport

C csoport

D csoport

E csoport

F csoport

Legalább egy magyar csatár lenne

Magyarország nem lehet büszke legalább egy gólerős futballistájára sem, a nyolc fordulónk alatt a válogatott Eb-selejtezős gólkirálya az egyaránt kétgólos Pátkai Máté és Willi Orbán.

Miközben az élen nagy teljesítmények voltak, a tényleges Eb-selejtezős gólkirály az angol Harry Kane lett, 8 kör alatt 12-szer talált be, másfél gólt jegyzett meccsenként.

Mögötte vannak jól ismert nevek, de jó pár ismeretlenebb név is felbukkan a top10-ben:

Mindez persze inkább csak dicsőség marad a csoporthúzás után, szombat estétől kezdve a biztos résztvevők a tornára, az NL-pótselejtezősök a kijutásra és lehetséges helyükre koncentrálnak majd.

A MAGYAR VÁLOGATOTT SORSA A MÁRCIUS 26-I ELŐDÖNTŐN, BULGÁRIÁBAN, ILLETVE HA AZT MEGNYERI, A MÁRCIUS 31-I DÖNTŐN, IZLAND VAGY ROMÁNIA ELLEN AZ ÚJ PUSKÁSBAN DERÜL MAJD KI.

Rovatok