Index Vakbarát Hírportál

BL: nem volt még ilyen kieséses kör

2019. december 11., szerda 23:35 | négy éve frissítve

Nem maradt sok kérdés a Bajnokok Ligája-csoportkör utolsó fordulójának szerda esti mérkőzéseire. A kora esti, 7-kor kezdődő mérkőzéseken történt egy szenzációs menekülés, az a csapat jutott tovább a három esélyes közül, amely csoportja, a C utolsó helyén kezdte a napot.

Este ilyen csoda nem volt, a hat meccsből valójában két félmeccsnek volt tétje: a D csoportban az Atletico-Lokomotívon a spanyolok mentek a továbbjutásért, az oroszok lecsúszták már a kör előtt az EL-folytatásról is, míg a Leverkusen-Juventuson a németek szintén a BL-nyolcaddöntőre pályáztak a már biztos csoportgyőztes olaszok ellen.

Még ezek a meccsek is mérsékelten lettek izgalmasak. Az Atletico már a 3. percben büntetőt rontott, Trippier lövését védte az orosz kapus. Kassai Viktor játékvezető a 44. másodpercben fújta be a büntetőt. Az Atleti negyedóra után újra büntetőhöz jutott, ezt már Joao Felix rúgta, a kapuba, 1-0. A magyar bíró videóról ítélte meg a kezezést, jogosan.

A 26. percben aztán Morata akcióból talált be az oroszoknak, Kassai először megadta a gólt, de les miatt visszavonatta vele a találatot a videóbíró. (Ez volt egyébként Kassai visszatérése a BL-be, több mint egy évig nem kapott meccset.)

A második félidő elején Felipe biztosította be a meccset és a továbbjutást a madridiaknak, 2-0 lett a vége.

A Leverkusen, aminek csak Atletico-iksz vagy vereség esetén lett volna esélye továbbmenni, ennek megfelelően gyengült el, a Juventus a hajrában gyűrte be őket, nem kicsit köszönhetően Paulo Dybala beállásának. Az argentin csere előbb Cristiano Ronaldónak adott - kihagyhatatlan -, majd Gonzalo Higuainnak egyszerűbb gólpasszt. 0-2.

a

A csoportban a Juve 16 ponttal, az Atletico 10-zel ment tovább.

A többi csoport eredményei:

A:

a

B:

a

Utóbbi meccs volt egyedül drámai, a görögök győzelem esetén megelőzhették a szerbeket, és bejuthattak az Európa Ligába. 88. percben szerzett tizenegyessel érték el céljukat úgy, hogy előtte már elhibáztak egy büntetőt.

Ezzel kialakul a Bajnokok Ligája kieséses körének 16-os mezőnye egy furcsa rekorddal: a BL történetében először fordul elő, hogy kizárólag az öt legnagyobb bajnokságból - angol, francia, német, olasz és spanyol - jutott csapat a legjobb tizenhat közé. Ez valójában olyan, mintha egy mesterséges szuperligával folytatódna a sorozat, az öt topliga csapatai, illetve onnan a legerősebbek évek óta azért küzdenek, hogy ilyen ligában játszhassanak.

A BL-nyolcaddöntő mezőnye:

Paris Saint-Germain (francia), Real Madrid (spanyol), Bayern München (német), Tottenham Hotspur (angol), Manchester City (angol), Juventus (olasz), FC Barcelona (spanyol), RB Leipzig (német), Liverpool (angol), Napoli (olasz), Borussia Dortmund (német), Olympique Lyon (francia), Valencia (spanyol), Chelsea (angol), Atalanta (olasz), Atlético Madrid (spanyol)

Rovatok