Index Vakbarát Hírportál

Van még tovább, Balotelli?

2019. december 21., szombat 23:28

Az olasz futball egyik legnagyobb ígéretének számított Mario Balotelli, aki sokszor került padlóra és sokszor jött vissza. Nyáron a gyökerektől kezdte újra, de nagy kérdés, sikerül-e neki újra legalább a jobbak közé kerülnie. Egy nehezen kezelhető futballkarakter életútja.

Ha Mario nem lesz a világ egyik legjobbja, az csak az ő hibája, mert minden adottsága megvan hozzá

– nyilatkozta Roberto Mancini 2012 tavaszán. Az olasz edző fedezte fel Mario Balotellit, majd edzette Angliában is, így tudhatta, miről beszél. Nyolc évvel később a 29 éves Balotelli a Bresciában futballozik, és harcol a kiesés ellen a klubbal. 

Bár akadtak fellángolásai, Balotelli sosem lett a világ legjobbja, és kijelenthető, hogy már nem is lesz. Pedig tényleg elképesztő tehetség volt, amikor Mancini 2007 őszén kihalászta őt az Inter-utánpótlásból, és felvitte az első csapathoz. Egyből a mély vízbe dobta, de a tizenhét éves srácnak ez nem okozott gondot. Az első szezonjában tizenötször játszott az Inter első csapatában, és hét gólt szerzett. A milánói csapat bajnok lett, jobban nem is indulhatott volna a csatár karrierje.

Inter, az ugródeszka

Mancini a szezon végén zsinórban három bajnoki cím után távozott, José Mourinho vette át a helyét, de Balotelli felfutását ez nem törte meg. A második idénye is jól sikerült, harmincegy meccsen tíz gólt szerzett. Az idény végén még mindig nem volt tizenkilenc éves sem.

A 2009–10-es szezonban is jól ment neki, de ekkor már kezdtek előjönni a pályán kívüli hülyeségei. A haverjaival az egyik nevezetes milánói téren gázpisztollyal lövöldözött, és maffiózók társaságában fotózták nyilvános helyeken. A pályán is egyre jobban kiütközött nyughatatlan természete, erről Mourinho mesélte a legjobb sztorit.

Kazanyban játszottunk a BL-ben valamikor 2009 őszén, Balotelli a szünetig kapott egy sárgát. A szünet 15 percéből 14 percet vele beszéltem. »Mario, minden csatárom sérült, nem tudlak lecserélni, szóval ha provokálnak, ne reagálj; ha labdát veszítünk, ne próbáld visszaszerezni; ha a bíró ellened fúj is, maradj csöndben!« Elkezdődik a második félidő, nem telik el negyedóra, Mario repül, sárga, piros.

Minden nehézség ellenére Balotelli különösen pozitívan zárta a harmadik szezonját. Az Inter megnyert mindent, triplázott, mert a bajnokság mellé az Olasz Kupát és a Bajnokok Ligáját is behúzta, Balotelli pedig tizenkilenc évesen BL-győztes lett.

A City balhés sztárja

Aztán pár hét múlva eladták a Manchester Citynek. Mancini jelentkezett be érte, aki időközben átvette az olajpénzekből épülő Cityt. Balotelli szerződtetését épp 20. születésnapján, 2010. augusztus 12-én jelentették be, huszonkétmillió eurót kaptak érte az olaszok.

A pályán nem is volt vele különösebb gond, mert tíz gólt lőtt első angliai szezonjában, de a pályán kívül sokasodni kezdtek a problémák. Már az első hetekben összetörte egyik méregdrága sportkocsiját, és amikor a rendőrök megkérdezték, miért tart ötezer font készpénzt a kesztyűtartóban, azzal a gyorsan klasszikussá váló mondattal felelt:

„Azért, mert gazdag vagyok.”

Tilosban parkolásai legendássá váltak, naponta jelentek meg a brit bulvárlapok Balotelli dupla záróvonalon álló autójáról. Legnagyobb balhéja az volt, amikor a villájában gyújtott be egy tűzijátékot, és emiatt a ház kigyulladt. A futballista pár nap múlva a helyi tűzoltóság tűzmegelőzési reklámarca lett.

Mémek tömkelege született róla ekkoriban, persze tett is érte, felejthetetlen volt például az a jelenet, amikor az egyik meccs előtt képtelen volt felvenni a megkülönböztető trikót.

Mindezek miatt természetesen az angol bulvársajtó imádta, ám Balotellinek elege lett, és 2011 őszén

„Why always me?”,

azaz „Miért mindig én?” feliratú trikóját mutatta egyik gólja után. Ez már jelezte, kezd neki sok lenni, hogy mindig kipécézik.

Ennek ellenére a 2011–12-es lett addigi legsikeresebb szezonja. A City megnyerte a Premier League-et, Balotelli a sikerhez összesen tizenhét gólt tett hozzá, tizenhármat a bajnokságban.

És akkor jött az Európa-bajnokság, ahol az elődöntőben csúcsra ért Balotelli válogatottbeli pályafutása és a népszerűsége. A német–olaszt az ő duplájával nyerte 2-1-re Olaszország, második gólja utáni gólöröme örökké emlékezetes marad. A drukkerek imádták, ahogy fapofával befeszített, miután a kapuba vágta a labdát.

2012 őszén viszont meredeken esni kezdett Balotelli teljesítménye, összeveszett Mancinivel is, aki azt nyilatkozta, ha mindennap beszélnie kellene játékosával, pszichológusnál kötne ki.

Hazatérés a Milanhoz

Balotelli januárban már a Milanban volt, ahol új erőre kapott. Interes végnapjaiban már pedzegette, hogy igazából ő Milan-drukker, így 2013 elején nagy vágya teljesült, amikor a piros-feketék hazavitték. Élete formájában játszott azon a tavaszon,

13 bajnoki meccsen 12-szer talált be.

Fontos kiemelni, hogy ez már az erősen zuhanó Milan volt, amelyben egyedül tartotta a lelket. Max Allegri edző nagyjából tudta kezelni, amíg a trénert 2014 elején ki nem rúgták. A következő idényét is tizennyolc góllal zárta a néha elképesztő gólokat szerző csatár.

Berlusconinak ezek voltak a végnapjai a Milan tulajdonosaként, sorra váltotta az edzőket, és a játékosok közül akit lehetett, pénzzé tett, a helyükre pedig ingyen igazolható, máshol lapátra tett futballistákat hozott. Balotelliből is pénzt csinált, Angliába adta el, 20 millió euróért a Liverpoolnak.

Balotelli mind a 30 gólja a Milanban 2012 és 2014 között

Liverpooli rémálom

A Liverpool edzője, Brendan Rodgers a távozó Luis Suárezt akarta helyettesíteni vele, de nem boldogult az olasszal, aki élete legrosszabb szezonjával

28 meccsen 4 góllal

zárt. Ekkoriban került olyan negatív spirálba, amelyből két éven át képtelen volt kijönni. Hiába mehetett vissza kölcsönbe a Milanba 2015 nyarán, ez csak rosszat tett neki. A klub leggyengébb időszakát élte, Balotellinek 23 meccs és 3 gól jutott. 

2016 nyarára került végképp padlóra: a válogatottból is kimaradt, a nyári Európa-bajnokságról nem is álmodhatott, közben a topklubok már egyáltalán nem érdeklődtek érte. Második éve vegetált, amikor ügynöke, Mino Raiola a Nice-hez irányította, a francia bajnokságba.

Nice, az újrakezdés

A Nice egy igazi kiscsapat volt, de ambiciózus elnökkel és Lucien Favre edzővel komoly terveket szőtt, emiatt adtak lehetőséget Balotellinek is. Favre-ban pedig Mancini után újra igazi mentorra lelt a játékos. 

Franciaországban magára talált,

első idényében 17, a másodikban 26 gólig jutott. 2017–18-ra Balotelli ugyanaz lett, aki 2014-ig volt, köszönhetően leginkább Favre-nak.

Balotelli 43 gólja a Nice-ben

Nem nehéz kitalálni, hogy mi történt tavaly nyáron: az edző továbbállt, a Borussia Dortmundtól kapta élete ajánlatát, Balotelli pedig visszaesett. Patrick Vieira vette át a Nice-t, Balotelli

tíz meccset játszott nála tavaly az ősszel, gólt nem lőtt. 

Januárban egy nagy klub, az Olympique Marseille mentette meg a szenvedő góllövőt, aki Rudy Garcia edző irányítása alatt ismét ráérzett a gólszerzésre. Tavasszal 15 meccsen 8 gólt rámolt be. 

Féléves szerződése viszont lejárt, és nem hosszabbított vagy nem hosszabbítottak vele, ugyanis Garciát is menesztették. Nem lett volna viszont Balotelli, ha nem valami balhéval búcsúzik Marseille-től: utolsó meccsén egy becsúszásért kiállították, amiért négymeccses eltiltást kapott, és ezt a büntetést új klubjánál kellett letöltenie.

Csapata nagy meglepetésre az olasz első osztályba feljutó Brescia lett. Balotelli ugyan Palermóban született, de Bresciában nőtt fel nevelőszülőknél, így valójában hazatért. 

Bresciában is válaszút előtt

Nem indultak könnyen a dolgai otthon. Az első négy meccsről az eltiltása miatt hiányzott, majd a tabella utolsó helyére sodródott csapatban kellett bemutatkoznia. Az edzőt pár meccs múlva kirúgták, az újjal, Fabio Grossóval már az első napokban összeveszett, elküldték az edzésről.

A klub elnöke azt mondta, ha Balotelli januárban menni akar, akkor tegye, nem fog érte pénzt kérni. A különcsatát mégis a játékos nyerte meg az edzővel szemben, mert Grossót három meccs, nulla pont és nulla lőtt gól után kirúgták. Az történt, ami Olaszországban elő szokott fordulni: a régi edző tért vissza a padra. Balotelli ezután győztes gólt szerzett, a Brescia pedig elmozdult az utolsó helyről.

Balotelli kilenc meccsen három góllal áll ősszel, és jelen állás szerint úgy tűnik, kihúzza a szezont, megpróbálja bent tartani fiatalkora csapatát. Sok múlik a tréneren, Eugenio Corinin. Mint láttuk, azok az edzők, akik képesek voltak kezelni Balotellit, egy kissé bolond, de remek csatárt kaptak. Akik viszont nem tudták, csak a balhékat szakajtották saját nyakukba.

29 éves koráig Balotellinek 11 klubedzője volt.

Ha egész karrierjét Mancini vagy Favre, esetleg Allegri vagy Mourinho alatt tölthette volna, vagy ha csak ők váltják egymást, most talán tényleg a Mancini által jósolt világklasszis csatárról beszélhetnénk. Hiszen még így, a balhékkal és a formaingadozásokkal együtt is egészen jó mutatói vannak: Balotelli 373 meccsen 149 gólnál jár, azaz két és fél meccsenként a kapuba talál.

Ugyan már nem fiatal, de a 30-at csak augusztusban tölti, Európa-bajnokság jön a nyáron, az olasz kapitányt pedig Roberto Mancininek hívják, így ha a bent maradásért folytatott csatában tud motivációt találni, elméletileg minden adott Balotellinek a sokadik feltámadáshoz.

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Michael Regan

Rovatok