Index Vakbarát Hírportál

Minek egy aranyréteg a Bentley-re, ha hiányzik a motor

2019. december 21., szombat 11:55

Daráló címmel írt könyvet az angol bajnokság fejlődéséről Michael Cox. Az újságíró bemutatja, hogyan fejlődött a liga taktikailag 1992-től, milyen újításokat alkalmazott Sir Alex Ferguson, mit hoztak a külföldi edzők, mint például José Mourinho és a Leicesterrel bajnok Claudio Ranieri.

Több példával bizonyította, milyen nagy horderejű szabályváltozás volt a futballban, amikor a kapusok már nem vehették fel a hazaadásokat. Nemcsak a kapusok, a védők is megzavarodtak ettől. Íme egy a Leeds-Wimbledon meccsről, Chapman használja ki a lehetőséget.

Chapman gólja

A Manchesterről több fejezet van. Ferguson elismerte, személyes üggyé vált számára, hogy Európában nyerjen, mert

addig nem tartják nagy edzőnek, amíg nem lesz BL-győztes.

1999-ben jött el a nagy pillanata, amikor három egymás követő meccsen megnyerte a bajnokságot, a kupát, valamint a sokáig emlékezetes meccsen a 90. perc után fordítva a BL-döntőt. Az angol focinak addig kellemetlen kisiklásai voltak, a Trelleborg, a Volgográd vagy a PAOK is legyőzte a legjobbjait. Ferguson viszont rengeteget tanult az európai fociról, folyamatosan tanulmányozta a játékrendszereket – elsősorban a Juventusét -, elemezte a középpályás labdatartást. A tapasztalatait jól összegezte, aminek meg is lett az eredménye.

A könyv szerzője ennél is fontosabbnak tartja azonban, hogy ő ismerte fel először, mennyire fontos a rotáció. Míg 81-ben az Aston Villa 14 játékossal megnyert mindent, a skót szakember állandóan mozgásban tartotta a keretet.

Külön fejezetet kapott Makelele, mert a Real őt elengedte 2003-ban, sőt Florentino Perez elég kemény szavakkal indokolta, miért.

„Technikája átlagos, hiányzik belőle a sebesség és a cselezőkészség, a labdáinak 90 százaléka hátrafelé vagy oldalra megy, nem fejel jól, ritkán passzol három méternél messzebb.”

A francia Makelele helyére Beckham érkezett, Zidane értetlenkedett, és azt mondta, felesleges még egy réteg arany a Bentley-re, amikor a motor hiányzik. 2002-ben a Real BL-t nyert, utána viszont a galaktikus korszakban már nem sikerült neki. 2014 lett a következő győztes dátum.

Makelele azt nyilatkozta az Indexnek, nem haragszik Perez mondata miatt, megbeszélték egymást közt már ezt sokszor.

A francia középpályásról a könyvben beszél arról, hogy az öregedő brazil Mazinho mellett tanulta meg a játékot a Celta Vigóban.

órákon át magyarázta neki, hogyan vegye fel a helyes pozíciókat a középpályán, mikor kell egy, mikor pedig két érintéssel megjátszani a labdákat.

Makelele amikor a Chelsea-hez ment, már nem volt fiatal, de nagy hatással volt a Premier League-re, és Mourinho pontosan tudta, mit akar kihozni belőle. Tudta, ha ő játszik, mindig helyzeti előnyben lesz a 4-4-2-vel szemben, és ezt ki is aknázta.

A franciáról nevezték el a védekező középpályás típusát a 2000-es évek közepén, és azóta is előfordul, hogy így nevezik. Ő azt mondta, nem csinált semmi különöset. „A játékszakaszokban pontosan kell tudnia ezen a poszton játszónak, mi a szerepe.”

A Leicester csoda

A Leicester bajnoki címéről fejezetben Hazard és Fabregas is megszólalt, akik mindketten azt mondták, mennyire drukkolnak a kis klubnak, hogy sikeresen fejezzék be a szezont.

„Három középpályással játszunk, Drinkwater középen, Kanté a két szélen” – eleinte ez a mondat viccesnek hatott, de később kiderült, Kanté mennyire fontos láncszeme volt annak a csapatnak. Pláne, hogy középre került, és nem szélre. Ngolo Kanté azóta már a Chelsea játékosa, hasonló alkatú, mint Makelele.

Ranieri megalázó időszak után érkezett a klubhoz, mert görög kapitányként kikapott Feröertől. Ez volt az a selejtező csoport, ahol a magyar válogatott is helyet kapott a 2016-os Eb-selejtezők előtt. Ranieri aztán rátalált arra, hogyan lehet működőképessé tenni a Leicestert.

Pizzát fizetett, ha kapott gól nélkül lehoznak egy meccset. A tizedik fordulóban jött el a pillanat. Onnantól viszont a hátralévő 28 fordulóban 14-szer nem kaptak gólt. A közös pizza és tésztaevés a csapategység építésére jó volt, emellett rátalált a kontrákra is, így a nagyok előtt meglett a bajnoki trófea. A meccs után Andrea Bocelli a Leicester mezében elénekelte a stadionban a Nessun Dormát, Puccini Turandot című operájának múlhatatlan áriáját. Senki sem aludhat, így lehetne magyarra fordítani az első sort. Mágikus pillanata volt ez is az angol focinak, különösen, ahogy Ranieri intésére elhalkult a stadion.

A Leicester mostani edzője Brendan Rodgers, a csapat a harmadik helyen áll. Rodgers a Chelsea-nél kezdett, és nagy hatással volt rá mindig is Mourinho. Illetve Louis van Gaal stílusa és filozófiája.

Rovatok