Index Vakbarát Hírportál

Budapesten rendezik a 2022-es futball Európa Liga-döntőt

2020. március 2., hétfő 14:45

Az UEFA, az Európai Labdarúgó Szövetség hétfői, amszterdami ülésén úgy döntött, a budapesti Puskás Aréna kapja a két év múlva sorra kerülő Európa Liga-döntőt, amely a második legfontosabb európai kupameccs a Bajnokok Ligája döntője után. A döntő tervezett dátuma 2022. május 18. vagy május 25. 

Magyarország először rendezhet ilyen rangos meccset. Az EL-ben olyan európai topklubok játszanak, amelyek hazai bajnokságuk élmezőnyében, többnyire a 4-6. helyen végeztek. Sőt, a tavaszi, kieséses szakaszban ide kapcsolódnak be a BL-től búcsúzó klubok is.

A tavaly november közepén átadott új Puskás-stadiont, azaz a Puskás Arénát úgy építették meg, hogy a legnagyobb meccsek fogadására is alkalmas legyen. Az EL-döntőnél csak a Bajnokok Ligája-döntő nagyobb az európai klubfutballban.

Az Európa Liga a BL-hez hasonlóan minden évben nyáron indul a selejtezőkkel, ősszel egy csoportkör következik, amelyből 32 csapat jut a kieséses körbe, tavaszra. Múlt ősszel a Ferencváros bejutott az EL-csoportmeccsekre, nem sokon múlt, hogy tovább is lépjen az egyenes kieséses szakaszba.

Idén a lengyelországi Gdańskban lesz az EL-döntő, május 27-én, jövőre a sevillai Ramon Sanchez Pizjuan Stadionban, Spanyolországban. A most zajló kiírás a nyolcaddöntőinél jár, jövő héten játsszák az első meccseket, két hét múlva a visszavágókat a párharcokban.

Magyarország az utóbbi években több rangos európai futballesemény rendezését is elnyerte: tavaly a női Bajnokok Ligája-döntő a Groupama Arénában volt, idén a férfi Európa-bajnokság három csoportmérkőzésére és egy nyolcaddöntőjére kerül sor a Puskás Arénában, 2021-ben pedig Magyarország társrendezője lesz az U21-es Eb-nek.

Hétfőn a budapesti helyszín mellett az UEFA több másik döntő helyét is megnevezte:

Rovatok