Index Vakbarát Hírportál

A futballisták fizetésének csökkentésére készülnek az NB I.-es klubok

2020. március 27., péntek 12:54 | aznap frissítve

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt nem rendeznek meccseket az NB I.-ben, a futballklubok több milliós veszteséget kénytelenek elszenvedni a kieső jegy- és reklámbevételek miatt. A kisebb, kevésbé tehetős csapatoknak persze ez jobban fog fájni. Logikus megoldásnak tűnik, hogy a holtidényre csökkentsék a futballisták és az edzők fizetését, mérsékelve a gazdasági károkat. 

A csakfoci.hu információ szerint a Debrecen egy jelentős, egységes fizetéscsökkentési javaslattal állt elő, de a többi klub leszavazta azt, egyénileg akarnak erről dönteni. 

Valóban volt egy javaslatunk a klubok felé egy egységes bércsökkentési irányra, de egyelőre több konkrétumról nincs értelme ezzel kapcsoltban beszélni. Mi szeretnénk a többi klubbal összehangolva kialakítani egy közös álláspontot, de ha ez nem megy, akkor mindenki önállóan, a saját helyzete szerint hozza majd meg a döntéseit

- erősítette meg Róka Géza a DVSC cégvezetője.

Róka szerint hosszú, elhúzódó válsággal kell számítani a futballban, rosszak a gazdasági kilátások. Arról nem nyilatkozott, milyen mértékű fizetéscsökkentést vezetnének be a klubnál. "Sok mindent mérlegelni kell, ne felejtsük el, hogy nekünk a legfőbb értékeink a játékosok, ezért egy olyan döntésnek kell születnie, amit mindenki elfogad és megért ebben az átmeneti időszakban."

A csakfoci.hu értesülései szerint más klubok is gondolkodnak a bérek csökkentésén, 20-30 százalékos csökkentésről lehet szó. 

Az MLSZ korábbi közlése szerint a 2018/19-es évadban az NB I.-es csapatoknál a játékosoknak fizetett átlagos alapbér havi bruttó 1,63 millió forint volt. 

Hasonló intézkedéseket vezettek be a Bundesligában szereplő Union Berlinnél és a Borussia Mönchengladbachnál: a futballisták lemondtak fizetésük egy részéről, hogy segítsék klubjukat. 

Rovatok